GRADSKI MUZEJ I DJEČJI VRTIĆ ZAJEDNO

1547 0

NOVA GRADIŠKA, 20. ožujak 2014. – Zajednički je projekt Gradskog muzeja i Dječjeg vrtića Nova Gradiška, a sastoji se iz dvije radionice u kojima se djeca starije vrtićke skupine upoznaju s nekim starinskim igračkama

iz fundusa etnološkog odjela Gradskog muzeja. Ujedno je djeci omogućeno da i sama izrade svoje igračke.

Prva radionica naziva „Bara i Mara, šokačke krpene lutke“ upriličena je 19. ožujka u Dječjem vrtiću, a sudionicima je donijela puno radosti i mogućnosti kreativnog izražavanja i stvaranja vlastitih lutaka po uzoru na one koje je izradila baka Janje Karakašić iz Bodovaljaca, a dio su Zbirke igračaka etnološkog odjela Gradskog muzeja.

Cjelovitu priču o nastanku starinskih lutaka, u vrijeme kada nije bilo igračaka koje danas poznajemo, ispričala im je na djeci prilagođen način, Vesna Kolić Klikić muzejska savjetnica GMNG koja je radionicu i vodila, a uz nju su bile i u tom voditeljsko – praktičnom dijelu sudjelovale odgojiteljice Jasminka Klikić, Sonja Medvedović, Ružica Kovačević i Marijana Matijašević. U izradi krpenih lutaka okušala se i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika koja je uz djecu istinski uživala. Radionicu su pratile i ravnateljice Gradskog muzeja i Dječjeg vrtića, prof. Marija Mihaljević i Vera Trobić.

Druga radionica pod nazivom „Orman od blata“ bit će organizirana početkom travnja, a potom će, kako je najavljeno krajem travnja biti upriličena i izložba „Igračke naših baka izrađene rukama njihovih praunuka“. Pripremit će ju prof. Vesna Kolić Klikić, muzejska savjetnica i prof. Miroslav Pišonić, viši kustos i voditelj galerijskog odjela GMNG. Multimediju priprema Ivica Gelemanović, suradnik Gradskog muzeja. Podsjetimo!

U srpnju prošle godine Gradski muzej u suradnji s Dječjim vrtićem Nova Gradiška organizirao je radionicu pod nazivom „U susret novogradiškom glazbenom ljetu – muzejske tambure kroz likovni izraz djece iz gradskog vrtića“, a u prizemlju stare robne kuće potom je bila otvorena izložba dječjih radova na istu temu. Voditeljice prvog dijela radionice bile su prof. Vesna Kolić Klikić, muzejska savjetnica GMNG te odgojiteljice, tada Dječjeg vrtića „Grigor Vitez“ Nova Gradiška, Jasminka Klikić, Sonja Medvedović i Romana Markolović. Priremu i postav izložbe potpisao je prof. Miroslav Pišonić.

Ideja da se o tradicijskoj kulturi uči kroz igru i to od malih nogu na zanimljiv i maštovit način sigurno je najbolji mogući način da djeca usvoje i zavole ono što su im u baštinu ostavili njihovi stari.

 

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

Related Post