GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE

1766 0

NOVA GRADIŠKA, 25. lipanj 2012. – U petak je u Gradskoj vijećnici Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška predstavio 12. broj Godišnjaka MH, hvale vrijednu publikaciju u kojoj su vrijedni članovi novogradiškog ogranka MH

sa vanjskim suradnicima zabilježili najznačajnija kulturna događanja u našem gradu u protekloj godini i dali osvrte na aktualnosti iz raznih oblasti života, ali i osvrte na daljnju i bližu kulturnu i prosvjetiteljsku prošlost. Na taj su način dali još jednom doprinos čuvanju kulturnog i svjetovnog identiteta, te promicanju kulture našeg grada i kraja. Godišnjak MH je publikacija koju svakako treba imati u svojoj biblioteci.

 

U nazočnosti članova Ogranka MH, gostiju iz udruga i društava, zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas Vujčić i gvardijana Franjevačkog samostana fra Ante Perkovića Godišnjak su predstavili predsjednik ogranka i glavni i odgovorni urednik prof. Josip Ostić i likovni urednik dipl. ing. arh. Miroslav Prpić.

Nastupila je pjevačka skupina “Slavče”, a stihove su čitali Evice Kraljić, Sanje Šimić i Ljubice Sedlaček.

Što to na svojim stranicama donosi Godišnjak MH za 2011. godinu pročitajte u predgovoru glavnog urednika prof. Josipa Ostića.

 

Poštovani čitatelji,

Dvanaesti broj Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški donosi priloge iz godine u kojoj su, uz ostale priloge, obilje¬žene dvije značajne obljetnice. Naime, u 2011. navršilo se dvadeset godina od obnove rada Ogranka i također dvadeset godina od po¬četka velikosrpske agresije na Hrvatsku i nametnutog nam Domovin¬skog rata. Autori priloga su Josip Ostić i Miroslav Prpić. Te obljetnice i znakovite fotografije Antuna Maračića smatramo centralnom temom. U istoj rubrici imamo još dva priloga: „Vrijedne franjevačke obljetnice u Cerniku“ autorice Ivanke Herceg i „150. obljetnicu rođenja dr. Ru¬dolfa Steinera“, novog suradnika Petra Matajčevića.

 

U rubrici „Matica hrvatska“ u kronici događaja, tekstom i fo¬tografijom, zabilježio sam sve najvažnije događaje u Ogranku tije¬kom cijele 2011.

U rubrici „Kultura“o Ruđeru Boškoviću kao pjesniku piše Vje¬koslava Bagarić a o Matku Peiću kao slikaru i piscu Morana Plavac. Priloge o zavičajnim umjetnicima Mirki Klarić, Antunu Maračiću i Ivi Kerdiću napisale su nove suradnice Danijela Juranović i Sandra Križić Roban te Miroslav Pišonić.

O arheološkim istraživanjima utvrde Gračanica-Lehowazc prilog je napisala Marija Mihaljević. U rubrici „Iz prošlosti novogradiškog kraja“ imamo vrijedan prilog mladog suradnika Mislava Kolića „Seljačka sloga u novogra¬diškom kotaru do šestosiječanjske diktature“. U istoj rubrici novi su¬radnik Jozo Erpačić priredio je popis odlikovanja i nagrada Gradiš¬kog narodnog graničarskog puka br. 8 kao dokaz da su naši preci stoljećima krv prolijevali za Europu.

O kockanju kao suvremenom obliku ovisnosti prilog je napi¬sala Ljiljana Lukačević u okviru rubrike „Zdravstveno prosvjećivanje“. U istoj rubrici o depresiji objavljuju zajednički rad Vesna i Dražen Or¬šulić. U povijesnom dijelu ove rubrike Vladimir Čanak podsjeća nas što je za razvoj moderne stomatologije u Novoj Gradiški učinio dr. Herman Njemirovskij.

Zbog priloga o bogatoj vinogradarskoj tradiciji i pokladnim danima u organizaciji karnevalske udruge „Malčanske mačkare“, naših novih suradnica Zorice Lalić i Ivane Buturac, u ovom broju Godišnjaka obnavljamo rubriku „Etnologija“.

 

Dragoljub Kocić, jedan od najstarijih i najvrednijih suradnika, potrudio se da nas podsjeti što se značajno dogodilo u svim godina¬ma koje su završavale s brojem jedan u rubrici „Zanimljivosti“.

 

Povezivanje dviju generacija afirmiranih novogradiških zavi¬čajnika u hrvatskoj književnosti, o kojima piše Feliks Valentić, potiče¬mo u novoj rubrici objavljivanjem pripovijetke pisca i TV scenarista Kazimira Klarića i nekoliko pjesama Sanje Šimić, pjesnikinje čije su pjesme nakon prve nagrade na „Goranovom proljeću“ 1997. uvr¬štene u Quorumovu i antologiju „Slavonski tekst hrvatske književno¬sti“ Matice hrvatske.

U „Književno-likovnom izlogu“, rubrici s najviše autora, nova suradnica je Ljubica Sedlaček. Ovdje izdvajam vrlo emotivno pisa¬ne dijelove dnevnika iz 1991. Evice Kraljić, a osim njenih priloga, objavljujemo pjesme Stjepana Adžića, Alojza Cindrića, Katarine Ča¬nić, Veronike Devčić, Vesne i Radomira Dumičića te Rade Španovića koji je opjevao i naš Godišnjak.

O značenju slikarstva Josipa Pintarića Puce objavljujemo tekst Vladimira Malekovića, poznatog teoretičara umjetnosti i likovnog kritičara.

Nažalost, 2011. imali smo nenadoknadiv gubitak Zdravke Senić, naše stalne suradnice, autorice brojnih fotografija . O Zdravki više i emotivnije od Miroslava Prpića.

Na kraju o kulturnim događanjima u Novoj Gradiški u 2011., osim već spomenutih koje je organizirao Ogranak, priloge je pripre¬mila Zrinka Ferenčina.

 

Svim suradnicima, autorima tekstova i likovnih priloga, naj¬srdačnije se zahvaljujem i očekujem daljnju suradnju. Također se zahvaljujem Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Novoj Gradiški i zdravstvenoj ustanovi „Ljekarne Zubović“ zbog materijalne potpore u izdavanju Godišnjaka.

 

Priloge za Godišnjak br. 13 šaljite na adresu: Ogranak Ma¬tice hrvatske u N. Gradiški, Trg kralja Tomislava 5, p.p. 10, e-mail: josip.ostic@sb.t-com.hr, molimo Vas, najbolje na CD ili USB.

Urednik: Josip Ostić, prof.

 

Related Post

SUSRET VONIĆA

Autor - 04/07/2016 0
Uz video projekciju, predstavljena je luksuzno opremljena knjiga autora vlč. Matije Vonića pod nazivom „MOJE PREZIME JE VONIĆ“

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor - 17/10/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. listopad 2014. – Ogranak Matice Hrvatske u Novoj Gradiški sinoć je u gradskoj vijećnici obilježio 200. obljetnicu…

DJEČJI VRTIĆ NOVA GRADIŠKA

Autor - 05/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. ožujka 2016. – Veselim i sadržajnim programom, kojim su polaznici gradskih vrtića „Maslačak“ i „Radost“ pokazali koliko…