filmski kutak – Movies from videoteka “FILM”

2173 0

RED (Iznimno opasni umirovljenici)

 

Retired extremely dangerous punog naziva solidan je špijunski akcić koji u sebi sadrži notu humora te nije odveć težak film nego je vrlo gledljiv. Nemalo akcijskih prizora, komičnih i sarkastičnih situacija, pristojan scenarij, glumačke zvijezde čine ovaj film odličnim za npr. večernje opuštanje. Usput, nastao je prema stripu DC comicsa. Glumci, svi redom veterani, Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman, Helen Miren te Richard Dryfus demantiraju svojom glumom sve one koji misle da oni nisu za te uloge. No, svaki se sjajno snašao u svojoj roli dokazavši da se tu radi o multitalentiranim glumcima. Za primjer Helen Miren poznata po ulozi britanske kraljice Elizabete II u filmu „Kraljica“ ovdje glumi hladnokrvnu bivšu plaćenu ubojici kao i kolega Morgan Freeman ( Iskupljenje u Shawsanku, Sedam, Invictus…) John Malkovich glumi također bivšeg obavještajca na kojemu su u prošlosti bili obavljani pokusi s lsd-om, pa u filmu glumi čudaka no to ustvari ni nije nikakvo iznenađenje za Malkovicha jer on je ionako i poznat po ekscentričnijim ulogama. Bruce Willis glumi glavnog protagonista Franka Mosesa, bivšeg agenta CIA-e kojeg ista agencija hoće smaknuti zbog toga što je svjedok tajne operacije koja kompromitira samog potpredsjednika. U cijelu priču ubacuje se i Sarah (Mary -Louise Parker) koju također progone specijalne postrojbe zbog povezanosti s Frankom. Brucea Willis najviše je poznat po ulozi iz „Umri muški“ po čemu ga većina prvo poistovjećuje uglavnom s akcijskim žanrom, no Willis zaista zaslužuje status jednog od najpoznatijih glumaca današnjice zbog činjenice što je glumio u većini različitih žanrova. Od serije „Slučajni partneri“, akcije „Umri muški“ 1,2,3 i 4.0, dječje komedije „Odrastanje“, SF-a „Peti element“, Shyamalanovog Neslomljivog, Ubojice mekog srca 1 i 2, Šesto čula, Hartovog rata, Paklenog šunda, Armagedona, Sin Citya… i mnogih drugih u kojima je kvalitetno odglumio svoj lik. U ovom filmu je na neki način spojio Johna McLaina iz „Umri muški2, Jimmya iz Ubojice mekog srca i osjećajnijeg Bena Jordana iz „The story of Us“. Red naravno ima i neke propuste, ali oni ipak nisu veliki, pa ćemo ih zanemariti. Film je za preporuku.

 

Trajanje: 111 min.

Uloge: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, John Malkovich, Helen Mirren, Morgan Freeman, Richard Dryfus

Redatelj: Robert Schwentke

Ocjena: 4/5

Izdavač i distributer: Summit Entertainment / Blitz

{youtube}Hidis7YVqBQ&feature=player_embedded|450|286|1{/youtube}

ZAMJENA (The Switch)

 

