Gradsko vijeće prihvatilo izmjene gradskog proračuna

1398 0

Autor Franjo Samardžić

Za izmjene su glasovali vijećnici SDP-a i nezavisna vijećnica Marijana Škara-Ivković sa liste Grupe građana, a protiv vijećnici HDZ-a i Željko Bigović sa liste Grupe građana.

NOVA GRADIŠKA, 19. srpnja 2018. – Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 17. srpnja vijećnici su prihvatili prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nova Gradiška za 2018. godinu. Ukupni prihpodi i primici s prenesenim sredstvima planirani su u iznosu od 76.984.250,84 kuna što je povećanje od 1.928.274,84 kune.
Za izmjene su glasovali vijećnici SDP-a i nezavisna vijećnica Marijana Škara-Ivković sa liste Grupe građana, a protiv vijećnici HDZ-a i Željko Bigović sa liste Grupe građana.
-Rebalans proračuna smo uskladili s gradonačelnikom. Klubu SDP-a je bitno da se ne smanjuju sredstva za poticanje razvoja gospodarstva i socijalnu skrb i da se nastavlja s izgradnjom i uređenjem javnih površina. Imamo priliku vidjeti radove u centru grada i gradit će se kružni tok, u Relkovićevoj ulici su izgrađena parkirališta, nastavlja se sa izgradnjom i rekonstrukcijom nerazvrstanih cesta i u modernizaciju ide Rokova ulica. Imamo čvrsto obećanje gradonačelnika da će u narednom periodu biti modernizirana ulice Mala i Trenkova i to u cijelosti, a ne etapno. Nastavljaju se radovi na gradskim nekretninama koje poboljšavaju izgled grada, Centar za mlade, Dječji vrtić, Općinski sud, Katastar, igralište NK „Sloga“, Dom Kulture, teniski tereni i drugi. Naš klub daje bezrezervnu podršku ovom rebalansu Proračuna – kazao je predsjednik Kluba SDP-a Franjo Kikić.

Zašto Klub vijećnika HDZ-a nije prihvatio predložene promjene obrazložila je njegova predsjednica mr. Ljiljana Lukačević, a potom i prof. Ljiljana Ptačnik.

-Ako se površno osvrnemo na predloženo povećanje ne bismo imali što raspravljati. Kada Proračun pogledamo malo dubljom analizom on pokazuje, što želim istaknuti, da je povećanje na prihodovnoj strani vezano uz prihode od poreza, što je lijepo naglasiti da je to punjenje proračuna od 4,4 milijuna kuna zahvaljujući fiskalnom izravnavanju i novim mjerama Vlade. Ono što nas ostavlja bez odgovora je na rashodovnoj strani. Drago nam je vidjeti da se rashodi za zaposlene povećavaju zahvaljujući Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Ostaje problem i pitanje materijalnih rashoda za funkcioniranje gradske uprave, odnosno Grada kao jedinice lokalne samouprave u iznosu od 1,8 milijuna kuna.
Smatramo da je ovakav rebalans proračuna pokazatelj lošeg planiranja, realizacije tekućih i kapitalnih projekata. Još više zabrinjava da su promjene u sferi kapitalnih projekata, gdje od 31 kapitalnog projekta, 65 posto njih trpi promjene.
Zanima nas u što se ulaže dodatnih 51.000 kuna za informatizaciju gradske uprave, dodatnih 50.000 kuna ulaganja u kapitalnim objektima, dodatnih 180.000 kuna u odnosu na planiranih samo 10.000 kuna za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za gradski bazeni dodatnih 10.000 kuna, dodatno za Dom kulture , dodatnih 80.000 kuna za dom u Ljupini, prostorije NK „Sloga“, teniske terene, projektnu dokumentaciju za javne površine od 1,8 milijuna luna. Izrada dokumentacija za prostorno uređenje povećava se za 86 posto i zahtjeva objašnjenje kao i za nerazvrstane ceste, gospodarenje otpadom, izgradnja reciklažnog dvorišta – kaza le mr. Lukačević navodeći i druge primjere promjena s kojima se Klub HDZ-a ne slaže.

