ŽEDNE ORANICE

1956 0

NOVA GRADIŠKA, 28. ožujak 2012. – Živo je na njivama novogradiškog kraja. Ratari se sa zebnjom i pogledom, u nebo pripremaju za nastavak proljetne sjetvu, ponajprije kukuruza.

Produžilo se sušno razdoblje bez ozbiljne kiše, pa za strojeva se diže prašina koja, ukoliko kiše ne bude, ne obećava dobar urod.

 

Stanje ozimih usjeva je trenutno dobro zahvaljujući snijegu koji se otopio i osigurao dovoljno vlage. Zadovoljni mogu biti svi oni ratari koji su u sjetvi i kasnije u prihrani primijenili odgovarajuće agrotehničke mjere.

 

– Kiša je neophodna., jer nakon sjetve stočni grašak nije niknuo jer je posijan u suhu zemlju. Obavljaju se pripreme za sjetvu kukuruza, ali ako ne bude kiše nam ništa od sjetve. AGROPRODUKT uobičajeno obavlja ugovaranje proljetne sjetve za koju smo kooperantima osigurali sjeme, zaštitna sredstva i umjetna gnojiva. Ozbiljniji kooperanti su preuzeli dio tih roba. Očekujemo ugovorenu kooperaciju sa strninama i okopavinama na oko dvije tisuće hektara što je kod nas godinama uobičajena ugovorena proizvodnja. Uglavnom se ugovara i sije oko 500 hektara soje, 500 do 700 hektara kukuruza i 150 hektara suncokreta, a u jesenskoj sjetvi ugovaramo oko 700 hektara pšenice i ječma.

 

Sije se za poznatog kupca, a uvjeti se godinama nisu mijenjali. Kooperanti dobiju sjeme i zaštitna sredstva beskamatno, a gnojivo sa jedan posto mjesečne kamate. Plate ih robom i po cijenama koje su tada tržišne u vrijeme žetve – kaže Josip Čaić, vlasnik AGROPRODUKTA Vrbje.

JOSIP ČAIĆ

Related Post

Završene PPI

Autor - 29/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. siječanj 2012. – Zatvaranjem izložbenog dijela, jučer su završene 14. po redu Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2012.“.