HDSSB – foto

731 0

NOVA GRADIŠKA – 17. travnja 2013. – Vodstvo HDSSB-a Nova Gradiška jučer je i službeno obznanilo kandidate za gradonačelnika, zamjenike gradonačelnika, te nositelja liste za Gradsko vijeće grada Nove Gradiške.

Usprkos spekulacijama i podršci iz središnjice HDSSB-a o kandidaturi dr. Damira Japundžića za gradonačelnika gradski ogranak stranke, po drugi puta, budućeg gradonačelnika vidi u liku ing. Josipa Mikšića.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika za društvene djelatnosti, kako smo ranije izvjestili, po drugi put postaje dr. Ljepša Rakas-Vujčić koja uz HDSSB ide kao nezavisan kandidat.

Nakon brojnih kombinacija oko kandidata za zamjenika gradonačelnika za gospodarstvo odluka je pala na Ivana Marića. Mladog čovjeka koji se do sada, barem ne izravno, nije dovodio u političke konotacije.

Dr. Damir Japundžić nositelj je liste za Gradsko vijeće. Na konferenciji je nazočio i Dubravko Kolundžić, predsjednik Županijske organizacije HDSSB-a BPŽ i kandidat za župana BPŽ

Iako iz HDSSB-a, kao ni iz ostalih stranaka, nisu još objelodanjene liste za vijeće neslužbeno doznajemo da će se na vrhu liste uz dr. Japundžića naći ing. Josip Mikšić kao drugi, te dr. Ljepša Rakas-Vujčić kao treća na listi.

 

Više o kandidatima doznajte u službenim predstavkama stranke u nastavku ovog priloga:

 

JOSIP MIKŠIĆ, dipl.ing.

 

Rođen 25. listopada 1944. godine u Cerničkoj Šagovini, gdje je završio i osnovno školovanje.

U Zagrebu završava Srednju vojno – tehničku školu, potom diplomira na Vojno tehničkoj akademiji u Zagrebu. Zbog posebnih zasluga u radu upućuje se na daljnje školovanje u Centar visokih vojnih škola u Beograd, gdje diplomira na Komandno – štabnoj akademiji.

Tijekom svog rada uključuje se u razna opća i stručna doškolovanja i seminare, preko kojih stiče dodatna znanja za uspješno obavljanje svojih vojnih i političkih funkcija. Neki od završenih seminara su: Svjedodžbe Američke agencije za lokalni razvoj USAID, za lokalni razvoj gospodarstva iz Španjolske, za razvoj Industrijskih parkova u Republici Češkoj i Mađarskoj, za razvitak svjetskih slobodnih zona. Od sveučilišta u Zagrebu Fakulteta Političkih Znanosti ima diplomu o uspješno završenom seminaru iz javnog upravljanja pod nazivom Lokalna Demokracija i E-vladavina. Iz vojnog programa također ima veliki broj certifikata, svjedodžbi i uvjerenja o završenim seminarima.

U vrijeme neposredne ratne ugroze i otvorene agresije na RH, svojim nadređenima izrazio je otvoreno neslaganje oko uporabe vojske u rješavanju nemira unutar državnih granica, zbog čega napušta vojsku i dragovoljno se javlja zapovjedništvu Zbora narodne garde u Zagrebu. Odlukom Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana raspoređuje se na ratnu dužnost zapovjednika 121. br. HV, s mjestom službovanja u Novoj Gradiški. Na ovoj vrlo teškoj i odgovornoj dužnosti ubrzo sređuje braniteljske redove, zaustavlja daljnji prodor agresora prema Novoj Gradiški, organizira čvrstu obranu novogradiškog kraja, a krajem 1991. godine pod njegovim zapovjedništvom oslobađa se dio okupiranog hrvatskog prostora.