Zamjena je film u kojemu se isprepliču elementi romantične komedije i drame i pri tome film nailazi na sklisko tlo jer u mješavini žanrova nije konkretan u ni jednom. Možda će to nekim gledateljima biti zamjerka jer je i činjenica da film sadrži nedefinirane situacije kao i odnose, no drugima se možda baš zbog toga upravo i svidi jer i sam život kao i događaji koje nosi često su takvi. Radnja se vrti oko Wallya Marsa (Jason Bateman: The Ex, Juno, Couples retreat), tipa koji katkad svojom nesigurnošću u društvenom životu podsjeća na klasičnog štrebera, odnosno ziheraša, ali ustvari je sasvim normalan čovjek koji je nema samopouzdanja do kraja izraziti svoje osjećaje prema najboljoj prijateljici Kassie Larson koju tumači zgodna Jennifer Aniston (Prijatelji-serija, Along came Polly, The break Up, Marley and me). Kassie odluči pošto poto roditi dijete ali umjetnim putem, pa potraži donora sjemena. Igrom slučaja, na tulumu kojega je Kassie priredila povodom tog „čina“ Wallyu pijanom, koliko god to bizarno izgledalo za čitati, sjeme donora slučajno ispada u odvod, pa gubitak nadoknaditi svojim, što naravno nitko nije znao. Nakon rođenja djeteta Kassie se seli iz New Yorka roditeljima. Nakon sedam godina vraća se u grad i obnavlja svoje prijateljstvo s Wallyem koji svih tih godina živi još uvijek istim životom, prezaposlen i sam. Wally se, upoznavši Kassieinog sina Sebastiana, ubrzo prisjeti tuluma prije sedam godina i spozna da je on upravo dječakov otac. Tada i počinje dramaturgija filma u kojoj je vrlo dojmljiv odnos dječaka i Wallya kao i gluma obojice. U filmu se još pojavljuje i Jeff Goldblum koji glumi Wallyevog kolegu i prijatelja čijem liku i karakteru nije posvećeno dovoljno pažnje iako spada u sporedne likove. U skoro sat i četrdeset minuta koliko efektivno traje film moglo se više poraditi na dubini okarakteriziranja života likova makar fil trajao i „čitavih“ deset minuta duže. Nažalost, gledanjem smo često svjedoci filmova poslije kojih osjećamo prazninu i nedorečenost istih, no ovaj film spašava zanimljiva tema i simpatični glumci, pogotovo Thomas Robinson koji odlično tumači ulogu malog Sebastiana. Za velika očekivanja od ovog filma zaslužni su producenti koji su se proslavili odličnim ostvarenjima kaop što su „Mala Miss Amerike“ i Junom, pa je zato letvica bila visoko podignuta. Zamjena je jednostavniji uradak za razliku od spomenutih dijela ali nije tematski puno jednostavniji, stoga bilo je mjesta za poboljšanja.

 

Trajanje: 101 min.

Uloge: Jason Bateman, Jennifer Aniston, Thomas Robinson, Jeff Goldblum

Redatelj/i: Josh Gordon, Will Speck

Ocjena: 3,9/5

Izdavač i distributer: Bona Fide Productions / Blitz

{youtube}EEYqgyXyk9A|450|283|1{/youtube}

G.I. YOE: THE RISE OF COBRA (G.I. Yoe: Kobrin uzlet)

 

G.I. Yoe, film koji je snimljen prema popularnoj igrački tvrtke Hasbro, svrstava se u razred „strip“ SF filmova, vala koji je krenuo početkom prošlog desetljeća. Tome ide u prilog mnoštvo junaka i digitaliziranih akcijskih scena kojih je ovaj film pun. Digitalizacija kao tehnika jedne epohe svakako nije loš atribut ili alat, no tu se dokazuju majstori studija i naravno budžet filma. Međutim, digitalizacija se naravno još u nijednom filmu nije pokazala 100 % savršenom. Jedina razlika je ta što se u nekim filmovima mane više, odnosno manje uočavaju. Sve ovisi o ,kako sam spomenuo, autorima i budžetu, ali jako puno i o samom gledatelju i njegovm „vidu“ i kriterijima. Ovaj film spada među bolje uratke spomenutog vala uzmemo li u obzir stvarno veliku količinu akcije i to kompenziramo sa nedostatcima specijalnih ,opet, „digitaliziranih“ efekata. Nije na razini Transformersa i Iron Mana, no G.I. Yoe ima nešto širi spektar scenografije od spomenutih. Radnja filma je smještena diljem planete od Washingtona do Pariza, preko Sahare, pa sve do polarnih predjela. Glavni junaci filma su najbolji prijatelji i časni vojnici Duke (Channing Tatum) i Ripcord (Marlon Wayans) koje uzme pod svoje okrilje tajna vladina specijalna jedinica G.I. Yoe koja kreće u borbu protiv sofisticirane zločinačke organizacije na čelu s Jamesom McCullenom, inače vlasnikom najvećeg proizvođača oružja na svijetu. Hm… malo podsjeća na Iron Mana, no dobro. McCullenova tvrtka MARS razvila je bojevne glave s nanomitima, najsofisticiranije oružje koje sadrži nano čestice koje praktički „jedu“ sve pred sobom, posebice ako je od metala, no mogu i mijenjati strukture i organskih tkiva. To glavnom negativcu naravno treba da zadobije moć na cijelom svijetu i tu Yoevci dolaze na scenu. Film je vrlo dinamičan i sadrži podosta likova od kojih svaki nosi svoju karakterizaciju, pa samim time nosi i dramatične i humoristične scene, a za ove druge je zadužen pripadnik najpoznatije komičarske braće Marlon Wayans (Mrak film 1 i 2, Mrak komadi). Ulogu glavnog autoriteta odigrao je veteran Dennis Quaid (Dan poslije sutra, Let feniksa, Mikrokosmos), dok Channing Tatum (Dragi Johne, Step Up) i Sienna Miller (Casanova, Zvjezdana prašina), zvijezde u usponu, predstavljaju fatalan par. Film je za preporuku i unutar svoga žanra svakako zaslužuje i dobru ocjenu.

