DAVOR VLAOVIĆ: U općini Davor umjesto lokalnog odlagališta komunalnog otpada postalo nacionalno

1691 0

Na odlagalištu otpada je nerijetko opasni klaonički i drugi otpad, a izvorište pitke vode za stanovnike novogradiškog područja je u neposrednoj blizini – navodi se u priopćenju

ZAGREB/SLAVONSKI BRODU Hrvatskom saboru je održana tematska sjednica Saborskog odbora za zdravstvo s temom o utjecaju odlagališta otpada i centara za gospodarenje otpadom na zdravlje stanovnika. Člankom 70. Ustava RH određeno je da svatko ima pravo na zdrav život, to pravo je neosorno i država mora osigurati uvjete za zdrav okoliš. Brojni predstavnici udruga civilnog sektora, upozorili su na neodgovarajuće postupanje s otpadom, ali i činjenicu da niti danas nisu poznati svi utjecaji koje na čovjeka imaju kemikalije koje nastaju na deponijima i pri neodgovarajućem zbrinjavanju otpada.

U radu Odbora sudjelovali su uz saborske zastupnike i predstavnici nadležnih službi, ministarstava i zavoda koji brinu o zdravlju ljudi i komunalnom gospodarstvu , u ime Hrvatske seljačke stranke u radu Odboru su sudjelovali zastupnici Davor Vlaović i Mladen Mađer.

HSS-ovi saborski zastupnici govorili su o neriješenim problemima zbrinjavanja otpad na koje upozoravaju već mjesecima , a prije svega o problemu Piškornice iz Koprivničkog Ivanca koja je umjesto organizirani centar za gospodarenje otpadom postala odlagalište ogromnih količina smeća koje je postalo ugroza za stanovništvo. O problemu Piškornice govorio je prisutni načelnik općine Mario Švegović koji je rekao kako postoji velika opasnost od otpadnih procIjednih voda i opasnost zagađenja vodonosnika.

Ništa manji problem nije niti u Brodsko-posavskoj županiji u općini Davor gdje je umjesto lokalnog odlagališta komunalnog otpada deponija postala nacionalno odlagalište otpada u kojem je nerijetko opasni klaonički i drugi otpad, a izvorište pitke vode za stanovnike novogradiškog područja je u neposrednoj blizini.

HSS-ovci smatraju kako se, ne samo zbog sankcija i penalizacije koje će Hrvatska trpjeti,pitanje zbrinjavanja otpada u hrvatskoj mora riješit na za okoliš i građane prihvatljiv način. Ne postoji zdravstveni sustav koji može uspješno sanirati štete koje na stanovnike imaju življenje u zdravstveno neispravnim uvjetom uzrokovano nečinjenjem države.

Related Post