Festival knjige i književnosti u Novoj Gradiški

1162 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 7. studeni 2017. – Zahvaljujući suradnji Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” i Udruge “Knjiga u centru” i u Novoj Gradiški su se ove godine i to prvi puta, uz Zagreb, 6. studenoga odvijali bogati sadržaji i programi tradicionalnog i vrlo uspješnog festivala knjige i književnosti pod nazivom “Pazi knjiga!”

Najmlađi posjetitelji imali su priliku uživati u predstavi “Kako misli jure jednog malog Jure” u izvedbi Nikoline Manojlović-Vračar, akademske slikarice i dječje spisateljice.

Za naše gimnazijalce i sve zainteresirane posjetitelje organizirano je predavanje na temu “Profesija umjetnik”, a održala ga je poznata i nagrađivana spisateljica Ana Đokić i akademska slikarica Nikolina Manojlović Vračar. Tom prigodom otvorena je i izložbe ilustracija naziva “Dvije Nine”. Svoje su ilustracije izložile Nikolina Manojlović Vračar, akademska slikarica iz Zagreba i Nikolina Knežević, akademska slikarica iz Sarajeva. Učilište “Relković” ugostilo je i izložbu ilustracija poznatog njemačkog ilustratora Quinta Buchholza.

A kruna kulturnih događanja u sklopu sadržaja festivala “Pazi knjiga!” bila je promocija romana “Egipat u Donjem Vakufu” spisateljice Ane Đokić, protkana istinskom glazbenom čarolijom, koju su nastupom i izvedbom podarili bračni par Paula i Đelo Jusić.

Okupljenima u Malom likovnom salonu Doma kulture dobrodošlicu je u ime domaćina poželjela prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković”, a u ime grada Nova Gradiška i gradonačelnika Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti.

Prekrasnom obradom stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih” (“Žute dunje”) Paula Jusić uz klavirsku pratnju supruga Đele uvela je publiku u fino tkanje glazbeno-književne večeri, koja je odisala vrlo jakim emocijama, upravo onakvim, kakve nam samo umjetnost može podariti.

Vrlo znalački i suptilno prof. Juranović je zanimljivim razgovorom s autoricom Anom Đokić predstavila romane ˝Recepti za sreću˝, ˝Gordana među vrbama˝ i zaključno s trećim “Egipat u Donjem Vakufu”, koji je dio trilogije “Balkan Blues”.
U sve tri knjige autorica, u drugačijim okolnostima i s drugačijim likovima, problematizira ljubav pod teretom tranzicijskih promjena na Balkanu. Imajući neposredno životno iskustvo preseljenja radi ljubavi iz Beograda u Zagreb i junakinjama svojih romana nametnula je slične sudbine razapetosti između bliskih povijesnih epoha koje su promijenile mnoge živote i preko granica koje su odjednom politikom i ratom razdvojile obitelji, ljubavnike, prijatelje. Završnim romanom autorica predstavlja tri priče o ljudima s različitih krajeva svijeta i četvrtu – o slastičarnici “Egipat” u Donjem Vakufu. Roman je to ispunjen ljubavlju, muško-ženskim odnosima, različitim pravilima ophođenja, osjećajima, vjeri i nevjeri, padu socijalizma u Europi, putevima koji se razilaze i ponovno sreću.

O autorici ukratko

Ana Đokić rođena je 1965. godine u Beogradu, diplomirala je filozofiju, više od 30 godina živi i radi u Zagrebu. Piše romane za djecu i odrasle, radiodrame, televizijske i kazališne tekstove. Dosad je objavila preko trideset romana, drama, zbirki priča i slikovnica.

Njezine knjige objavljene su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj. Organizatorica je različitih nacionalnih i međunarodnih književnih festivala. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada od kojih nagrade “Marin Držić” (2006), Nagrade “Mato Lovrak” (2002), priznanja White Ravens 2008., nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji 2016., Nagrade Grigor Vitez 2016.i mnogih drugih.

Kao urednica, potpisuje preko trideset knjiga suvremenih hrvatskih autora, te tri antologije suvremene hrvatske proze za djecu i mlade – Antologija hrvatskih proznih tekstova za tinejdžere 1970- 1990. / Antologija hrvatskih proznih tekstova za tinejdžere 1991. -2010. / Antologija suvremene hrvatske bajke.Aktivno se bavi popularizacijom umjetnosti među širokom publikom, osobito popularizacijom knjige i književnosti te likovne umjetnosti. U tu je svrhu 2004. godine pokrenula Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! , iste godine i književno-likovnu nagradu OVCA U KUTIJI za najbolju hrvatsku slikovnicu, 2012. međunarodnu putujuću izložbu ilustracija VOLI ME / NE VOLI ME, 2008. godine nagradu LICE KNJIGE za najbolje grafički oblikovanu hrvatsku knjigu, 2012. godine književne tribine KNJIGE NA KAUČU te 2012. godine međunarodni projekt KNJIGE U CIPELAMA. Svi pokrenuti projekti održavaju se u kontinuitetu. Ana Đokić je bila inicijator i prvi umjetnički voditelj (2003. – 2007.) prve hrvatske udruge pisaca i ilustratora za djecu i mlade AUTORSKA KUĆA. Od 2007. vodi udrugu KNJIGA U CENTRU kroz koju realizira najveći dio svojih umjetničkih aktivnosti.Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, SACD-a (Societe des auteurs et compositeurs dramatiques, Paris) te Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Iznimnu književno-glazbenu večer zaključili su bračni par Paula i Đelo Jusić izvedbama bezvremenskih balada za koje su stihove napisali pjesnici Zvonimir Golob, Ladislav Prežigalo, Aleksa Šantić, Jakša Fiamengo, ali i književnik, TV i kazališni glumac Duško Gruborović, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić.

O Pauli Jusić

Paula Jusić pjevačica je vrlo osebujnog glasa, koja već dugi niz godina egzistira na domaćoj i inozemnoj sceni, vrlo profesionalno i samozatajno držeći svoju konstantu već dugi niz godina. Autorica je brojnih tekstova pjesama, kako dječjih, tako i zabavnih, pop i šansona. Paralelno s glazbenom karijerom završava i Fakultet za defektologiju. Kao diplomirani profesor defektolog-logoped spaja svoje zvanje s glazbom. Diplomirala je na temu muzikoterapije. Kao veliki humanitarac često zna reći da glazbu treba živjeti, a da se s pjesmom može pokrenuti cijeli svijet i učiniti čuda. Kako je gluma, uz glazbu, njezina velika strast, okušala se i na kazališnim daskama, pa tako u poetskoj drami “Kako da ti snenoj kažem zbogom”, autora Ladislava Prežigala i crnoj komediji “Sudbine” istoga autora, sjajno igra jednu od glavnih uloga. Svakako treba spomenuti i izvnrednu glazbenu monodramu “Udovica” u kojoj Paula glumi i pjeva 7 različitih likova.

Svakako treba reći da je naša Nova Gradiška i ovim događanjima u sklopu festivala “Pazi knjiga!” ravnopravno stala uz bok i hrvatskoj metropoli kada je riječ o kulturnim sadržajima. I zato veliko hvala Učilištu “Relković” koje svojim angažmanom doprinosi sve bogatijoj lepezi kulturnih programa kojima oplemenjuje život Novogradiščana i svih poklonika svijeta umjetnosti.

Related Post