Grad riješio  imovinsko-pravne odnose sa Pravoslavnom crkvom i  Ministarstvom pravosuđa i postao vlasnikom kompletnog zemljišta u središtu grada

1574 0

Autor Franjo Samardžić

Zemljište u  vlasništvu Srpske pravoslavne crkve Grad je dijelom kupio, a dijelom zamijenio.  Ministarstva pravosuđa vratilo je zemljište koje je Grada Nova Gradiška devedesetih godina, kako se tada govorilo,  dao za izgradnju „Palače pravde“

 

NOVA GRADIŠKA,  1. lipnja 2018. – Da bi se u cijelosti uredilo središte grada i realizirali planirani  projekti bilo je nužno riješiti imovinsko-pravne odnose za dijelove zemljišta u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Ministarstva pravosuđa  koje je od grada Nova Gradiška dobilo zemljište za izgradnju nove zgrade Općinskog suda. Kako se tada govorilo Palače pravde koja nikada nije izgrađena, a zemljište je ostalo u vlasništvu Ministarstva pravosuđa.

Kako se danas čulo od gradonačelnika Vinka Grgića  imovinsko-pravni odnosi su riješeni i Grad Nova Gradiška je vlasnik  zemljišta pa se za godinu-dvije može očekivati novo lice središta grada.

-Prije godinu dana krenuli smo u realizaciju i pripremu projekata o uređenju centra grada. Smatramo da je  prostor ispred blok centra, uz šahovnicu i binu, najatraktivniji prostor za uređenje grada koji svi vide kada  dođu u Novu Gradišku. Imali smo imovinsko pravnih problema jer većina parcela nije bila u vlasništvu Nove Gradiške. Prošle godine smo to riješili sa Srpskom pravoslavnom crkvom, otkupili i dijelom zamijenili parcelu. Ostalo je problem s Ministarstvo pravosuđa u čijem je vlasništvu bilo oko 2. 500 kvadratnih metara  zemljišta. Nakon dugotrajnih i korektnih pregovara, a uz korektnu podršku predsjednice Općinskog suda Lidije Klašnja-Petrović dobili smo ugovor o darovanju. Praktično smo vratili parcelu koja je nekad bila u vlasništvu Grada i dana Ministarstvu pravosuđa. Sve je prošlo kroz gruntovnicu i sve smo riješili tako da je centar grada u vlasništvu Grada Nove Gradiške.

Vrlo brzo  ćemo raspisati arhitektonski natječaj za realizaciju ovog projekta, pripremati ga prema fondovima,  kandidirati ga i u sljedeću godinu -dvije i realizirati. Radi se o velikom prostoru. Kada su ga studenti arhitekture analizirali, zaključili su  je da je prostor koji se prostire od parka do Konzuma veličine Trga bana Jelačića u Zagrebu. To je veliko bogatstvo prostora kojeg jednog dana želimo iskoristiti dijelom za   muzej i urediti parter. Potrebno nam je velik prostor za brojne manifestacije koje se događaju u našem gradu. Ići ćemo i u rekonstrukciju nove bine i izgradnju amfiteatra – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Dodao je da je Grad  raspisao natječaj za sufinanciranje pročelja zgrade, kako kaže, „uspavane ljepotice –  ružnog pačeta“ za što će iz proračuna izdvojiti 200 000 kuna. Smatra da se radi o lijepim  vijestima za građane Nove Gradiške.

Related Post