Održano drugo predavanje iz ciklusa “PRIRODNA I DUHOVNA ZNANOST” posvećeno Danu mrtvih – O zbivanjima poslije smrti

1252 0

NOVA GRADIŠKA 30. listopada 2010. – U četvrtak 28. listopada održano je drugo predavanje iz ciklusa „Prirodna i duhovna znanost“ u organizaciji Udruge Volontera Nova Gradiška. Na predavanju se obradilo naukovanje dr. Rudolfa Steinera koje je simbolički održano uoči Dana mrtvih. Inače, dr. Rudolf Steiner je između ostalog izučavao i zbivanja poslije

ovozemaljskog života te faze koje prolazi naše životno ili eterično tijelo, naše osjećajno tijelo i naš Ja ili Individum.

 

Predavač koji predaje i inicijator održavanja ovog ciklusa proučava dr. Rudolfa Steinera već četrdeset godina, kao i brojne svjetske religije i naukovanja, te ističe kako je Steiner govorio da čovjek treba gledati čovjeka sa viče aspekata. Kao i to da čovjek mora biti otvoren za nova iskustva i spoznaje zato što poslije toga otkriva pravu istinu. Tako je i naš predavač proučavao, kako smo rekli, razne vjere i naukovanja da bi spoznao istinu u djelima i teorijama dr. Steinera.

 

Moramo istaknuti da ne bi bilo zabune, naukovanje dr. Steinera ne negira religije i ostala učenja i spoznaje već temelji svojih tvrdnji nalazi u svojim vizijama, iskustvima, proučavanjima i istraživanjima.  Time na svojevrsan način objašnjava vjeru, zbivanja zapisana u vjerskim knjigama u kojima su simbolički zapisana. Predavač također ističe da treba biti otvoren duhovnošću i proučavati razna tumačenja i teorije da bi, kada to osjetimo, spoznali pravu istinu.

Treba naglasiti da je Steiner držao da su četiri osnovna čovjekova stajališta: – materijalizam, spiritualizam, realizam i idealizam.

Kako smo rekli, meritum predavanja bila je život poslije smrti te se govorilo o slijedećem:

– Današnja znanost bavi se uglavnom samo životom sa ovozemaljskog materijalnog aspekta. Sedamdesetih i osamdesetih su uvelike bila prisutna istraživanja na polju parapsihologije gdje su ispitivali ljudsko tijelo za vrijeme smrti. Precizne vage su pokazale da se u trenutku smrti tijelo olakša za 21 gram, a instrumentni oscilatori su u prirodi mjerenjem snimili niz nepoznatih zvukova koji ne potječu iz ovozemaljskog svijeta materije. Što se događa kada čovjek spava? Naše fizičko tijelo zaokruženo je i životnim tijelom koje je astralnom vrpcom povezano sa našim osjećajnim ili astralnim tijelom u kojemu je naš Ja ili individum. Stoga dok spavamo i sanjamo naš individum ide izvan planete i što dalje ode u svemir dobivamo više duhovne energije. Dok živimo naša astralna vrpca je povezana sa životnim tijelom.

 

Fizičko umiranje ili smrt

 

U trenutku umiranja fizičkog tijela prekida se astralna vrpca te se životno tijelo izdvaja od fizičkog i to traje tri dana. Za poredbu – nakon koliko dana se u normalnim uvjetima čovjek sahranjuje?

 

Tada u fizičkom tijelu nema više znakova životnog tijela ni krvotoka. U ta tri dana čovjek se sjeća svoga života i zadire u svoju prošlost. Nakon toga životno tijelo se rasplinjuje u eterični svemir. Inače, karakteristike eteričnog tijela su: pamćenje, karakter, temperament i religioznost. Te osobine eterično tijelo prije odlaska ostavlja u eteričnom ekstraktu koji služi za inkarnaciju, ali o tome na narednim predavanjima.

 

Nakon rasplinjavanja eteričnog tijela naš individum ili Ja sa osjećajnim tijelom odlazi u Kamaloku ili niži Devahan i tamo ostaje trećinu proživljenog zemaljskog života. Kamaloka je duhovno područje u prostoru do sfere mjeseca. Trećina vremena se uzima kao period zato što čovjek za zemaljskog života spava prosječno trećinu života ili osam sati dnevno.

 

U tom periodu u Kamaloki, čovjek se mora očistiti od svih ovozemaljskih želja i pobuda. U tom periodu je individum kao košara puna smeća, a na njezinom dnu se nalazi dragi kamen do kojega se može doći jedino pročišćenjem. Osjećajno tijelo i individum u Kamaloki i u fazama od prije nalazi se u zaštiti svojevrsnog anđela čuvara koji je naše „Više“ Ja. Kada se individum pročisti i spozna stvarnost stanja u kojemu se nalazi i potpuno odvoji od zemaljskog života našavši mir anđeo se odvaja. Takav primjer je Budha koji se dosegnuvši Nirvanu ili prosvjetljenje svoga anđela oslobodio još za zemaljskog života.

 

Predavač kaže da postoje tri smrti – fizička. Eterična (nakon tri dana od fizičke) i astralna u Kamaloki do koje dolazi rasplinjavanjem astralnog ili osjećajnog tijela gdje opet ostaje ekstrakt koji je potreban za novi život, ali o tome na idućem predavanju.

 

Tada se Duh ili individum oslobađa i dolazi u svezu s duhovnim svijetom i prelazi u područje zvijezda stajačica. To je viši devahanski prijelaz ili Duhovna ponoć. – kaže predavač.

 

Važnost paljenja svijeća

 

Mrtvi se nalaze u duhovnom svijetu i uvijek su s nama i blizu nas. Oni, kako predavač ističe, vide plamen i osjećaju vatru koja se razbistrava za njih te je najbolje koristiti običnu svijeću ili dušicu. Lampioni i druga sredstva zaklanjaju plamen i imaju manji efekt. Od čovjekove fizičke smrti potrebno je četrdeset dana držati upaljenu svijeću ili dušicu i staviti je da sja ispred slike pokojnog.

 

Predavač također ističe kako iako u teškim trenucima ne treba dozvoliti jadikovanje, kukanje i preveliko plakanje za mrtvima stoga što se tako remeti mir koji je potreban izašlom životu. Pokojni moraju sudbinski otići zbog sudbinskih zakona koji su unaprijed predodređeni.

 

Potrebno je također duboko poštovanje prema umrlom, oslobođenom fizičkog svijeta i materijalizma, zbog slobode duše. – ističe predavač.

 

O SVIM TEMAMA VIŠE I OPŠIRNIJE NA PREDAVANJIMA !

 

U idućem predavanju, koje ćemo isto pravodobno najaviti na našem portalu, obrađivati će se tema – „Zakon karme i reinkarnacije“.

 

Predavanje će se također održati u učionici dvorane Elektrotehničke škole te se pozivaju svi zainteresirani.  

Related Post

ZANIMLJIVOSTI

Autor - 05/03/2015 0
Otkad su prije par desetaka tisuća godina na sebe navukli životinjske kože nekog ne tako s(p)retnog leoparda ili medvjeda, ljudi…