Tijekom rata, pored dužnosti zapovjednika 121. br. HV, bio je zapovjednik svih snaga na novogradiškom bojištu, zapovjednik Operativne skupine Nova Gradiška i zapovjednik izdvojenog zapovjednog mjesta u Zapadnoj Slavoniji. Tijekom svog rada zasluženo je dobio brojna priznanja i nagrade od kojih su najznačajnije: Orden Josipa Bana Jelačića, Nagrada Grada Nove Gradiške, Srebrena plaketa Brodsko-posavske županije. Završetkom Domovinskog rata aktivno se uključuje u politički život Grada Nove Gradiške, gdje je oko 8 godina obnašao dužnost gradonačelnika Grada Nove Gradiške i nešto više od dvije godine bio je predsjednik Gradskog vijeća. U vremenu dok je bio gradonačelnik pokrenut je i realiziran projekt Industrijskog parka, koji je danas ključan u razvoju gospodarstva u našem gradu. Uređene su i asfaltirane ulice i nogostupi, izgrađena su četiri stambena bloka, izgrađen je glavni objekt na tržnici ,a bez ulaganja sredstava iz gradskog proračuna, podignut je spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, izgrađen je prvi kružni tok u Novoj Gradiški, rješena su pitanja izgradnje vodovoda i odvodnje, kao i druga komunalna pitanja. Posebno treba istaći da je 2000. godine primio dužnost gradonačelnika Grada Nova Gradiška sa dugom od oko 6.500.000,00 kuna i kreditnim zaduženjem oko 12. 000. 000,00 kuna. U to vrijeme izvorni prihodi grada iznosili su oko 17.000.000,00 kuna, dakle veća zaduženja su bila od izvornih prihoda. Sve dugove uspješno je sanirao, kreditna zaduženja redovno servisirao, nije podizao nove kredite, grad nije nikome dugovao, a u gradskoj blagajni bila su osigurana sredstva za planirane investicije i kapitalna ulaganja. To je racionalno i ekonomično trošenje sredstava poreznih obveznika.

Za njega se s pravom može reći, da je vojnik i političar, koji je uvijek spreman pomoći drugima, voli svoj grad i svoj narod. On je garancija da će naš grad, koji je u velikim financijskim dubiozama i kreditnim zaduženjima, stabilizirati i dovesti gradski proračun u normalnu ravnotežu.

Građani trebaju istinu, pravednost i poštenje. Gospodin Josip Mikšić je zaista taj koji će im to pružiti!

 

dr. LJEPŠA RAKAS VUJČIĆ, spec.med.

 

Rođena 13.prosinca 1957. u Novoj Gradiški.

Samohrana majka dvije odrasle kćerke, starija diplomirana psihologinja, mlađa studentica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Liječnica, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije. Medicinski fakultet završila 1982.u Zagrebu, potom radila u ambulanti opće medicine u Novoj Gradiški, a specijalizaciju iz fizikalne medicine završila 1989. u Zagrebu.

Prvi specijalist fizikalne medicine u povijesti novogradiškog zdravstva.

Liječnica, dragovoljac Domovinskog rata. Tijekom rata, iako samohrana majka, dvije malene djevojčice kojima je bilo manje od 7 godina nije izostala niti jedan dan sa svoje dužnosti, liječnice u tada ratnoj bolnici, što branitelji i građani koji su ostali u svom gradu itekako pamte i poštuju.

Nositeljica više zahvalnica dobivenih od postrojbi Hrvatske vojske i specijalne policije, dobiveno priznanje Hrvatskog liječničkog zbora za sudjelovanje u Domovinskom ratu i poslijeratni rad u Hrvatskom liječničkom zboru. Nedavno izabrana u Sud časti Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Nova Gradiška.

U političkom životu Grada Nove Gradiške doktorica Rakas prvi put se pojavila 2009. godine, kada je na prvim neposrednim izborima za gradonačelnike i njihove zamjenike, izabrana za zamjenicu za društvene djelatnosti, koju je funkciju obavljala do 31.8.2012. godine.

Njenom ispunjavanju obveza i njenoj odgovornosti kao zamjenici za društvene djelatnosti mogu posvjedočiti sve institucije grada, ustanove u kulturi, zajednice, udruge građana-kulturne, sportske, socijalne i druge. Oni koji čine dušu našeg grada, koji gradu daju prepoznatljivost kroz organizaciju svojih događanja i manifestacija, oni koji nas kroz svoje programe zabavljaju, uče i potiču na ispravna razmišljanja, na čelu su imali doktoricu Ljepšu, koja je razumjela sve potrebe, pomagala i sudjelovala u njihovom radu. Njena suradnja s ostalim institucijama grada rezultirala je brojnim zahvalnicama i priznanjima od kojih je najznačajnija organizacija Državnog prvenstva mažoretkinja, održanog u našem gradu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada i Sajam mogućnosti, najveći društveni događaj koji je okupio 4000 sudionika, organiziran u suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška, a u okviru Vijeća za prevenciju, koje je sama doktorica pokrenula.

