Deseto – jubilarno čitanje bilbije u Okučanima

532 0

Autor Mican
OKUČANI – Pod geslom: „Riječi tvoje, Gospodine, duh su i život; ti imaš riječi života vječnoga!“ (Iv 6,63c;68c), Biblija – Sveto pismo započet će se, u okučanskoj crkvi sv. Vida Mučenika po deseti puta čitati „od korica do korica“ – od „Postanka“ do „Otkrivenja“, na Pepelnicu, nakon sv. Mise i obreda pepeljanja. Čitanje će započeti župnik fra Mario Radman, a nakon njega, svakih pola sata, izmjenjivat će se čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati pet dana i noći. Za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se preko 100 čitača, s tim što će neki čitati dva ili više puta.
Jedna od vrlo važnih službi za vrijeme čitanja Biblije je dežurtstvo. Dežuraju dragovoljci po četiri sata koji se brinu da smjena čitača bude na vrijeme, da se ne bi preskočila koja stranica te svete knjige i vode računa da se ne ugasi uljanica koja cijelo vrijeme gori ispred ambona.
Ispred oltara, na kojem je sv. Ivan Pavao II. prvi služio sv. Misu, a koji se nalazi u okučanskoj crkvi, bit će izložene Biblije vrlo stara izdanja na različitim jezicima.
Okučanskim čitačima će se pridružiti i Biblijska zajednica iz Nove Gradiška, vjernici iz susjednih župa Gornjih Bogićevaca i Stare Gradiške.
Čitat će se iz Zlatne biblije koju su vjernici, župni ured i samostan časnih sestara kupili kako bi olakšali čitanje slabovidnijim osobama.
Završna svečanost Biblijskog bdijenja započet će sv. Misom zahvalnicom nakon što se dovrši čitanje Biblije, a potom će se, za uspomenu na ovaj događaj, napraviti pano sa imenima čitača i dežurnih.
Znakovito je, kako se ovo jubilarno čitanje Biblije u Okučanima događa u godini koja je Sveti Otac Franjo (30. rujna 2019. god.) ustanovio Godinu Božje riječi, koja traje od 26. siječnja do kraja liturgijske godine, dakle do svetkovine Krista Kralja, 22. studenog 2020. U skladu s time, Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji kojim potiče na čitanje i razmišljanje Svetog pisma, pa su se prethodnih dana u svim Ahriđakonatima održali susreti lektora – čitača misnih čitanja.
Papa Franjo je ustanovio Nedjelju Božje riječi, odnosno proglasio Godinu Božje riječi, a manje je poznato da je prijedlog za to došao iz Hrvatske. Naime, 2008. godine Dražen Bušić je napravio dokumentarni film „Biblijsko bdijenje“, u kojemu su pokretači ove pobožnosti – čašćenja Božje riječi, to glasno izrekli i prijedlog uputili Vatikanu. Film govorio o danonoćnom čitanju Biblije u Velikoj Gorici i čašćenju Božje riječi. Na biskupskoj sinodi održanoj iste godine na temu: Riječ Božja u životu i poslanju Crkve, svi biskupi su dobili primjerak filma. I eto, 11 godina nakon toga, događa se povijesni iskorak, čije razmjere u ovome trenutku možemo samo nagađati. Papa Franjo se nada da će ovaj blagdan doprinijeti čašćenju Božje riječi te ekumenizmu i približavanju kršćana i Židova.

Related Post