GRADONAČELNIK VINKO GRGIĆ: Izgradnjom Tehnološkog inkubatora pokrenuli smo zamašnjak razvoja i nećemo stati

1605 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 2. srpnja 2019.- Na jučerašnjem potpisivanju ugovora o izgradnji „Tehnološkog inkubatora Nova Gradiška” u Industrijskom parku Nova Gradiška, vrijednom s PDV-om 35 milijuna kuna, gradonačelnik Vinko Grgić je kazao da taj, ali i događaji koji slijede, potvrđuju da pokrenula lokalna samouprava. Rezultat je to, kako naglašava, uloženog puno rada i vremena u procesu koji nije jednostavan i kratkog roka i dodaje da se radi o danu koji treba zapamtit i veselit mu se.
-Bitno je da smo pokrenuli zamašnjak razvoja i da nećemo stati. Puno smo ulagali u ovoj projekt i druge projekte. Došao je trenutak potpisivanja ozbiljnih ugovora, a ovo je prvi projekt u nizu projekta koji čine ciklus novih ulaganja u Industrijski park sa strane Grada Nova Gradiška, Industrijskog parka i Brodsko-posavske županije.
Lokalna samouprava se pokrenula, iako je to možda bombastičan naslov u novinama i portalima. Moram reći da je jako teško ulagati u gospodarstvo. Moraju se napraviti ozbiljne studije. Morate ići prema poduzetnicima i obrtnicima sa dobrim zamislima koje će se izroditi u nešto ovakvo kakav je projekt Tehnološkog inkubatora. Za sve to treba jako puno vremena. Ljudi shvaćaju koliko velik napor ulažemo u uređenje grada infrastrukturu, u nešto što se možda vidi ili ne vidi, a svi priželjkuju velika ulaganja u gospodarstvo. Rekao sam da je za to potrebno jako puno vremena inače bi to davno prije napravili. S obzirom da se ovaj projekt financira većim dijelom novcem EU ti su ciklusi daleko usporeniji nego što bi mi htjeli.
Ovo je početak jedne velike priče, jednog velikog projekta koji će se vrlo brzo nastaviti realizacijom puno drugih projekata. Vrlo brzo ćemo raspisati natječaj za izvođenje 7 milijuna kuna vrijedne poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku. To znači da ćemo napraviti još kilometar ceste sa kompletnom infrastrukturom.
Vezano za to je bilo potpisivanje ugovora sa ministrom imovine Goranom Marićem, kojim nam je ugovor dodijeljeno 450.000 kvadrata zemljišta sa sjeverne strane ceste za industrijske zone. Iako već jesmo, biti ćemo jedna od najkvalitetnijih industrijskih zona, a uz to i najveća. To nitko nema, a uz to Industrijski park Nova Gradiška je prometno jako dobro povezan.
Jako brzo ćemo potpisati i projekt u sklopu međugranične suradnje sa Gradom Šapcem. Riječ je o izgradnji polamegavatnoj fotonaponskoj elektrani i Industrijskom parku.
Ti projekti velike vrijednosti su jedan veliki zamašnjak za naše gospodarstvo i ljude koji ovdje žive – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.
Dodao je da se uskoro očekuje početak realizacije projekta CEKOM – Centar kompetencije za napredno inženjerstvo, koji je u završnoj fazi evaluacije i vjeruje da će se u nekoliko slijedećih mjeseci dobit pozitiva odgovor . Riječ je o projektu vrijednom preko 100 milijuna kuna,kako naglašava, opet ulaganja u gospodarstvo. Cilj svih ovih projekata je novo zapošljavanje.
-Ne znam u kojem mjestu se ovako nešto događa. Prošle godine smo proglašeni četvrtim gradom, od 127 gradova u Hrvatskoj, po povećanom broju zapošljavanja. Narednih dana ćemo dobiti podatke za 2018. godinu. Po našim procjenama i statistikama očekujemo to je znatno više nego prethodne godine. Međutim, ne možemo tvrditi da neki drugi gradovi se neće popeti na toj ljestvici.
Sve što radimo, radimo zdušno, herojski i ulazimo u sve mogućnosti da bi dobili određena sredstva koja bi uložili u našu Industrijsku zonu – kazao je gradonačelnik Viko Grgić i zahvalio cijeloj ekipi koja je sudjelovala u pripremi projekta Tehnološki inkubator Nova Gradiška“.

Related Post