„Društvo jednakih mogućnosti“ – upoznajte komunikacijsku posrednicu II

1221 0

NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2019. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka ove godine provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti”, UP.02.2.2.09.0002., odobren kroz otvoreni poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisan u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kroz projekt zaposlene su dvije komunikacijske posrednice, Verena i Dorica, koje će uslugu tumačenja / prevođenja na hrvatski znakovni jezik pružati za ukupno 35 korisnika u periodu od 24 mjeseca.

Danas vas upoznajemo s Doricom. Ona je u našoj udruzi počela raditi u rujnu 2018.godine. U ovom poslu joj se sviđa to što svojim radom pomaže onima kojima je potrebno, to što su tumači posrednici za informacije koje su korisnicima bitne. Često se susreće sa situacijama u kojima ustanove koje posjećuje s korisnicima nemaju razumijevanja za gluhe i zbog toga joj je drago što korisnicima olakšava čitav niz situacija. Od hobija Dorica najviše voli pročitati dobru knjigu.

Dorica je dijete gluhih roditelja, stoga je znakovni jezik bio prvi jezik koji je naučila i osnovni oblik komunikacije u kući u kojoj je odrasla.

Smatra kako usluga tumača ima veliku ulogu u životu korisnika, i sama nam kaže: „Često se gluhe osobe susreću sa osobama koje nisu voljne čak niti pokazati razumijevanje i pokušati im objasniti nešto što oni ne razumiju na drugačiji način. Ne mora to biti znakovni jezik, uvijek postoji olovka i papir…Objasniti gluhoj osobi situacije koje ne razumiju i prevesti im ono što govore čujuće osobe je jako puno za njih, jer se često gluhe osobe stavlja u nekakvu grupu ljudi za koju se misli da oni nešto nemogu shvatiti, što naravno nije istina.“
Korisnici najčešće trebaju uslugu tumača kod doktora, na nekakvim edukacijama, u razno raznim službenim ustanovama i sl.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 971.630,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Related Post