EDUCO-EKO ZADRUGA – Rakija, pekmezi, džemovi od šljive bistrice za europsko tržište

1359 0

NOVA GRADIŠKA, 18. lipnja 2010. – Brodska Educo-eko turistička zadruga i ove godine nastavlja projekt povratka i sadnje, već pomalo zaboravljene, šljive bistrice i projekt proizvodnje rakije i drugih proizvoda od te šljive vrsne kvalitete. Potiče i proizvodnju drugih vrsta voća s ciljem povezivanja proizvođača i plasmana na tržište. – Krenuli smo sa

 zimskom školom voćarstva, a ove ćemo godine obaviti edukaciju za sve proizvođače voća, povrtlare i ratare. Na izložbenom dijelu ovogodišnjih Poljoprivredno-poduzetničkih ideja predstavili smo se s programom «Bistrica». Očekujemo međunarodni certifikat i tražimo proizvođače koji će se uključiti u zadružni program. Interes nam je još ove godine izaći na hrvatsko tržište. Pregovarati ćemo s hotelijerima da vidimo što oni trebaju i što mi možemo ponuditi. Tehnološki smo se pripremili za proizvodnju. Razmišljamo i o jednom pogonu, očekujem da će nam uvjeti Ministarstva poljoprivrede to i omogućiti. Orijentirani smo prema izvozu. Pregovaramo sa Austrijancima i pokušavamo izaći na austrijsko tržište, a preko partnera dogovaramo suradnju i s Nijemcima. Vjerujemo da europsko tržište ima interesa za kvalitetne proizvode koje možemo proizvesti u Brodsko-posavskoj županiji – obrazlaže aktivnosti zadruge upravitelj Slavko Vuković. Osim rakije od bistrice namjera je zadruge tržištu ponuditi veće količine pekmeza i džemova, kompote, sušenu šljivu i druge prerađevine koje zadruga osmišljava zajedno sa Prehrambeno tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Namjera je domaćem i stranom tržištu ponuditi brojne proizvode od bistrice. Želimo, kaže Vuković, stvoriti kvalitetan ekološki proizvod od bistrice, ali i od ostalih vrsta vrste voća kojeg ima u županiji.

– Potpora Brodsko-posavske županije našim programima je značajna. Vjerujemo da ćemo uz potpore Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i pred pristupnih fondova EU osigurati proizvodnju i mogućnost plasmana. Već imamo značajniju količinu voća u županiji koja se ne može preraditi jer nemamo ni jedan kvalitetan prostor za preradu. Zato ćemo sa CTR-om razgovarati da napravimo kvalitetan projekt i realiziramo naše planove – kaže Slavko Vuković.  

 

Related Post