PATKE SA ŠUMETLICE – ZOO ATRAKCIJA I UKRAS GRADA

1210 0

NOVA GRADIŠKA 18. Siječanj 2011. – Za one koji nisu znali ili primjetili Nova Gradiška ima pravu zoo atrakciju u centru grada. Riječ je dakako o divljim patkama sa potoka Šumetlice koje časte novogradiščane svojom pojavom i uljepšavaju potok koji protječe kroz samo središte grada. Potok kojemu čistoća nije uvijek na zavidnoj

razini ugošćava tridesetak mužjaka i ženki patki koje su se udomile i šire svoje potomstvo. Otkud patke u Šumetlici? Priča seže u ne tako davnu prošlost u kojoj su bračni par Čanak iz ulice Miroslava Kraljevića othranili patke zato što im je potok bio tik uz vrt. Poslije smrti gđe. Čanak njezin muž Stevo nastavio je hraniti patke no nedugo zatim više nije bio u stanju brinuti se za njih, pa su svoj dom našle malo dalje uzvodno podno zgrade „Paun“ čiji ih stanari danas hrane novcem prikupljenim iz kutije za donaciju patkama koju po danu drže na ogradi potoka.

Zainteresirani građani i ljubitelji životinja  mogu ih doći posjetiti poput bračnog para Nade i Blagoja Golubović koje smo zatekli prošle subote kako uživaju u sunčanom zimskom poslijepodnevu. Kako kažu Golubovići – Obavezno svaki put, kad idemo u šetnju gradom, stanemo i odmorimo gledajući ih na vodi fascinirani onim što priroda može stvoriti. Također su istaknuli i jedan problem, a to je često smeće u potoku koje se ukloni tek za bujica koje ga odnesu nizvodno.

 

Ako već ne možemo imati  tematski zoo park, sklonište za životinje, udrugu ljubitelja životinja ili ptica koja bi između ostalog reagirala i na slučaj roda onda možemo makar održati potok čistim da nam patke i dalje nastave ukrašavati grad.

 

Related Post

ZANIMLJIVOSTI

Autor - 05/03/2015 0
Otkad su prije par desetaka tisuća godina na sebe navukli životinjske kože nekog ne tako s(p)retnog leoparda ili medvjeda, ljudi…