GRADSKI PRORAČUN ZA 2015. GODINU

719 0

NOVA GRADIŠKA, 27. studeni 2014. – Iako se vodila dosta opširna rasprava s brojnim primjedbama gradski su vijećnici na prvom čitanju jednoglasno prihvatili prijedlog gradskog proračuna za 2015. godinu.

Do usvajanja Proračuna, oko sredine prosinca, kako je najavio gradonačelnik Željko Bigović, još će se jednom okupiti predstavnici stranaka koje su zastupljene u Vijeću. Razmotriti će primjedbe i amandmane i dogovoriti konačnu verziju Proračuna. Pozvao je i predstavnike SDP-a da se ovaj put odazovu pozivu i sudjeluju u kreiranju gradskih financija.

Najviše primjedbi vijećnika bilo je na rashodovnu stranu proračuna ( Vinko Gergić SDP, Damir Japundžić HDSSB, Igor Mokricki SDP). Tražilo se više novca za sport i socijalne programe. Da je predloženi proračun racionalan i u većem dijelu definiran, kazali su dr. Dražen Oršulić i Josip Mikšić u ime klubova HDZ-a i GHDSSB-a.

Prema prijedlogu u gradskoj bi kasi u 2015. godini trebalo biti 48.167.589 kuna. Isto toliko se može i potrošiti. Gradski proračun bi se trebao usvojiti bez većih problema, ne samo zbog potpore i dovoljno ruku HDZ-a, HDSSB-a i HSP- a AS, ali uz dosta nedoumica na koje gradska izvršna vlast za sada nema odgovora.

Jedna je izostanak dijela novca koji u gradsku kasu više neće dolaziti temeljem novog zakona o dohotku, a druga razvrstavanje Nove Gradiške u područje posebne državne skrbi što bi trebalo, kako se očekuje, donijeti financijske potpore.

-Hoće li i kako država jedinicama lokalne samouprave, koje su ušle u područje posebne državne skrbi, namiriti novac koji će izgubiti u proračunu zbog novog zakona o porezu na dohodak, još nije poznato. Prema zadnjim informacijama iz Ministarstva financija tako bi trebalo bit, što znači da bi se prihodi trebali zadržati na ovogodišnjoj razini – kazala je Ljiljana Ranisavljević, pročelnica gradskog upravnog odjela za financije.

-Među rijetkim smo jedinicama lokalne samouprave koje imaju izglasavanje proračuna u dva čitanja. Mislim da je to dobro. Kazali smo ono što mislimo i dali smjernice za konačnog usvajanja proračuna. Uveli smo dobro pravilo da svi predstavnici političkih stranaka iz Gradskog vijeća budu pozvani na dogovore za izradu proračuna. Ponovo će svi biti pozvani na dogovor o konačnoj verziji proračuna. Bilo bi dobro da i SDP-e dođe.

Čeka nas vrlo teška godina. Lani smo imali napuhan proračun jer smo morali uravnotežiti prihodovnu i rashodovnu stranu. Na prihodovnoj strani smo imali 11 milijuna kredita i zato povećanu rashodovnu stranu. U situaciji koju imamo proračun je uravnotežen, a o nekim stavkama se može razgovarati i one korigirat. Neće biti tako drastičnih smanjenja kako ste govorili. Svi će ipak morati podnijeti dio tereta. Uvažit će se amandmani ali nema neracionalnog trošenja. Do slijedeće sjednice ćemo se dogovarati Ne vidim razloga da sve političke opcije u tome ne sudjeluju. Otvoren sam za razgovor i dogovor – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Related Post