-Pitam da li je ovo demografski rebalans proračuna. Čuli smo nekoliko puta da nema radnika, da nema majstora. Ja ću reći nema ni učenika i upozoriti na to da ćemo imati dva lijepa vrtića, ali je pitanje da li ćemo imati djece, da ćemo imati uređene dvije osnovne i tri srednje škole, ali je pitanje hoćemo li imati djece.
Sjednica za demografsku obnovu, koju je Klub vijećnika HDZ-a zatražio, bilo je rečeno da će se održati, nije održana , ali po ovom rebalansu zapravo se ne vidi da se potiče demografija. Znam da će vijećnici SDP-a reći „imate svoje Ministarstvo za demografiju ali ja ću odgovoriti da HDZ i Ministarstvo rade i donijeli su mjere za poticanje demografije, a ono što mi moramo napraviti, a jedan mudar filozof je rekao „ne mogu ja popraviti cijeli svijet, ali mogu popravljati svoje dvorište“. Dakle, hajmo uređivati svoje dvorište, ne samo lijepim zgradama nego i mjerama koje će potaknuti demografsku obnovu.
Govorim o programu osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja. Plan izvorni za 2018. godinu bio je 580.000 kuna smanjuje se za 44. 200 kuna. Umanjujemo plan za obrazovanje, a demografija počinje s obrazovanjem- obrazložila je prof. Ljiljana Ptačnik zašto ne može podržati prijedlog izmijene Proračuna, navodeći i druge primjere smanjenja sredstava kao za Socijalnu samoposlugu, i Dječji vrtić.

Prilagođavamo se na jedan neobičan i brz način. To je moj osobni stav jer ne možemo čekati, pokušavamo radit trenutno, brzo, agilno i to se vidi. To vide naši građani- kaže gradonačelnik Vinko Grgić