 

Trajanje: 107 min.

Uloge: Channing Tatum, Sienna Miller, Marlon Wayans, Dennis Quaid, Christopher Eccleston, Ray Park, Joseph Gordon-Levitt

Redatelj: Stephen Sommers

Ocjena: 4/5

Izdavač i disributer: Paramount Pictures / Blitz

{youtube}MaNs64k_2xw|450|283|1{/youtube}

THE BOOK OF ELI (Knjiga iskupljenja)

 

Knjiga iskupljenja je još jedan u nizu filmova koji prikazuju svijet, hm, odnosno SAD, poslije kataklizme, nuklearnog rata ili nekog drugog globalnog uništenja. Denzel Washington glumi Elija, čovjeka koji većinu svog života sam tumara opustošenim prostranstvima koja su nekoć bila država. Inače, u filmu se radnja događa 30-ak godina nakon rata kojega su tek rijetki preživjeli. Eli ima samo jednu životnu zadaću. Dodijeljen mu je zadatak da knjigu koju je našao nakon rata otpremi daleko na zapad Amerike, a spomenuta knjiga je ustvari sveto pismo koje se za vrijeme istoga rata uništavalo i spaljivalo tako da je to možda i jedini preostali primjerak. Iste se želi domoći i glavni negativac Carnegie kojega glumi Gary Oldman. On je zavladao jednim „gradom“ na čijem je čelu zbog toga što jedini zna gdje su preostali izvori vode. By the way – već viđeno u toliko filmova ove tematike. Carnegie bi htio biti svojevrsni novi veliki vođa, možda čak i duhovni vođa, htio bi proširiti napraviti novi veliki grad i za takav ambiciozan plan treba upravo bibliju znajući da sa sadržajem joji se nalazi u njoj može upravljati ljudima.

Uz solidne Washingtona i Oldmana u filmu se pojavljuje i sveprisutnija Mila Kunis ( Lude 70-e (serija) i Kako zaboraviti Sarah Marshall) koja glumi Carnegievu pokćerku. Knjiga iskupljenja podsjeća na mnoge filmove istoga žanra te uvelike podsjeća na Pobješnjelog Maxa drugi i treći dio. Film se može okarakterizirati kao nedorečen ili kao da ima malo dublju poantu. Ovisno s kojeg aspekta gledate. Eli ispada kao Božji poslanik nekakvog novog doba u kojem je nada za čovječanstvo dok Carnegie predstavlja suprotnost. Film je preporučljiv i vrlo gledljiv, a ima i zanimljiv detalj-e na kraju. Opet ponavljam, ovisi iz kojeg kuta ga gledali. A jedna od vrlina ovog filma, iz bilo kojega kuta, je svakako odlična slika, a posebno su kvalitetno odrađeni efekti pri jednoj sceni u kojoj horda mitraljira kuću usred ničega.

 

Trajanje: 118 min.

Uloge: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis

Redatelj-i: Albert i Allen Hughes

Ocijena: 3,8/5

Izdavač i distributer: Alcon Entertainment / Blitz

{youtube}kAMUv22y1og|450|283|1{/youtube}

BABY ON BOARD (Dijete na putu)

 

Romantična komedija koju svakako ne treba zaobići. Iako nije imao pompozne najave zbog toga što nije produkt jednog od velikih hollywoodskih studia, film ima ne tako nepoznatu glumačku ekipu. Poznati već od prije po angažmanima u filmovima istog ili sličnog žanra glumačku ekipu čine Heather Graham (Austin Powers 2, Iz Pakla, Mamurluk), Jerry O’Connell (Klokan Jack, Bračna klopka), John Corbett (Život na sjeveru (serija), Sex i grad (serija i film), Moje grčko vjenčanje) i Lara Flynn Boyle (Pravda za sve (serija), Ljudi u crnom 2).

