GOSPINO POLJE – POČELA TRODNEVNICA

855 0

GOSPINO POLJE, 6. rujna 2013. Jučer je na Gospinom polju,

 iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, počela trodnevnica za blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Malu Gospu, koja se ovdje časti od davnina.

 

Naime, još 1. 230-ih godina, na Gospinom polju, nekadašnjem Dubovcu, bila je župna crkva Blažene Djevice Marije, gdje su vjernici štovali Marijinu sliku i hodočastili na ovo mjesto sa svih strana. Prije 255 godina za Gospino polje nabavljen je kip Gospe, koja je, kao rijetko gdje, obučena u svilenu haljinu i ima pravu kosu. Pobožnost na Gospinom polju posebno je procvala uspostavom Požeške biskupije, zauzimanjem prvog požeškog biskupa, msgr dr Antuna Škvorčevića i domaćeg župnika, vlč Stjepana Bakarića. Svake godine, od početka svibnja do kraja listopada, na Gospinom polju su nedjeljne svete mise. Od prije dvije godine, do Gospinog polja je postavljena i električna rasvjeta.

Svečano će biti i ove godine na Gospinom polju, ovom malom prošteništu u prirodi. Već danas (četvrtak), vjernici će se od 16.00 sati moći ispovijedati, od 17.00 sati molit će krunicu, a u 18.00 sati je sveta misa. Najsvečanije će biti u subotu, kada će, poslije svete mise, oko Gospinog polja proći procesija sa svijećama i drevnim, milosnim Gospinim likom. Voditelj trodnevnice je vlč Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu. U skladu s ovogodišnjim marijanskim hodočašćima Požeške biskupije, tema trodnevnice će biti “Blažena Ti što povjerova!“.

 

Na Gospinom polju se od prošle godine mogu kupiti i unikatni suveniri, tematski vezani isključivo uz Gospino polje.

 

Tekst i fotografija: Višnja Mikić

Related Post