Dao krv da ne ide u školu, pa za slobodne dane u vojsci, a sada pomaže drugima

1434 0

Piše: Vedran Balen Večernji list

29. prosinca 2017. – Jednom mi je na cesti prišao čovjek i rekao: Moram odlučiti trebam li te ubiti ili nagraditi… Njegova žena primila je moju krv Branko Medunić ravnatelj je novogradiškog Centra za socijalnu skrb

Nekada su na dozama krvi pisala imena darivatelja. Jednom prilikom na ulici me je zaustavio nepoznat čovjek i pitao jesam li ja Medunić. Odgovorio sam potvrdno, a on mi je na to rekao: “Sad moram odlučiti da l’ da te ubijem il’ da te nagradim” – kaže Branko Medunić (58), dugogodišnji socijalni radnik i aktualni ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb, koji je
točno stotinu puta dragovoljno darivao krv.

Dok kroz smijeh prepričava ovu anegdotu, Medunić pojašnjava kako je žena njegova sugovornika, za kojeg je poslije otkrio da su u srodstvu, primila njegovu krv. On je onda iskoristio priliku da se našali i pita ga hoće li ga nagraditi što mu je žena preživjela ili ubiti zato što će ga i dalje napadati i sekirati. Medunić, koji je u svom kraju poznat kao osoba sklona
humoru, u istom mu je tonu odgovorio da brzo odluči što će s njim, jer se žuri na posao. Dragocjenu tekućinu Novogradiščanin je prvi put darivao još kao učenik da markira u školi i ne dovede gotovu ocjenu u pitanje pisanjem školske zadaće. Onda je to nekoliko puta učinio u vojsci kako bi dobio slobodne dane i otišao kući, a danas dragocjenu tekućinu daruje od srca jer želi pomoći ljudima. Brodsko-posavska županija nedavno mu je dodijelila povelju zahvalnosti.

Kontrola tlak i krvne slike

– Prekrasan je osjećaj dobiti potvrdu da ste učinili nešto dobro. Lijepo je i nekome nešto pokloniti ili reći lijepu riječ, a kamoli spasiti nečiji život. Darivanje krvi je zdravo i svima bih ga preporučio. Saznanje da ste nekome pomogli ispunit će vas zadovoljstvom i ponosom. Ako ništa drugo, to je prilika da prekontrolirate svoj tlak i krvnu sliku – nastavlja Medunić.

Prijašnjih godina svoju je humanu misiju ispunjavao na odjelu transfuziologije novogradiške bolnice kad god bi uhvatio malo slobodnog vremena, ali danas je to moguće samo u organiziranim akcijama u Društvu Crvenog križa, pa se zna dogoditi da bude spriječen.

Da nije došlo do promjene režima darivanja, na njegovu bi kontu danas vjerojatno bila upisana koja “crtica” više. Medunić je hrvatski branitelj, u mladosti se aktivno bavio sportom, a danas je ponosan otac dvoje djece i djed petero unučadi.

– Ne znam je li me 35 godina rada u socijalnoj skrbi usmjerilo na davanje krvi ili je bilo obrnuto, ali neka poveznica sigurno postoji. Očito je da ima nešto što nas tjera prema odabiru zanimanja, ali i ponašanja – zaključio je plemeniti Slavonac, jedan od istinskih heroja današnjice.

Related Post