Radnja filma odvija se oko bračnog para čiji je brak skoro pa savršen. No, sticajem malo bizarnih okolnosti i nenamjernim utjecajem njihovih dvoje prijatelja, bračnog para pred rastavom, protagonisti Angela i Curtis upadnu u bezrazložnu svađu. Gomila mimoilaženja koja su već stereotipna za komedije stvaraju komičnu situaciju između dvoje ljudi koji iz jednog skladnog odnosa postanu pas i mačka jedno drugom. Situacija se dodatno zakomplicira kada Angela otkrije da je trudna baš u trenutku ključnom za veliki skok u karijeri, dok Curtis u isto vrijeme misli da dijete nije njegovo. Jedna od zanimljivosti je svakako uloga Johna Corbeta, za one koji ne znaju dobričinu Aidana iz Sexa i grada, koji u za njega netipičnoj ulozi glumi tipa u krizi srednjih godina, naravno, opsjednutog seksom. Ulogu je odglumio vrlo dobro. Film je, kako se već volim izraziti, zbog niza komičnih trenutaka i scena vrlo gledljiv.

 

Trajanje: 95 min.

Uloge: Heather Graham, Jerry O’Connell, John Corbet, Lara Flyn Boyle, Katie Finneran

Redatelj: Brian Herzlinger

Ocjena: 3,8/5

zdavač i distributer: A Plus Entertainment / VTi

{youtube}xvbGZBCRiOU|450|283|1{/youtube}

GAMER

 

Blistav SF iz ne tako daleke budućnosti u kojemu Gerard Butler glumi zatvorenika Kablea, najboljega borca u igri koja je sve samo ne fikcijska. Naime, radnja prikazuje svijet budućnosti u kojemu je glavni negativac Ken Castle izumio igru zvanu „Ubojice“ koju igraju, naravno, imućniji pomoću kontrole uma upravljajući i ubijajući stvarne osobe. Igra i igrači se služe s zatvorenicima koji su se prijavili na ovu igru života i smrti samo da bi dobili šansu izaći na slobodu, naravno ako pobjede i prođu sve nivoe do kraja. Grupa protivnika Castleovog „režima“ oslobađa Kablea, tj. Johna Tillmana jer on u svojoj memoriji čuva „osjetljive“ podatke po Castlea te je on jedini ključ njegova uništenja. Film je izvrstan akcić, ponavljam akcić, u kojem žanru su redatelji odradili vrlo dobar posao. Efekti i borilačke scene su zaista dobri, ne baš kao kod filmova Bessonove produkcije, ali su blizu. Tome u prilog govori i to što su scenaristi i redatelji ovog uratka dvojac iz Cranka i Cranka 2: High Voltage (Ubrzanja i Ubrzanja 2: Visoki Napon) Mark Neveldine i Bryan Taylor. Sveprisutni Gerard Butler solidno je odglumio još jednu rolu i sve više potvrđuje status glumca za širi spektar uloga. Film se svakako preporučuje, posebno ljubiteljima polurealističnih akcijskih filmova iz bliske budućnosti kao što su npr: „Death race“ (Smrtonosna Utrka), Rollerball, „Codemned“ (Osuđeni)…

 

Trajanje: 95 min.

