Dragocjena pobjeda Mladosti

897 0
27. ožujak 2011. – Danas su nogometaši Mladosti u Cerniku odigrali neobično važnu prvenstvenu utakmicu 22. kola 3. Hrvatske nogometne lige protiv Graničara iz Županje. Mladost je pobijedila solidne goste s 2:1 (1:1) nakon vrlo mnogo napora, iako su upravo Cerničani stvorili niz prilika za postizanje pogodaka. Međutim, gosti su imali prvu ozbiljnu priliku u 8. minuti kada je Draganović u solo prodoru, zamislite od svoga kaznenog prostora po lijevoj strani vodio loptu i kao na slalomu prelazio prepreke i došao čak u blizinu cerničkog vratarevog prostora gdje ga je zaustavio energični Lukšić i oduzeo mu loptu. Bila je to velika prilika Graničara. U 11. minuti Kumić izvodi slobodni udarac sa oko 25 metara iskosa, ali njegov šut ne prati adekvatno napad Cerničana. Još jedan solo prodor Graničarevih igrača, ovaj put to izvodi brzi Pejaković i u vrlo izglednoj situaciji zaustavlja ga požrtvovni Mulac.
U 16. minuti jedan vrlo učinkovit nalet Mladosti, akcija je išla od lijevog boka, lopta je ubačena u peterac Graničara, nastaje gužva, a obrambeni igrač gosta umalo loptu ne ubacuje u vlastiti gol i lopta završava u korneru. U 21. minuti događa se povreda ključnog igrača Martinovića. Odjednom je zašepao, nikoga u blizini nije bilo i vidjelo se da je povrijeđena zadnja loža i spasa nije bilo i on je morao napustiti igralište. Zamijenio ga je Marjanović. U 28. minuti krasan prodor danas vrlo agilnog Mile Pavelića, koji je prošavši po desnom boku čak do ivice kaznenog prostora i tada idealno ubacio na suprotnu vratnicu, ali realizacije nije bilo. Što nisu postigli Cerničani, iznenada čine gosti već u idućoj minuti i to u protunapadu, po čemu su bili specifični, jer su svaki napad izvodili brzo, učinkovito i opasno po gol. Pejaković je izmijenio dupli pas sa Bjelobradićem u munjevitoj akciji, izigrali su na brzinu obranu Mladosti i Bjelobradić je izbio sam u kazneni prostor Cerničana, našavši se oči u oči s vratarom Markom Kao.
Ishod je bio izvjestan i Graničar je u 29. minuti poveo s 1:0. Bio je to u izvjesnom smislu šok za domaće igrače, trenera i gledalište, koji su prethodno očekivali da će Mladost povesti, a dogodilo se obratno. Do poluvremena Cerničani su nastojali izjednačiti, pa su svim snagama napadali, ovaj put sa brojčanom potporom vezne linije. Urodilo je to plodom u 42. minuti, kada je danas vrlo agilni Mile Pavelić utrčao u kazneni prostor Graničara i ozbiljno zaprijetio golmanu gosta, tada ga ruši na svega nekoliko metara pred golom neoprezni Orkić i sudac opravdano dosuđuje najstrožu kaznu. Izvođač je bio Mile Pavelić koji je i zaradio penal. Pucao je snažno i precizno u svoj lijevi kut, vratar je odlično reagirao, bacio se u tu stranu i zamalo dotaknuo loptu koja je ipak završila u golu (1:1).
Do poluvremena bilo je nekoliko naizmjeničnih situacija, ali nije bilo promjene rezultata. U nastavku trener Dinko Terzić zamjenjuje Marjanovića Mariom Vlaovićem, koji mu se zahvalio za ulazak u igru efektnim pogotkom. Naime, igrala se 49. minuta, Mladost je imala svoj prvi jači napad preko desnog boka, izmjenilo se nekoliko igrača u brzom proigravanju i svaki put se lopta sve više približavala golu Graničara. Nakon nekoliko dodavanja lopta je došla u desno do Marija Vlaovića koji umjesto da nastavi dodavanje odlučuje se na put prema golu, i iako je bio dosta ukoso, iznenađuje vratara, koji je vjerojatno mislio da će Vlaović dodati centaršut, pa nije pokrio prvi kut, a Vlaović je to iskoristio i snažno opucao iz dosta teške situacije i pogodio prvi kut za vodstvo Mladosti od 2:1. Bilo je to veliko ohrabrenje za Mladost, zaigrali su još bolje, staloženije i sigurnije pa su sigurnim posjedom lopte diktirali utakmicom. Županjci se, istina, nisu predali pa su na valove napadali, ali je obrana Mladosti uvijekl bila na mjestu. Međutim, Cerničani se nisu branili nego su i dalje napadali pa su stvorili neke vrlo izgledne prilike. Tako je 59. minuti Mario Pavelić izveo slobodni udarac s desne strane, negdje s visine skraćenog kornera, lopta ide gotovo paraleno s golnom crtom, prolazi kroz šumu nogu, dolazi čak do suprotne vratnice, tamo se našao Akmačić i izgledalo je da će samo podmetnuti nogu i lopta bi bila u mreži. Međutim, vjerojatno nije vidio loptu i ona je kraj njega odskakutala u gol-aut. Ili prilika Marija Pavelića u 60. minuti kada puca iz povoljne prilike visoko preko grede. A tada, pored nekoliko neopasnih naizmjeničnih prilika, velika šanza za Graničar u 63. minuti. Napadač Graničara Topić prešao je u trku zadnji obrambeni red Mladosti, vratar Kao istrčava mu daleko u susret, Topić ga se oslobađa driblingom i lagano upućuje loptu u prazni gol. Bila je to matna pozicija za izjednačenje. Međutim, u zadnji čas stiže Mulac i izbija loptu, praktički s gol crte i tako spašava da Graničar ne izjednači. U 77. minuti velika prilika Mladosti. Mile Pavelić je sjajno centrirao s desna, lopta je u visokom luku padala na suprotnu vratnicu, natrčao je Kulić, pogađa loptu glavom, ali ona odlazi pored vratnice. Što se kraj bližio Graničar je pojačao tempo želeći izjednačiti, ali obrana Mladosti je bila čvrsta i nije dozvolila iznenađenje jer su bila osvojena ova tri neobično važna i dragocjena boda. Tim više, što je najveći suparnik za vodeću poziciju, Podravina, na svome terenu jučer visoko pobijedila, inače jaki Otok, s velikih 4:0.
Danas je Mladost igrala u sastavu: Kao 7, Mi. Pavelić 7.5, Kalić 7, Juraković 7, Kulić 6.5, Lukšić 7, Akmačić 6.5, Mulac 7, Ma. Pavelić 7 (od 82. I. Vlaović -) , Martinović 7 ( od 24. Marjanović 6.5, od 46. Ma. Vlaović 7) , Kumić 7, Trener Dinko Terzić 7. Igrač utakmice bio je Mile Pavelić.
Na slici: današnji igrač utakmice Mile Pavelić

Related Post