FOTOGRAFIJE MLADENA BOŽIČKOVIĆA

1330 0

NOVA GRADIŠKA, 6. lipnja 2016. – U Kninu je nedavno održana manifestacija Dani vizualne kulture na kninskoj Tvrđavi, Neodoljiva Hrvatska. Program manifestacije uz vizualnu kulturu revitalizira prirodnu, kulturnu i gastronomsku

baštinu grada Knina i Županije Šibensko-kninske.

 

Posebno je bio kreiran program “Jelovnici kralja Zvonimira” prilikom kojega je renomirani Chef, kuhar i dizajner hrane, Dino Galvagno predstavio na Tvrđavi uz predavanja pripremu zaboravljenih, tradicijskih jela kako bi se inovativnom gastronomskom ponudom u Knin i Županiju Šibensko-kninsku privukli novi, zahtjevniji gosti.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvima Ministarstva turizma, Županije Šibensko-kninske i Grada Knina, u organizaciji Sunčane Matić iz agencije LUX, uz suorganizaciju Kninskoga muzeja.

 

Grad Novu Gradišku predstavljao je mladi fotograf Mladen Božičković, ujedno prezentirao i turističku ponudu i povijesne specifičnosti grada i novogradiškog kraja. Rezultat njegova sudjelovanja su velike pohvale i izložba koju mu pripremaju. Nova Gradiška tijekom NG glazbenoga ljeta u kolovozu također će mu pripremiti izložbu fotografija. S Mladenom Božičkovićem smo tim povodom razgovarali. Evo što nam je rekao:

 

-Svaka fotografija je jedna priča koja se mora pričat samo fotografijom. Nema tu dodatnih tekstova, videa i drugih pratećih materijala. Kroz fotografiju gledatelj mora biti upoznat s cijelom zamisli fotografa koji je zamislio nešto predstaviti.

Moj prvi susret s fotografijom je bio 20011. godine. Tada sam učio samostalno bez Da sam imao ikakvu fotografsku edukaciju. Sve sam činio individualno iz ljubavi. Malo više s fotografijom se bavim četiri posljednje godine gdje sam imao dosta prilike susresti se s nekim vidovima fotografije koji do tad nisam radio. Imam malo drugačiji pristup fotografiji i ne pokušavam se ograničit na nikakav vid portreta, krajolika, arhitekture ili neke druge fotografije. Prihvaćam sve izazove. Prepoznala ej to kolegica iz Požege i ponudila mi mogućnost da fotografiram ples, prvi put u životu, da vidimo kako će to biti. Nakon toga već četiri godine za nju fotografiram kao službeni fotograf. Ostvarili smo blisku suradnju.

 

Imao sam prvi put galeriju fotografija zahvaljujući Julijani Lončar koju je ona organizirala u povodu 15 godina postojanja njene plesne radionice i ukazala mi čast prezentacijom mojih fotografija koje sam snimio u četiri godine. Nemam svoju web stranicu jer postoji puno web stranica koje to jako dobro odrađuju gdje mogu prezentirat svoj rad. Dobre su reakcije na te fotografije gdje i učim kroz savjete drugih. Zahvaljujem se Gradu Novoj Gradiški što me prepoznao kao potencijalnog fotografa i prezentatora našeg grada. Dani vizualne kulture koje je u Organizaciji Sunčane Matić iz LUX promocije su bili izvanredno organizirani i događaj je bio predivan. Imali smo mogućnost fotografirati hranu što jer također jedan vid fotografije. Kroz druženje, foto radionice i seminare profesionalnog fotografa Krasnodara Peršuina koji je s nama proveo četiri prekrasna dana i kojinas je educirao i usmjeravao da neke svoje vještine još unaprijedimo. Hvala Gradu što sam imao šansu da sudjelujem na takvoj manifestaciji koja ima „putujući“ karakter i nadam se će i naš grad dobiti priliku da se prezentira na ovakav način. Svaki fotograf je kroz fotografije koje je osobno napravio pripremio prezentaciju garda iz kojeg dolazi kako bi se i drugi sudionici upoznaju s krajem iz kojeg dolazi. Predstavio sam grad kroz fotografije koje sam napravio mjesec-dva ranije i usmenu prezentaciju, te govorio o povijesti grada, ljepotama i turističkim potencijalima koje nudi novogradiški kraj. – kazao je Mladen Božičković.

Related Post

HSP ANTE STARČEVIĆ

Autor - 29/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 29. lipnja 2016. – Jučer je u restoranu Maksimilijan otvorena izložba slika Ivana Došlića. Izložbu je organizirao HSP…