DVADESETA OBLJETNICA 121. BRIGADE – Opet dvije proslave

982 0

NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2011. – Čini se, nikad kraja braniteljskim neslaganjima. Iako je na pretposljednjoj sjednici Odbora za obilježavanja obljetnica utemeljenja 121. brigade HV-e i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata, koji godinama koordinira te aktivnosti, zaključeno da se više ne smije ponoviti 28. lipanj ove godine, kada je

dvostruko obilježena 20. obljetnica ustroja 1. dragovoljačke bojne, dva mjeseca kasnije isto se ponavlja. Iako je na početku današnje sjednice Odbora, njegov predsjednik pukovnik Adam Tomičić rekao da sukoba među braniteljima nema i da ih ne smije biti, naglašavajući pritom da je Odbor legitimno tijelo koje djeluje 16 godina, izvjesno je da ima neslaganja među zapovjednicima što za posljedicu ima i podjele među dijelom braniteljima.

Kako je na sjednici Odbora rekao prof. Ante Vukšić predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, dijele se čak i roditelji. Prilikom obilježavanja obljetnice 1. bojene roditelji s područja Nove Kapele okupili su se kod središnjeg križa na gradskom groblju, a oni iz Nove Gradiške kod spomenika poginulim braniteljima. Kako sada stvari stoje dvostruka proslava će se, ako se ne desi braniteljsko pomirbeno čudu, ponoviti i 24. rujna, za kada se priprema obilježavanje ustroja 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Proslave pripremaju Odbor za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade i drugih obljetnica iz Domovinskog rata na čelu s pukovnikom Adamom Tomičićem i prije dva mjeseca osnovana Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije HV-e na čelu s predsjednikom pukovnikom Matom Modrićem.

Na sjednici Odbora u utorak je usvojen protokol obilježavanja ove obljetnice prema kojem će se 24. rujna u 10 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. U 10,30 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije biti će misa zadušnica koju će predvoditi velečasni Željko Volarić. U 12 sati branitelji će se okupiti u Društvenom domu, družiti se i evocirati ratna događanja.

Istoga dana Udruga branitelja 121. brigade najavljuje okupljanje više od tisuću branitelja iz postrojbi koje su branile zapadnu Slavoniju od agresora., te pripadnika narodne zaštite, vatrogasaca i civilnih službi koje se omogućavale da Nova Gradiška kao grad u ratu normalno funkcionira. Oni će u ešalonima, kako je najavljeno u ponedjeljak, predvođeni gradskim mažoretkinjama i gradskom glazbom, proći ulicama grada do pozornice na središnjem trgu. Predviđena je također i misa koju bi trebao služiti, kako je rečeno na sastanku udruge, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac. Predviđeno je i druženje uz vojnički grah. Dan ranije, 23. rujna, predviđen je okrugli stol na kome će se raspravljati o zapadnoslavonskom ratištu.

Cijelo vrijeme, kao razlog ovih natezanja tko će organizirati proslavu 20. obljetnice 121. brigade povlači se, sukob između zapovjednika brigade i dvojice brigadira Željka Žgele i Josipa Mikšića. Mikšić je na sjednici Odbora to demantirao kao razlog. Ostaje ipak činjenica da njih dvojica godinama ne razgovaraju. Da bi se izbjeglo dvostruko obilježavanje obljetnice Udruga branitelja 121. brigade bi se morala uključiti u organizaciju proslave koju organizira Odbor i odustati od svoje proslave, što je malo vjerojatno jer je organizacija poodmakla. Dodajmo da je Zdravko Sokić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnice koji je formirala udruga u slučaju dvostrukog obilježavanja najavio ostavku i istupanje iz odbora koji je osnovala udruga.

Posjetimo da je već jednom obljetnica 121. brigade bila dvostruko obilježena. Tada su se u središtu grada istovremeno odvijale dvije proslave.

Related Post

ALKOHOL MEĐU MLADIMA

Autor - 24/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA 23. veljače 2012. – Sinoć u Gradskoj vijećnici, u sklopu Tjedna psihologije u Hrvatskoj, Koordinacijsko tijelo za suzbijanje…