Uloge: Gerard Butler, Michael C. Hall, Amber Valleta, Kyra Sedgwick

Redatelj/i: Mark Neveldine, Brian Taylor

Ocjena: 4/5

Izdavač i distributer: Lakeshore Entertainment, Lionsgate / Blitz

{youtube}P2g94xQmtHw|450|283|1{/youtube}

VALKYRIE ( Operacija Valkira )

 

Solidan i ne suviše kompliciran povijesni triler koji se bavi temom atentata na Hitlera 1944. Godine, devet mjeseci prije nego što je isti počinio samoubojstvo. Tom Cruise glumi Clausa von Stauffenberga, vojnika nacističke Njemačke koji je s nekolicinom kolega i ostalih istomišljenika organizirao atentat na Hitlera u njegovom skloništu zvanom „Vučja jazbina“ uoči sastanka s Mussolinijem. Uvjeren da je uspio u naumu Stauffemberg se vraća u Berlin gdje mudro skovanim planom izvodi svojevrsni državni udar iskoristivši brigadu za interventna stanja koja provodi akciju Valkyrie. Valkira je trebala spriječiti navodnu prevlast SS-ovaca nakon Hitlerove smrti no sve se izjalovilo nakon što se Fuhrer javio živ. Da se plan obistinio nova vlast kojim bi upravljali Carl Goelderel, Ludwig Beck, Friedrich Olbricht i naravno Stauffemberg proglasila bi primjerje Saveznicima i tako vjerojatno ne bi pale velike žrtve desantom na Normandiju i bombardiranjem Berlina kao i ulaskom Crvene Armije u isti, kako je i završio Drugi svjetski rat. Film, za razliku od ostalih, pokazuje jedno drugo njemačko lice u to vrijeme te se ne bavi u velikoj mjeri Gestapom i primjerice holokaustom. Bavi se ne istomišljenicima nacističkog režima i protivnicima Hitlera koji su dali život za svoj ideal. Iako film traje skoro dva sata radnja je prevelika, pa je tempo malo i ubrzaniji u prve dvije trećine filma. Redatelj Singer nije se pretjerano bavio likovima ni uvodima, no tada bi film zasigurno trajao znatno više. Ovako je glavna tema fabule kompletirana, a sa kronološkim prikazima film se vrlo lako i shvatljivo gleda i dostupniji je široj publici iako nije baziran na akcijskim scenama. Upravo zbog toga je Tom Cruise, čak i usprkos raznim napadima javnosti, još uvijek najveća zvijezda današnjice. Ne zbog glume, iako je odlično odglumio u npr. Interviewu sa vampirom i Jerryu Maguiru itd, već sudjelujući i producirajući filmove gledljive svima. Od ostalih ističe se vrlo dobra izvedba Billa Nighya (general Olbricht). Nedostatak filma je taj što glumci kroz cijeli film pričaju engleskim jezikom nekako ne dočarava njemačku vojsku kako smo navikli. Mogli su se barem potruditi, pa naučiti akcent. Tada bi karakteri likova dobili na težini. Za pohvalu je vrhunsko snimanje filma i stvarno izvrsna i slika koju pruža dvd izdanje.

 

Trajanje: 118 min.

Uloge: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp

Redatelj: Bryan Singer

Ocjena: 4/5

Izdavač i distributer: MGM / Continental Film

{youtube}FHtCaVtryiE|450|368|1{/youtube}

SESTRINSTVO ( Sorority Row )

 

Teen horor , baziran na uratku „The House On Sorority Row“ iz osamdesetih, nudi mješavinu klišejiziranih teen filmova istoga žanra uz vrlo dobre zaplete i dobru zabavu. Radnja prati društvo od pet djevojaka, pripadnica sestrinstva Theta Pi, koje naravno provode razularene studentske dane kako to već priliči Amerima u većini filmova. Međutim, usprkos „sestrinskoj“ povezanosti djevojke se razlikuju po karakteru. Lider među sestrama je ambiciozna Jessica koja kroji sve odluke i jako joj je stalo do imidža zbog toga što hoda sa sinom senatora. Ostle čine – moralnija Cassidy, povučena i bez samopouzdanja Ellie, privlačna Claire te „pohotna“ Chugs. Spomenuta petorka jedne večeri za vrijeme razularenog kućnog partya odluče osvetiti Megan, šestu pripadnicu sestrinstva, koju je Chugsin brat Garret prevario sa drugom. Tako one i Megan isceniraju plan u kojem Garret slučajno tabletama za silovanje „ubije“ Megan koja se pravi mrtva. No, silno se pretvarajući i glumeći da je Megan mrtva vrag odnese šalu i dogodi se bizaran obrat u kojemu u silnoj panici Garret stvarno ubije Megan kada, misleći da je već mrtva, zabija ključ za montiranje kotača u njeno tijelo. Ali netom prije toga Megan je namjestila mobitel da snimi njezin glumački „performans“ i otada počinje prava radnja filma. Film je zbog svojih društvenih i zabavnih elemenata okrenut mlađoj publici i gledanju u društvu. Nedostataka čak i nema većih, a manji su možda već spomenuti stereotipi američke mladeži koja se u većini filmova prikazuje na isti način, pa i ubojica pod kapuljačom. Neki od primjera su „Znam što si radila prošlog ljeta“, „Vrisak“, pa i parodija „Mrak film“ prvi. Sestrinstvo je svakako film koji ispunjava svoju žanrovsku ulogu i zabavlja gledatelje.

