EMIGRANTI – Nova knjiga Joze Bušića

1362 0

Knjiga je posvećena svim hrvatskim domoljubima, udbaškim žrtvama, progonjenima i pobijenima u domovini i inozemstvu

NOVA GRADIŠKA, 26. kolovoz 2011. – Emigranti, četvrta je knjiga Joze Bušića, nedavno izašla iz tiska. Nakon Čamca na Savi, knjige sa nizom kratkih životnih priča i knjige Oj, Savice, koja je

svojevrsni spomenar s pjesmama o prirodi, Bušić se orijentira na događaje za vrijeme i poslije Drugoga svjetskoga rata, sve do domovinskog rata i piše treću knjigu Sjećanja. U najnovijoj četvrtoj knjizi Emigranti opisuje odnose u ondašnjoj SNR Jugoslaviji prije bijega u emigraciju te život emigranata u prihvatnim logorima i radu u rudnicima Njemačke.

Ovu je knjigu posvetio svim hrvatskim domoljubima, udbaškim žrtvama, progonjenima i pobijenima u domovini i inozemstvu i svim hrvatskim emigrantima koji su izgubili život u bijegu preko granice. 

– Mnogi su uhvaćeni već kod ulaska u pograničnu zonu. Početkom pedesetih godina osuđivani su na dvije godine zatvora, kasnije na jednu, a kad sam ja bježao preko granice, kazna je iznosila samo šest mjeseci. Ti su jadnici spavali po ćelijama kaso sardine jer su zatvori bili prepuni. Danju su u radnim grupama uz pratnju čuvara gradili zgrade – između ostalih i tadašnju novu zgradu milicije i Udbe u Novoj Gradiški. Puno ih je bježalo preko granice više puta, sve dok ne uspiju… Preko granice počinje novi život. Svatko ga treba uzeti u svoje ruke i načiniti od njega najbolje! Na kraju krajeva, radi toga su se prošle sve torture na tom putu.

Moja je započela u rudniku ! Piše to na početku knjige Jozo Bušić i čitatelje pozdravlja rudarskim pozdravom! Sretno“.

Treba doći na promociju knjige, koju ćemo najaviti, i čuti autora. Knjigu dakako treba i pročitati jer je ona svjedočanstvo vremena i osobnog života autora nakon prelaska granice.

Related Post

GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE

Autor - 25/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 25. lipanj 2012. – U petak je u Gradskoj vijećnici Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška predstavio 12. broj…