Foto reportaža: KULTURNA VEČER ČEŠKE BESEDE

886 0

NOVA GRADIŠKA, 21. studeni 2010. – Tradicionalnu kulturnu večer Češka beseda Nova Gradiška i okolica održala je sinoć u društvenom, domu u nazočnosti zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić i članova sedam Čeških beseda iz Slavonije i drugih krajeva Hrvatske, te novogradiških udruga i društava. Ovogodišnja

kulturna večer bila je u znaku desete obljetnice novogradiške Češke besede koja okuplja Češe i ostale članove koji su porijeklom Česi iz novogradiškog kraja. Kako ističe predsjednica Vesna Valenta, u proteklih deset godina u Češkoj besedi se okupilo 278 članova. Uz druženje i njegovanje čeških običaja i tradicije, učili su češki jezik i osnovali zbor. Formirali su knjižnicu u kojoj je 200 knjiga koje im je poklonio Savez Čeha u Hrvatskoj i Češka knjižnica. Zahvalila se svima koji su pomogli i dali doprinos u radu. Posebno se zahvalila Savezu čeha i gradu Nova Gradiška.

Bilo je to još jedno lijepo druženje upotpunjeno kulturnim sadržajima. Podijeljena su priznanja članovima koji su završili osmi tečaj češkog jezika. Evica Kraljić čitala je svoje i pjesme pokojne pjesnikinje Ivane Pavičić. Mogla se razgledati izložba slika Katarine Čanić, Evice Kraljić, Ljubice Talan, Blaže Matiješević i Štefice Sigurnjak. Nastupio je zbor Češke besede Nova Gradiška, a Češka beseda iz Treglava predstavila se dramom „Žena kroz stoljeća“.  

 

Related Post