 

Trajanje: 101 min

Uloge: Briana Evigan, Rummer Willis, Leah Pipes, Jamie Chung

Redatelj: Stewart Hendler

Ukupna ocjena: 3,9/5

Izdavač i distributer: Karz Entertainment, Summit Entertainment / Blitz

{youtube}MbdY3_vLc2k|450|278|1{/youtube}

ROLERICA (Whip It)

 

Ova tinejdžerska drama, može se nazvati i sportskom, debitantsko je ostvarenje glumice Drew Barrymore koja u filmu i glumi neku bizaro ulogu, očito karakterističnu za njezin karakter. Radnja prikazuje život protagonistice Bliss Cavender, slatku buntovnu sedamnaestogodišnjakinju koja sa obitelji živi blizu Austina u Teksasu. Njena majka pokušava od nje napraviti djevojku po svome „modelu“ vodeći je po raznim tradicionalnim izborima za ljepotu. No kako se Bliss nalazi na možebitnoj životnoj prekretnici, a najbolja joj se prijateljica  priprema za fakultet, bez znanja roditelja njih dvije jednu večer odlaze u obližnji Austin gdje posjećuju žensko natjecanje u rolanju. Skrivajući pred roditeljima Bliss počne trenirati i natjecati se u tom sportu u kojem prevladava grubi kontakt. Uostalom, pogledajte film.

Iako počinje ubrzano, bez ikakvog posebnog uvoda i upoznavanja sa likovima, radnja se tada počinje zaplitati. U filmu je prikazana spona između roditelja, sporta, prijateljstva, ljubavi i samog bistva individue glavnog lika. Jedino što smeta je to što u filmu nema nikakvih dramskih prijelaza između sekvenci scenarija kao ni zaokruženosti sporednih likova koji su u filmu malo nesmisleni. Kao i smještaj radnje u američku periferiju koja je čest smještaj radnje filmova no uvijek je pusta i beživotna. Redateljica je nastojala snimiti poseban i otkačeni film no to je učinilo prvu polovicu filma neuravnoteženom. Drew je očito uvidjela da mora stati na loptu, a jedini način je taj da racionalizira i malo klišejizira drugu polovicu filma i to je učinilo isti kompaktnijim. No dobro, za redateljski prvijenac nije loše. Ellen Page, mlada glumica koju smo vidjeli u odličnom Junu, i tu je odlično odglumila rolu. Očito joj pašu uloge netipičnih teen curetaka samo da se tu ne ukalupi kao Kristen Stewart. Sve u svemu film u akcijskim sportskim prizorima djeluje kao light Rollerball, što je interesantno.

 

Trajanje: 111 min.

Glume: Ellen Page, Kristen Viig, Juliette Lewis, Drew Barrymore

Redatelj: Drew Barrymore

Ukupna ocjena: 3,5/5

Izdavač i distributer: Mandate pictures / Pa-Dora

{youtube}RQGPdXnb2Gg|450|278|1{/youtube}

PHILLIP MORRIS, VOLIM TE (I love you Phillip Morris)

 

