GRAD – ŽUPANIJA: NIKAD LOŠIJI ODNOSI

1525 0

Novogradiščani su se godinama žalili da nisu adekvatno zastupljeni u županijskoj vlasti. Sada su odnosi dovedeni do apsurda. Imaju župana, zamjenika župana i saborskog zastupnika, a odnosi sa Županijom nikada lošiji.

NOVA GRADIŠKA, 23. listopada 2010. – Može li tragično preminuli idol mladih Toše Proeski, čije smo

se obljetnice pogibije nedavno prisjetili i podigli spomenik, otopliti dobro pothlađene odnose između Grda Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije. Budući da odnosi između Grada i Županije nikada nisu bili lošiji, to se pitanje postavlja nakon zajedničke fotografije, snimljene prilikom otkrivanja spomenika rano preminulom makedonskom pjevaču, na kojoj su uz gradonačelnika Josipa Vukovića i njegovi zamjenici Ljepša Rakas Vujčić i Milan Mateša, župan Danijel Marušić i njegova zamjenica Ružica Vidaković. Na fotografiji je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši esdepeovac.

Odnosi između Grada i Županije zahladili su se dolaskom nove gradske vlasti i inzistiranja da grad naplati korištenje svih prostora u kojima su državne i županijske službe i institucije. Gradonačelnik je problem uspješno riješio s ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova i ove će godine po prvi puta u gradsku kasu doći značajan novac. Ostao je jedino problem s Županijom. U neslužbenom razgovoru s županom moglo se čuti da Županija nema novca za plaćanje najamnine gradskih prostora, ali i da se razmišlja i preseljenju u neki drugi prostor. Kao mogućnost spominje se napuštena vojarna, na koju također pretendira Grad, a država ju neda. Vojarna je nakon Ministarstva obrane sada u vlasništvu Ministarstva pravosuđa. Bilo je i prijetnji (saborski zastupnik Mato Bolonjić) da bi županija ukoliko grad bude inzistirao na plaćanju najamnine mogla neke svoje urede izmjestiti u Okučane, Davor ili Staro Petrovo Selo. Bila je to više politička izjava jer nije za vjerovati da bi se Županija ne takvo što odlučila, a Novogradiščani, kako je kazao Bolonjić, po dokument ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo išli u Okučane.   

U manjoj ili većoj mjeri sve dosadašnje gradske vlasti nisu bile zadovoljne odnosima s Županijom, odnosno novcem koji je ona davala za financiranje i poticanje raznih djelatnosti (sportske udruge, Muzej). Sadašnji gradonačelnik smatra da nije normalno da Županija vraća samo neznatan dio novca koji se iz grada putem poreza slijeva u županijsku kasu. Na svečanoj sjednici gradskog Vijeća upriličenoj prošle godine u povodu Dana grada župan je pokušao demantirati gradonačelnika pa nabrojao brojne projekte koji su financirani uz potporu županije. Prošlo je gotovo godinu dana, a da se ništa nije promijenilo.

 

Godinama su Novogradiščani kukali kako nisu dovoljno zastupljeni u vrhu županijske vlasti, župana i zamjenika župana, te da nemaju saborskog zastupnika. Sada je situacija bitno drukčija, a odnosi dovedeni do apsurda. Župan, a i njegov zamjenika (Davor Vlaović) su iz Nove Gradiške, a to je i saborski zastupnik Mato Bilonjić. U čemu je onda problem? U čistom računu ili stranačkoj opredijeljenosti.

 

Fotografija s početka ovog teksta je samo protokolarna.   

Related Post

PRVO ČITANJE PRORAČUNA

Autor - 04/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinca 2013. – Prema prijedlogu gradskog proračuna, koji je jučer bio na prvom čitanju pred gradskim vijećnicima,…