HAIKU UZ SVJETSKI DAN DARIVANJA KRVI

1293 0

ZAGREB – 14. lipnja obilježava se kao Svjetski dan darivanja krvi. Prvi puta u povijesti ovaj dan je obilježen vrlo kreativno, kroz haiku poeziju.

 

253 autora iz 35 zemalja pretočilo je dobrotu u stih, oslikalo riječju radost trenutka darivanja i pomoći bližnjemu u potrebi. Tako su se pjesnici sa svih kontinenata uključili na međunarodni natječaj za haiku na hrvatskom i engleskom jeziku na temu „Darivanje krvi“, a mnogi od njih i sami su darivatelji. Ovako kreativni „krvotok dobrote“ pretočen u riječi našao je svoje mjesto u knjižici „Kap krvi slap života“ koju je izdao Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu Zagreb.

 

Na natječaju na hrvatskom književnom jeziku dodijeljena je jedna prva nagrada, dvije druge, tri treće nagrade, sedam visokih pohvala i deset pohvala. Među onima koji su dobili drugu nagradu za haiku je i novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić.

 

Na natječaju za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, uspješno su se plasirali Jovana Vindžanović, učenica 7. razreda OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, koja je osvojila treću nagradu te Tin Trobić, također učenik 7.r. iste škole, koji je dobio pohvalu. Mentorica Jovani i Tinu bila je prof Sanela Jurić.

 

Nagrade su dodijeljene u okviru obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi, 14. lipnja u Zagrebu. Sve čestitke nagrađenim Novogradiščanima.

Related Post