Ovaj prilično raznolik film pruža svojevrsno osvježenje među komedijama zato što gledateljima pruža uvid u različite životne doživljaje svojih protagonista. U filmu se isprepliću i sreća i tuga, a dvojac Carrey-McGregor odglumili su odličnu rolu u kojoj su kao gay par stvorili atmosferu s više emocija i romantike nego dvojac iz Planine Brockeback i većine streith parova u filmovima. Radnja se vrti oko Stevena Rusell (Jim Carrey) koji živi kčasičnim obiteljskim životom. Nakon što bezuspješno prođe posjeta svoj pravoj majci koja ga je ostavila kao bebu Steven mijenja način života i napušta policijski posao te se seli zajedno s ženom i kćerkom. Zatim doživljava nesreću u kojoj spozna to da treba živjeti životom kakvim on želi i obznanjuje da je homoseksualac te se rastaje i seli od žene i obitelji. Vodeći život kakav voli, pun luksuza i sjaja, otkrivši talent za prijevaru postaje vrhunski prevarant. Završivši u zatvoru upoznaje zatvorenika Phillipa Morrisa (Evan McGregor) te se oni zaljubljuju jedan u drugog. Nakon izlaska iz zatvora Steven pretvaravši se da je odvjetnik oslobađa Phillipa i tada tek započinje glavnina radnje filma.

Jim Carrey (Glup i gluplji, Ace Ventura, Maska…) vrhunski je odglumio lik Stevena koji je katkada iziskivao i neke „sick“ scene.

Evan McGregor se također svojom pojavo odlično unio u lik “ženske” polovice veze.

 

Radnja filma se odvija dosta dinamično u kojoj ima svega, od jurnjave, napetosti, humornih i dramatičnih scena. Nije ni čudo jer u uratku prste ima i genijalni Luc Besson koji je i izvršni producent. Nedostatak je jedino taj što je radnja malo prepuna, pa su neki likovi ostali zapostavljeni. Phillip Moris, volim te je svakako film za preporučiti, a posebno zato što se bazira na stvarnim likovima i događajima opisanima u knjizi Stevea McVickera.

 

Trajanje: 94 min

Uloge: Jim Carrey, Evan McGregor, Leslie Mann

Redatelj: Glenn Ficarra

Ukupna ocjena: 4/5

Izdavač i distributer: Europa Corp. / Blitz

{youtube}yhjNNI4rs4s|450|362|1{/youtube}

PARANORMALNO (Paranormal activity)

 

Paranormalno, film koji svakako vrijedi pogledati pogotovo što se radi o nezavisanom filmu snimljenom za svega 15.000 dolara, pa ne trebate imati velika očekivanja. I upravo zbog toga ovaj uradak je prilično iznenađenje i osvježenje u žanru horora jer nudi ono što blockbusteri i ostali filmovi sa s velikim budžetom i zvijezdama većinom nemaju, a to je spontanost i uistinu prirodna gluma. U prilog tome govori i to što je kompletan film snimljen iz ugla jednog od dvaju protagonista tako da se film sastoji od snimaka „domaće“ izrade, a sve je odlično ukomponirano u cjelinu da gledatelji mogu jasno vidjeti svaki kadar. Može se reći po uzoru na Projekt Vještice iz Blaira.

Radnja filma se bazira, kako i sam naslov govori, na paranormalnim pojavama u kući dvoje mlađih ljudi gdje glavni ženski lik Katie opsjeda nekakva negativna sila tijekom noći.

Radnja se postepeno zahukta Kada glavni muški lik Micah odluči snimati 24 sata prostor u kojemu borave te time na neki način još izazove demona. Film se odvija u nešto klasičnijoj atmosferi tipičnoj za psihološki horor no kao i svaki kvalitetniji filmski uradak i ovaj ostavi dojam na gledatelja. U ovom slučaju malo paranoičan dojam, kao poslije gledanja Kletve. Jedina mala mana u cijelom filmu je ta što se pitate koliko čovjek može nešto trpjeti i nekako zaspati umjesto da pokuša pobjeći glavom bez obzira, hm… No to je vjerojatno tako zbog boljeg kontinuuma radnje.

 

Trajanje: 99 min.

