GOSPINO POLJE

1516 0

Vjernici župe Vrbova pripravljali su se za blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, trodnevnicom, koju je na Gospinom polju, iznad Bilog Briga, (u sastavu vrbovačke župe), vodio vlč Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu.

Prošle godine navršilo se 770 godina redovitih hodočašća na ovo milosno mjesto, gdje se još 1. 230-ih spominje župna crkva BDM na Dubovcu, današnjem Gospinom polju. Ove godine je 255 ljeta drevnom Marijinom kipu, oko kojeg se vjernici ovdje okupljaju. Vrbovačka župa slavi ovog rujna i 50. rođendan. Pjevanim zazivom „Blažena Ti što povjerova“, vjernici su se u ovom malom Marijinom prošteništu, u srcu prirode, pridružili marijanskim hodočašćima Požeške biskupije koja se ove godine odvijaju pod spomenutim geslom. Uz sve nakane, osobne molitve i zavjete, vjernici su posebno molili za mir u Siriji. Naime, biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, pozvao je svećenike i đakone, redovnike i redovnice, sve članove Božjeg naroda Požeške mjesne crkve da se odazovu poticaju pape Franje te se uoči blagdana Male Gospe, 7. rujna, žrtvom, postom i molitvom pridruže braći i sestrama diljem svijeta u zauzimanju za mir u Siriji.

Na završetku trodnevnice na Gospinom polju, u predvečerje Marijinog blagdana, sve je pozdravio domaći župnik, vlč Stjepan Bakarić. Posebno je pozdravio hodočasnike pješake iz novogradiške župe Kraljice svete krunice, zatim vjernike iz Mačkovca te procesije pješaka iz župa Nova Kapela, Štivica, Staro Petrovo Selo, Vrbova i drugih. Podsjetio je kako vjernici ovdje stoljećima nalaze utjehu, kako Gospa ovdje otire suze, blaži boli i ohrabruje srca.

Svečanu euharistiju slavio je voditelj trodnevnice, vlč Zdravko Radoš, a u koncelebraciji su sudjelovali arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, msgr Antun Prpić, zatim vlč Stjepan Đurić, rodom iz Vrbove i brat Drago Rašković, rodom iz novokapelačke župe.

 

Radoš je u pozdravnim riječima naglasio kako slavimo Marijin rođendan i kako se trebamo radovati, jer se od Marije rodio Bog. Ona je jedina bila izuzeta od istočnog grijeha. Rodila je Boga i Spasitelja svijeta, Isusa Krista. Slavimo „zoru našega spasenja“, rekao je. Srce nam treba biti radosno i ushićeno, jer nas po njoj Bog spašava.

 

U nadahnutoj propovijedi naglasio je kako u marijanska mjesta ne dolazimo samo slušati Božju Riječ, nego je treba i živjeti. Bog želi djelovati u ljudskom srcu i darovati nam vječni život. „Mnogi danas“, rekao je, „nude život koji nije život, i često ga tražimo tamo gdje nema života, ali pravi život ne dolazi od ovoga svijeta. Život u punini može dati samo Bog, Isus Krist. Kroz Božju Riječ On nas želi ojačati, prosvijetliti, nadahnuti. Spasenje nam je u katoličkoj crkvi. Crkva je sakramenat spasenja, za sve narode, zato nas Bog poziva da molimo za sve narode svijeta, da po našoj žrtvi, molitvi i postu, kao što nas pozivaju i Sveti Otac i naš biskup, Bog izlije svoj mir i u Siriji, rekao je, među ostalim, Radoš.

Nakon svete mise, oko Gospinog polja je prošla procesija sa svijećama i drevnim Marijinim likom, koji ovdje tješi, a u nebu Marija svoje zagovara. Na misi je pjevao crkveni zbor župe sv Jurja Vrbova, a župnik Bakarić zahvalio je svima, koji na bilo koji način pomažu da Gospino polje uvijek bude lijepo kao i u vrijeme trodnevnice. Posebno je zahvalio čelništvu općine Nova Kapela te članovima Dobrovoljnih vatrogasnih društava Bili Brig i Vrbova, a onda i pojedincima, koji su u ovu drevnu, kako spomenice pišu „Gospinu postojbinu“ ugradili dio sebe.

 

Na sam blagdan Male Gospe, na Gospinom polju je svečanu misu u 11.00 sati slavio novokapelački župnik, vlč Goran Mitrović.

 

Tekst i fotografije. Višnja Mikić

Related Post

ZAVRŠETAK PUČKIH MISIJA

Autor - 24/03/2014 0
STARO PETROVO SELO – U nedjelju, 23. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv.…