-Sjetimo se da smo na prošloj sjednici radili analizu proračuna za 2017. godinu. Referirali smo se na proračun mog prethodnika gospodina Bigovića čija je realizacija bila 67 ili 68 posto. Prošle godine prihodi su bili ostvareni 100 posto, a rashodi 97 posto. Objasnio sam zašto tih 3 posto nije realizirano, zato što nismo dobili situaciju za neke radove koji nisu bili napravljeni.
Lani smo također radili rebalans u ovo doba. Želimo bit aktivni, želimo pratit situaciju, želimo se prilagođavati, želimo mijenjat dokumente prostornog uređenja koji nisu promijenjeni posljednjih 12 godina. Onda slijedi pitanje zašto za prostorni plan 171.000 kuna . Zato što jedna od tih situacija koju smo trebali platiti nije stigla na naplatu. Stigla je ove godine Uz to dobili smo više od 70.000 kuna od Ministarstva graditeljstva.
Prilagođavamo se na jedan neobičan i brz način. To je moj osobni stav jer ne možemo čekati, pokušavamo radit trenutno, brzo, agilno i to se vidi. To vide naši građani.
Druga najtraženija riječ na hrvatskoj tražilici, ako maknemo Vatrene, je demografija o kojoj svi pričamo i puna su nam usta demografije. Znam da se vaša ministrica trudi i ja ju apsolutno podržavam. Ista ta ministrica je doživjela takav fijasko prije dva mjeseca koji suvremena hrvatska suvremena politika ne pamti. Njen glavni stručnjak koji je pisao mjere očiti pod pritiskom, mlad i obrazovan i doktor znanosti stao je iza nje i rekao ja se s tim ne slažem i dajem otkaz.
Gospođo Ptačnik kažete da proračun nije demografski. Dajte argumente. Ja ih ne vidim. Dat ću svoje argumente. Socijalna samoposluga koliko je tražila toliko je i dobila 2.000 kuna mjesečno. Što je poveća i za 100 posto u ovoj količini od 76 milijuna kuna u proračunu. CEKOM, velika investicija. Nema tjedna da ne zovom Ministarstvo gospodarstva i pitam kakva je situacija. Sve što smo trebali napraviti davno smo napravili i predali prošle godine 30. kolovoza. Evoluacija međutim traje i nismo zbog toga krivi. Bio bih sretan da smo 1.listopada prošle godine dobili natječaj i krenuli u realizaciju. Što se tiče reciklažnog dvorište mogu reći da smo jedan od gradova koji će dobiti najveća sredstva. Dobili smo rješenje prije 10 dana, a od skoro 6 milijuna kuna 4,5 milijuna kuna ćemo dobit. Više ćemo dobit od Zagreba. Ali u maniri dobrog planera ili gospodarstvenika ne možemo u ovom proračunu staviti sva 4,5 milijuna jer znamo da ga do kraja godine nećemo napravit . Ne možemo ići na tender dok ne dobijemo ugovore. Dobili smo rješenje ali potreban je ugovor i čekamo svečano potpisivanje kod ministra. To je velika stvar. Nakon toga raspisujemo natječaj za nadzori i izgradnju. To će trajati do 10 ili 11 mjeseca., uz ne daj Bože žalbe. Nećemo potrošiti ni 700.000 kuna koje smo stavili u Proračun.
Betonska baza, koja se danas spominje, radit će se po svim vrhunskim standardima sa studijem utjecaja na okoliš. Ono što će zagađivat su mikseri koji dolaze i u ovom trenutku jako puno za Klimaopremu koja gradi novu halu, a od 15. kolovoza dolazit će i za ATLANTIC . Što će se nama dogodit , što ja očekujem i svi građani. Beton u Novoj Gradiški je među najskupljima u Hrvatskoj. Sa ugradnjom oko 900 kuna,a u Zagrebu je 450 kuna.
Za Malu i sve okolne ulice i Trenkovu se pripremamo. Budžet je oko 15 milijuna kuna. Kako to financirat iz našeg proračuna. Govorimo o pješačkim stazama, rasvjeti i kolniku. U ovom trenutku pripremamo dokumentaciju da dobijemo sufinanciranje 90 ili 100 posto . Zašto to ne bi iskoristili. Ako to ne iskoristimo opet ćemo ići u radove i iduće godine po 2 milijuna kuna utrošit u jednu i drugu ulicu.
Studij robotike je smanjen za 250.000 kuna i to s razlogom. Svako tko to pročita može reći da ne ulažemo u obrazovanja i kakva je to demografska mjera. Stvar je procedure i mogućnosti realizacije u slijedećem periodu. Jer ne možemo potrošit taj novacna ishođenje projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za kampus koji će jednog dana biti i studij robotike i koji će se slijedeće godine naći u proračunu.
Dječji vrtić se u ovom trenutku obnavlja. Traju radovi vrijedni oko 2, 2 milijuna kuna na energetskoj obnovi. Bili smo agilni, brzi i kandidirali smo u kratkom periodu projekt od 880.000 kuna za uređenje kompletnog interijera vrtića „Maslačak“ i dobit ćemo oko 420.000 kuna i zato povećavamo Dječjem vrtiću još 540.000 kuna i u ukupnom iznosu dolazimo do 3,3 milijuna kuna koji se u ovoj godini ulaže u Dječji vrtić. Što je tu nedemografski? – odgovorio je na primjedbe gradonačelnik Vinko Grgić dodatno izvijestio vijećnike o uređenju tavana za stalni postav Gradskom muzeja i pročelja zgrade Općinskog suda, te uz uređenje dvorane najavio i najavio i energetsku obnovu zgrade Doma kulture.

 

Related Post

Zmaj Anđelko slavi prvi rođendan!

Autor - 14/09/2017 0
Tom prigodom, u srijedu 20.9.2017., darujemo 100 primjeraka slikovnice NEUSTRAŠIVA MAMA, najbržim čestitarima. Čestitke i podatke za poštara šaljite u…

MALČANSKI VINOGRADARI

Autor - 19/01/2013 0
22. siječnja 2013. godine na dan Svetoga Vinka patrona vinograda, gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković posvetit će malčanske vinograde…