FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH: “Slavonija vesela” za mlade i stare

2425 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠAKA, 6. listopada 2018. -Zahvaljujući Folklornom ansamblu mladih i manifestaciji „Slavonija vesela“ dogodilo se danas na središnjem gradskom trgu veselo druženje. Družila su se i natjecala djeca iz Nove Gradiške, Rešetara, Dragalića i Cernika, a Potporu su im došli dati članovi Matice umirovljenika Nova Gradiška i Konjogojske udruge „Konji bili konji vrani“. Oduševljeni su bili svi oni koji su se slučajno našli ovog lijepog prijepodneva u središtu grada.
Iako održana tek drugi puta “Slavonija vesela“, u organizaciji Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, potvrdila se kao jedinstvena manifestacija koja je, kako naglašava Veronika Terzić, predsjednica FAM, namijenjena je prije svega djeci.
-Želimo prikazati kako se nekad živjelo, kako su se djeca igrala i što se jelo. Ova manifestacija ima stoga i svoj poučno-gastronomski karakter. Manifestacija je i ove godine osmišljena u tri dijela. Uz ocjenjivanje dječjih narodnih nošnji, održano je kuhanje trganaca, a posebno zanimljive za djecu bile su dječje igre u povlačenju konopca, runjenju kukuruza, trčanju u vreći i nošenju jaja u žlici.  Ove godine cijela manifestacija fokusirana je na djecu, pa su tako ona kuhala trgance uz pomoć svojih mentorica – navodi Veronika Terzić.
“Slavonija vesela“ pokazala je da se tradicijska kulturna, gastronomska i narodna baština kroz različite igre može promovirati kod djece, a starije podsjetiti na vrijeme u kome se ne tako davno živjelo. Dodajmo da je organizator za posjetitelje pripremio bogatu tombolu. Ne treba stoga posebno naglašavati da je Folklorni ansambl mladih bio dobar domaćin i organizator. Za sudjelovanje na manifestaciji uručene su i brojne nagrade natjecateljima, ali i svima koji su dali potporu da se ona održi.
U dječjim igrama natjecale su se dječje ekipe kulturno umjetničkih društava „Dragalić“ i „Cernik“, učenika Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara, unuke i unuci članova Udruge Matice hrvatskih umirovljenika Nova Gradiška i mladeži DVD-a Nova Gradiška. Dakako nastupili su i domaćini, članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška.
Okupljene sudionike i građane pozdravio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

-Srce mi je puno, mislim da smo u potpunosti uspjeli. Vrijeme nas je poslužilo, družili smo se, razmjenjivali iskustva, dali fokus na naše mlade, tradiciju, običaje, Slavoniju koju moramo čuvati u srcu i štovati običaje naših starih. Dok je ovakvih mladih ljudi Slavonija se ne mora bojati budućnosti. Hvala lijepa svim našim članovima, gostima, pokroviteljima, sponzorima, svima onima koji su na bilo koji način pomogli održavanje naše manifestacije. Ovo nam je samo poticaj da idemo dalje – kazala je Ernestina Straga Šašić, bivša predsjednica, a sada članica Upravnog odbora Folklornog ansambla mladih.
Rezultati:
U dječjim igrama Prosudbeno povjerenstvo Elvira Bakunić, Željka Šebalj i Matea Sertić proglasilo je najbolje: Prva je ekipa Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, drugi su članovi KUU „Cernik“, treći učenici Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara, četvrti KUD „Dragalić“ i peta ekipa DVD-a Nova Gradiška
Prosudbeno povjerenstvo koje je odlučivalo o najljepšem djetetu u narodnoj nošnji u sastavu Gordana Marosavljević, Mirela Brlić Trnka i Jasmina Balšković proglasilo je najljepše:
Najmlađa kategorija:
1. Lovro Modrić i Petra Šupica – KUD „Dragalić“
2. Lana Stević – KUU Cernik
3. Iva Ćorković – KUD „Dragalić“
Srednja kategorija muški:
1. Luka Madžarević – KUD „Rešetari“
2. Bernardo Hruban Smičić – KUD „Rešetari“
Srednja kategorija ženske:
1. Lucija Oštrić – KUU Cernik
2. Barabara Cindrić – KUD „Rešetari“
3. Dora Gajić – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška
Starija kategorija:
Muški: 1. Marijan Marjanović – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška
Ženke: 1. Sara Straga Šašić – Folklorni ansambl mladih
Rezultati natjecanja u kuhanju trganaca:
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Blaženka Blažević ( predsjednica), Dragica Kekez i Slaven Blažić odlučilo je da je najbolje trgance pripravila ekipa Kulturno umjetničke udruge Cernik, drugi su novogradiški umirovljenici predvođeni Marijom Kičić  i njenim unukom Leonom, treća je ekipa DVD-a Nova Gradiška.

Related Post

Obilježen dan europskog broja 112

Autor - 11/02/2019 0
SLAVONSKI BROD, 11. veljače 2019. – Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, rekreativno trčanje organizirali su Ministarstvo…

UPOZORENJE IZ MUP-a

Autor - 22/01/2014 0
Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj