FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

1517 0

Nastavnici/ce, uključite se!

Forum za slobodu odgoja poziva sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

 

ZAGREB, 07. listopada 2013. godine – Svjetski dan učitelja koji se održava danas, prilika je za cijelo društvo da se podsjeti važnosti nastavničke profesije u društvu.

U teškim vremenima poziv pred kojeg se postavlja najviše izazova je poziv učitelja. Vrijeme koje ne nudi viziju budućnosti i jasne korake prema cilju, vrijeme koje ne cijeni trud i rad već traži podobnost, vrijeme koje ne cijeni znanje i dugoročno ulaganje već instant postignuće i materijalno, koje ne promiče humanističke i moralne vrijednosti, zahtijeva od učitelja upravo suprotno – djeci i mladima pružiti viziju, pokazati da su trud, rad i znanje istinske ljudske vrijednosti.

 

Svjetski dan učitelja prilika je da sve nastavnike/ce pozovemo na aktivan doprinos javnoj raspravi o prijedlogu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Strategija definira sljedeće prioritete:

. “Obrazovanje i znanost razvojni su prioriteti Hrvatske, od posebnog javnog interesa.”

. “Hrvatska mora biti otvoreno, mobilno i inovativno društvo.”

. “Odgojno-obrazovni sustav inovirat će se kroz koncept cjeloživotnog učenja, pri kojem cjeloživotno učenje, znanost i inovacije čine trokut znanja.”

. Naglasak je na uključivanju što većeg broja građana u cjeloživotno učenje, putem usvajanja ključnih kompetencija, s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

. Ključni su kvalitetni i motivirani odgajatelji, učitelji, nastavnici i andragoški djelatnici, u čije će se kontinuirano učenje i usavršavanje ulagati, uvest će se sustavi (re)licenciranja za učitelje i ravnatelje te model njihovog trajnog razvoja.

. Izradit će se novi kurikulumi, s jasno definiranim odgojno-obrazovnim ishodima i kriterijima.

. Osnovna škola produljuje se na 9 godina.

. Promovira se odgoj i obrazovanje koje aktivno potiče cjelovit individualni razvoj svakog djeteta i mlade osobe, promiče društvenu jednakost i demokratske vrijednosti…” .

. Formirat će se nacionalna mreža potpore inkluzivnom obrazovanju te obrazovanju darovitih učenika te će se sustavno promicati kultura kvalitete i etičnosti visokog obrazovanja.

 

Stoga je od iznimne važnosti uključivanje svih u odgojno-obrazovnom sustavu i šire u proces javne rasprave i iznošenje prijedloga o tome kako ostvariti ove i brojne druge ciljeve postavljene u Strategiji. Sad se pruža cijelom društvu prilika da iskažu koliko nam je obrazovanje bitno i da jasno pridonesu stvaranju vizije boljeg društva, krećući od nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Podsjećamo sve nastavnike i nastavnice da se u sklopu otvorene javne rasprave očituju o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te na taj način ukažu na moguće nedostatke i primjedbe na navedeni dokument, kao i preduvjete za njegovu provedbu. Jer – škola ne smije biti preslika društva u kojem živimo već uzor i primjer bolje budućnosti za nove generacije.

 

Svim učiteljima i učiteljicama želimo sretan Svjetski dan učitelja.

Related Post

OSNOVNA ŠKOLA LJUDEVITA GAJA

Autor - 15/06/2015 0
Priznanja su dobili učenici koji su ostvarili zavidne rezultate na raznim natjecanjima i učenicima osmih razreda „naj osmašima“ koji su…

ŠKOLE I DVORANE

Autor - 02/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 2. ožujak 2013. – Sa sjednice županijske Skupštine, održane 26. veljače, izdvajamo pitanja županijskih vijećnika vezana za školstvo,…

NOVE RAVNATELJICE

Autor - 02/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 2. listopada 2015. – Gimnazija Nova Gradiška i Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška u novu su školsku…