Uloge: Katie Featherston, Micah Sloat, Michael Bayouth

Redatelj: Oren Peli

Ukupna ocjena: 4,1/5

Izdavač i distributer: Blumhouse Productions / VTI

{youtube}5qFJVrxDGFE&playnext=1&list=PL653B70CA1013640C|450|278|1{/youtube}

KUTIJA (The Box)

 

Ovaj film je svojevrsna mješavina sf trilera sa elementima horora, moglo bi se reći. Redatelj Richard Kelly unio je i u ovaj film svoju specifičnu atmosferu prepoznatljivu još od Donnie Darka kojeg je također režirao. Ne standardno za film ovakvog/ih žanrova radnja se odvija u nama poznatom, realnom svijetu prikazujući naizgled klasičnu američku obitelj žena učitelj, muž karijerist, djeca u školi. No, život im se počinje mijenjati u jednom danu našavši zagonetnu kutiju na rano jutro ispred praga. Sutradan ih posjećuje misteriozan čovjek nudivši im pravu nemoralnu ponudu, ali ni blizu onoj u istoimenom filmu…ha. I naravno radnja se počinje zahuktavati onda kada protagonisti prihvate tu ponudu gdje je naravno žena inicijator. Kao kod Adama i Eve u slučaju je kušnja i to velikih razmjera, točnije za cijelo čovječanstvo. Ovaj film iako ima žanrovske predispozicije za ustaljen holivudski akcijski kič sa stravičnim sekvencama i razbacivanjem specijalnih efekata nije takav već sadrži već spomenutu specifičnu atmosferu u kojoj se osjeti jeza i iščekivanje horora kao spoj Darka, Gattace i Astronautove žene kojima također vlada neki minimalizam u smislu efekata, ali uvijek je prisutna nekakva bizaro fizička ili duševna ljudska anomalija.

 

Cameron Diaz (Svi su ludi za Mary, Charlijevi anđeli 1.i 2., Shrek) rolom predvodi glumačku postavu u kojoj je još i veteran oskarovac Frank Langella (Frost/Nixon, Deveta vrata, Drakula).

U svakom slučaju radi se o vrlo gledljivom filmu gdje se sigurno većina gledatelja mogu zapitati kako bi reagirali u situacijama iz filma u alegoriji ili doslovno.

 

Trajanje: 115 min.

Uloge: Cameron Diaz, James Marsden and Frank Langella

Redatelj: Richard Kelly

Ukupna ocjena: 3.7/5

Izdavač i distributer: Darko Entertainment, Warner Bros / Discovery Film

{youtube}CFHa-ygkF_M|450|278|1{/youtube}

OZBILJAN ČOVJEK (A Serious Man)

 

Što drugo reći o ovom filmu nego da je to svojevrsna crna komedija čuvene braće Ethana i Joela Coen. Uobičajeno netipičan film vrsnih redatelja koji na ležeran način prikazuje život pojedinca Larrya Gopnika koji živi i radi u jednom američkom gradu u kojemu je također i član židovske zajednice. Larry je pošten, nenametljiv i ne zahtjevan čovjek koji radi kao profesor na fakultetu, predan i strastven prema svome poslu. No u drugim sferama života, a kasnije i samom poslu, sve mu izmiču kontroli. Brak mu se raspada, kćer hirovita,a sin u adolescentskim problemima, brat mu na grbači. Naizgled, ne posebno specifične situacije no u ovom filmu one to jesu. Evo zanimljive scena: Žena mu odjednom objelodanjuje da se rastaje te da je u vezi sa drugim muškarcem, također i židovske zajednice te mu isti prilazi kao najbolji prijatelj grleći ga. Nakon nekog vremena obojica u doslovno istom trenutku doživljavaju prometne nesreće u kojemu ženin ljubavnik pogiba. Ista scena iz prve je djelovala kao da će se slučajno zabiti jedan u drugoga. A kao šlagvort na Larryeva leđa padnu troškovi sahrane. Mali nedostatak filma je taj što je radnja malo više ukalupljena po nekakvom defaultu u društvo iste vjerske pripadnosti bez prikazivanja ostaloga društva u mjestu gdje se radnja odvija. Mnoštvo alegorija koje se provlače kroz film, pa i na samom kraju, daju zaključak taj da od problema uvijek postoji veći problem… ili kada nekom krene sve nizbrdo, krene nizbrdo… Prosudite sami.

 

Trajanje: 105 minuta

Uloge: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed

Redatelj/i: Joel i Ethan Coen

Ukupna ocjena: 4/5

Izdavač i distributer: Mike Zoss Productions, Studio Canal / Discovery Film

{youtube}9FYtprwg1As|450|278|1{/youtube}

Related Post