GODIŠNJA SKUPŠTINA UČENIČKE ZADRUGE „BRDO JABUKA“

1179 0

Učenička zadruga je mjesto koje otvara mogućnosti i razvija poduzetništvo kod učenika – kaže Maja Mlađen, voditeljica UZ „Brdo jabuka“

 

ADŽAMOVCI, 28 . ožujak 2014. – Četvrta godišnja skupština Učeničke zadruge „Brdo jabuka“ bila je prigoda da zadrugari OŠ „Vladimir Nazor“ razmotre provedene aktivnosti, prezentiraju rad učenika kroz radionice i govore o budućem radu koji je u znatnoj mjeri uvjetovan financijskim mogućnostima. Skupštinu je u nazočnosti učenika članova zadruge, predstavnika Vijeća roditelja i Školskog odbora vodila voditeljica UZ Maja Mlađen koja je podnijela godišnje izvješće o radu i financijsko izvješće. Sve nazočne je pozdravila ravnateljica Marija Petričević

 

-Pokušavamo djelovat najbolje što možemo u ovim teškim vremenima uz skromne financije. Zadruzi nedostaje puno toga, kao što je skladište za jabuke, jer kada urode, nema adekvatnog skladišta. Moram izraziti žaljenje što ovdje nije više članova Vijeća roditelja, koji su glasni na sjednicama, a kada ih želimo animirat onda ih nema. Zahvaljujem za to roditeljima koji su došli i uveličali obljetnicu UZ i njenu Skupštinu. UZ treba puno više materijalnih sredstava kako bi se cijeli projekt vezan uz školski voćnjak realizirao u što većoj mjeri jer je škola je po njemu prepoznatljiva – kazala je ravnateljica Marija Petričević i učenicima preporučila da se uključe u aktivnosti zadruge.

IZVJEŠĆE O RADU

-Dragi članovi i gosti današnje Svečane sjednice, obljetnice su prigoda da se osvrnemo na dosad učinjeno i da zahvalimo svima koji su na različite načine pridonijeli uspješnoj realizaciji programa tijekom protekle godine rada naše Učeničke zadruge.

Cilj nam je što kvalitetnije ispuniti slobodno vrijeme učenika i potaknuti razvoj poduzetništva. Kako nam trendovi nalažu primorani smo okrenuti se modernijem načinu rada i odgajati naše učenike za poduzetništvo, a to ćemo postići jedino tako da učenicima damo mogućnost da oni sam pokušaju već u osnovnoškolskom obrazovanju biti poduzetnici. Učincima treba dopustit i omogućiti: da izraze svoje ideje, stvore proizvod i uspješno ga plasiraju na tržište. Učenička zadruga je mjesto koje otvara mogućnosti i razvija poduzetništvo kod učenika.

 

U proteklom razdoblje realizirali smo sljedeće aktivnosti:

 

PROJEKT Sadimo jabuke berimo zdravlje

Provođenje projekta planirano je tijekom cijele godine. Razvojnog je karaktera. Osmislila ga je ravnateljica škole, a za ostvarivanje projekta zaduženi su učenici i voditelji sekcija Učeničke zadruge. Podrazumijeva radove u voćnjaku Ekološko-voćarske sekcije. Članovi ove sekcije i njihova voditeljica uz suradnju stručnjaka brinu za stabla starih sorti jabuka, vrše rezidbu, gnojidbu te ubiru zreli plod jabuke. Plod se kasnije plasira Domaćinstvu. Učenici i njihova voditeljica prerađuju plodove jabuka u kompot, sok i pite. Ostale sekcije zadužene su za izradu i dekoraciju ambalaže u koju se ove proizvodi pakuju i plasiraju na tržište. Cilj projekta je poticanje malog poduzetništva kod učenika i njihovo profesionalno usmjeravanje.

Sjednica je nastavljena u holu škole gdje su zadrugari pred učenicima škole i gostima među kojima su bili, predvođeni ravnateljem Tihomirom Batalom, predstavnici OŠ „Ante Starčević“, prezentirali svoje radove.

