„Gdje je nestao čovjek“

603 0

NOVA GRADIŠKA, 16. prosinac 2011. – Iako 15. prosinca službeno prestaje Mjesec borbe protiv ovisnosti, naša borba protiv ovisnosti trajati će i dalje – kazala je mr. Ljiljana Lukačević, predsjednica Udruge „Pozitiva“ povodom završetka Mjeseca

borbe protiv ovisnosti i završetka projekta „Prevencija suvremenih oblika ovisnosti“ koju je Udruga „Pozitiva“ provodila tijekom ove godine.

 

Predstavljanjem biltena „Gdje je nestao čovjek“ udruge „Pozitiva“ na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, hvale vrijedne i sadržajne publikacije, završile su ovogodišnje aktivnosti vezane za Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Radi se o publikaciji u kojoj je struka dala osvrt na provedene aktivnosti i neke pojavnosti među mladima, statističke i druge podatke koji ukazuju na to koliko smo se udaljili sami od sebe kao ljudi.

Uz mr. Ljiljanu Lukačević, spec. Kliničke psihologije zasluge za ovu publikaciju pripadaju Koraljki Hausnet-Lasović, prof. psihologije, Miri Linjaković, , prof. pedagogije, Mariji Dautović, dipl. pedagoginji, Kseniji Ivošević, dipl. ing. i Slobodanki Vukelić-Žarković, dr. med., te učenicima srednjih i osnovnih škola koji su bili sudionici tribina i rasprava, te drugih aktivnosti na temu prevencije ovisnosti.

Bilten je predstavila mr. Ljiljana Lukačević, a okupljene u knjižnici pozdravila ravnateljica profesorica Biljana Dakić. Rad udruge „Pozitiva“ pohvalila je zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, ali i obradovala njene članove informacijom da je za udrugu i njene aktivnosti novac osiguran u gradskom proračunu.

– U organizaciji Koordinacijskog tijela Mjesec borbe protiv ovisnosti smo započeli edukacijom stručnjaka, jer smatramo da se oni kontinuirano trebaju usavršavati i upoznavati s problematikom ovisnosti. Nastavili smo raditi s mladima uključivši udruge „Pozitiva“ i “Prevencija i Udrugu volontera i Maticu hrvatsku, što je novina u našem radu. One su organizirale više debata, okruglih stolova i tribina na temu prevencije kockanja i ovisnosti o Internetu. Mjesec borbe smo priveli kraju prošli petak organizirajući veliki info pult u prostoru bivše robne kuće.

Tu je strašno puno posla. Malo je ljudi s područja mentalnog zdravlja i suradnika koji su kompetentni uključiti se u ovakve aktivnosti. Okupljamo se u sve većem broju pa mislim da nas je ipak dovoljno, malo se jesmo umorili i iscrpili, ali ne posustajemo. Dio naših aktivnosti usmjeravamo i prema starijoj populaciji koja bi morala biti svjesna problema, ali čini se da nije. Stalno o tome pričamo. Bila sam na stručnom skupu u Slavonskom Brodu održanom na termu širenja mreže prevencije o ovisnosti i upravo je zaključak tok stručnog skupa bio da daljnje aktivnosti trebaju ići prema roditeljima da i oni preuzmu veću odgovornost za ono što se njihovoj djeci događa. Mi kao odrasli smo model koji mladi slijede kazala je mr. Ljiljana Lukačević i dodala da događaj predstavljanje biltena Udruge „Pozitiva“ u Gradskoj knjižnici sve veseli.

 

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/10/2014 0
Forum za slobodu odgoja povodom Međunarodnog dana učitelja, dodijelio je priznanja najboljim učiteljima/cama i školama u Hrvatskoj