TIHOMIR DUJMOVIĆ

1883 0

NOVA GRADIŠJKA, 15. ožujka 2014. – Knjiga je Tihomira Dujmovića, novinara i publicista, predstavljena u novogradiškom Domu kulture 14. ožujka, a uz potporu grada Nova Gradiška i županije Brodsko-posavske.

Autoru je zadnjih desetak godina, od 3. siječnja 2.000 do danas, čak tri puta zabranjeno pisati, a više puta zabranjene su mu i TV emisije.

O detaljima tih zabrana Dujmović u uvodu knjige piše krajnje otvoreno što je za naše prilike vrlo hrabro. Prvi puta su mu ne samo zabranili kolumnu nego i dali otkaz u „Slobodnoj Dalmaciji“. Potom je, zbog pisanja u Glasu Slavonije, dobio otkaz u Matici iseljenika. Mogao je izbjeći otkaz u Matici prestankom pisanja u Glasu Slavonije, ali radije je prihvatio otkaz nego prestao pisati. I nastavio je, u Večernjem listu, u svom stilu. A onda mu je i tamo dva puta oduzeto pero, njegovo osnovno sredstvo za rad.

Knjiga “Tko mi zabranjuje kolumne” na jednom je mjestu prikupila Dujmovićeve najčitanije kolumne objavljene u Večernjem listu; neke kolumne koje je autor objavio na portalu Dnevno.hr; jednu kolumnu zbog koje mu je najavljen raskid suradnje i kolumnu koja je otvoreno zabranjena. O Tihomiru Dujmoviću, njegovom životnom i novinarskom putu kao i osobnoj „kalvariji“ zbog istine koju je promicao o čelnim ljudima Hrvatske, Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, ali i političkoj, gospodarskoj i inoj situaciji u zemlji govorio je prof. dr. sc. Andrija Hebrang. Dramski umjetnik Vinko Kraljević upotpunio je predstavljanje knjige interpretacijom Dujmovićevih kolumni.

Autor, kako je među ostalim naglasio, nastavlja pisati na način na koji je to uvijek činio, a napisano predstavlja u osobnom kontaktu s ljudima koji žele čuti istinu ispričanu drugačije od, kako je istaknuo, jednostranog načina većine današnjih hrvatskih medija.

Na predstavljanju knjige „Tko mi zabranjuje kolumne“, među brojnom publikom su bili i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović, njegov zamjenik Dario Ban, župan Danijel Marušić, njegova zamjenica Dunja Magaš te prof. Marija Karlovčan Subić ravnateljica Učilišta „Relković“.

 

Razgovor s Tihomirom Dujmovićem i prof. Andrijom Hebrangom emitirat će 15. ožujka u poslijepodnevnom programu UNITAS WEB RADIJA NOVA GRADIŠKA.

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

Related Post

POLICAJAC ROMANOPISAC

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Franjo Galić, napisao je svoj novi roman pod nazivom…

14 svjedočanstava ratnih zločina

Autor - 11/11/2011 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 10. studeni 2011. – Jasminka Klarić, ravnateljica knjižnice u Gornjim Bogićevcima, pripremila je hvale vrijednu prezentaciju knjige Sunčica,…