 

-Dragi učenici naše škole pozdravljam vas na 4. godišnjoj skupštini učeničke zadruge.

Naša učenička zadruga ima za cilj očuvanje voćnjaka starih sorti jabuka kao i kulturne baštine ovog kraja u kojem živimo. Također nam je cilj njegovanje običaja vezanih za blagdane i manifestacije na kojima naša škola sudjeluje. Učenici koji su polaznici izvannastavnih aktivnosti UZ pridonose tome. Molim vas da im velikim pljeskom na tome zahvalimo. Koristim ovu prigodu kako bi pozvala i ostale učenike da se u narednoj školskoj godini priključe radu ovih izvannastavnih aktivnosti i također doprinesu očuvanju baštine koju posjedujemo. Tu prije svega stavljam veliki naglasak na priključivanje Voćarskoj skupini – kazala je voditeljica UZ Maja Mlađen.

Svoj rad prezentirale su slijedeće radionice:

 

1. radionica: Sadimo jabuke berimo zdravlje – nastavnica N. Mihaljević

2. radionica: Školski voćnjak – slikoviti prikaz radova u voćnjaku – nastavnik Mirko Čičak

3. radionica: Pravimo kolače – nastavnica N. Muić

4. radionica: Kuharska čarolija iz šk. kuhinje – knjižničarka K.Marjanović

5. radionica: Izrada nakita – pedagoginja D. Milanović i nastavnica I.Žerovnik

6. radionica: Kućice za kukce – nastavnik M.Milanović

7. radionica: Jabuka – učiteljica M. Kraus

8. radionica: Voćnjak – nastavnik Ivan Stojić

 

Humanitarna djelatnost:

Pomoć učenicima naše škole koji su slabijeg imovinskog statusa kroz sredstva zarađena prodajom proizvoda

Zaštita okoliša:

Voćnjak starih sorti jabuka posjeduje certifikat ekološkog proizvođača.

Voćnjak se obrađuje na ekološki način bez uporabe pesticida. U jesen se uklanja višak plodova kako ne bi došlo do razvoja bolesti. Voćke se bojaju prirodnim krečem kako bi se i na taj način zaštitile od nametnika. Ubrane plodove jabuka ne tretiramo nikakvim kemijskim sredstvima.

Na domaćinstvu zadrugari prilikom prerade plodova jabuka ne upotrebljavaju umjetna sladila ili konzervanse.

Likovno – kreativne sekcije za izradu ukrasnih predmeta koriste samo ekološki prihvatljive materijale.

Lutkarska sekcija lutke izrađuje od tikvi i od prirodnih materijala.

Istraživači i prijatelji prirode sve svoje aktivnosti provode isključivo u svrhu zaštite i očuvanja prirode. Tako redovito čiste okoliš škole, kompostiraju bio razgradive namirnice u vlastitim školskim komposterima, skupljaju stari papir i izrađuju ukrasne predmete od ne razgradivih materijala.

U našoj učeničkoj zadruzi veliki se naglasak stavlja na ekološku osviještenost i važnost očuvanja prirodnih dobara.

 

Sudjelovanje na javnim manifestacijama i suradnja s lokalnom zajednicom, znanstvenim i stručnim ustanovama, udrugama…

– Gospodarsko – kulturna manifestacija „Jesen u Brđanima“

– Izložba jabuka i voćnih prerađevina „Dani jabuka – Požega“

– Prodajna izložba Darujmo ljubav u doba Adventa na gradskom Korzu

Brđani

Požega

Nova Gradiška

22.9.2013.

25.,26.10.2013.

14.12.2013.

– Suradnja s Udrugom žena Brđani

Brđani

Suradnja s Udrugom proizvođača prirodne domaće šljivovače Osijek

Osijek

9.11.2013.

– Suradnja s Općinom Rešetari – suosnivač zadruge

Adžamovci

kroz godinu

– Suradnja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu: inicijativa za izdavanju brošure o starim sortama jabuka

Adžamovci

kroz godinu

Suradnja s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi

Adžamovci

kroz godinu

Suradnja s LAG-om Zapadna Slavonija

Adžamovci

kroz godinu

Related Post