Njena briga za socijalno ugrožene građane nije samo bila puka formalnost, već sati provedeni u razgovoru s ljudima i njihovim problemima , što je činila i u gradskoj upravi i bolnici, a često i na ulici.

Dostupna svima, uvijek spremna za razgovor i pomoć postala je građanima prijateljica. Doktorica Ljepša Rakas Vujčić nije predstavljala vlast u našem gradu, već je bila vjerni sluga naroda, što bi svaki političar trebao biti.

Vjerujemo da vi to znate i da će tako ponovo biti!

 

dr. DAMIR JAPUNDŽIĆ, spec.med.

 

Dr. Damir Japundžić rođen je 02. prosinca 1955.godine u Cigleniku, općina Oriovac.

Oženjen, otac jednog muškog djeteta.

Osnovnu školu završio je u Cerniku, a gimnaziju u Novoj Gradiški.

Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, radio u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ambulantama od Okučana do Nove Kapele, te u Domu zdravlja Nova Gradiška i Hitnoj službi doma zdravlja.

1989. godine završava specijalizaciju interne medicine u Zagrebu, nakon čega počinje raditi u novogradiškoj bolnici na poslovima interniste u internističkoj djelatnosti, gdje radi i danas.

U svom stručnom usavršavanju doktor je završio postdiplomski iz kardiologije, prošao edukaciju iz dijabetologije u KB Vuk Vrhovac u Zagrebu. Tijekom svog rada sudjeluje u nizu stručno-znanstvenih simpozija i kongresa diljem naše zemlje i Europe.

Zaslužan je za obnavljanje endoskopske dijagnostike u našoj bolnici, započeo ultrazvučnu dijagnostiku srca te sa suradnicima unapredio neinvazivnu kardiologiju kao i ostale grane interne medicine.

1991. godine doktor Japundžić ostaje u svom gradu, u svojoj bolnici, sa svojim braniteljima i kolegama, ostalim liječnicima i medicinskim sestrama. Branitelj je Domovinskog rata odlikovan spomenicom. Često je doktor Japundžić glasno tražio da novogradiška bolnica treba imati status ratne bolnice i svi koji su tijekom rata u toj bolnici krvarili zajedno s braniteljima status branitelja Domovinskog rata.

Osim predanog rada u svojoj struci, veliki je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet.

Kada je i sam prestao igrati nogomet aktivno se uključio u sportski život grada i županije. Dugogodišnji predsjednik Nogometnog središta Nove Gradiške i dopredsjednik Županijskog nogometnog saveza.

U političkom životu dr. Japundžić se pojavljuje 2005.godine, na nezavisnoj listi Josipa Mikšića.

Od 2005.do 2009. obnaša funkciju nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Grada Nove Gradiške. Od 2009. do 2013. Obnaša funkciju županijskog vijećnika HDSSB-a , u Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije.

Kao vijećnik, dakle 8 godina, na vrlo osebujan način istupa i zalaže se za svoj grad i građane.

Doktor Japundžić posebno cijeni, potiče i usmjerava mlade, visokoobrazovane ljude na preuzimanje inicijative i bavljenje politikom. Doktor Japundžić, ispred svega stavlja pravednost i poštenje, a njegova ljubav prema Slavoniji iskazana je u svakoj izgovorenoj riječi.

Kada je u pitanju Slavonija sva njegova snaga, ljubav, volja i znanje pretače se u inat, inat za bolji život Slavonije i svih njenih žitelja.

 

IVAN MARIĆ, dipl.oec.

 

Rođen 11.lipnja 1984. u Novoj Gradiški.

Oženjen, dijete na putu.

Osnovno obrazovanje i gimnaziju završio u Novoj Gradiški.

2009. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer financijski menagement. Položen ispit za investicijskog savjetnika i brokera pri HANFA čime je stekao status ovlaštenog financijskog savjetnika. Aktivno se služi s njemačkim i engleskim jezikom, te se odlikuje naprednim poznavanjem informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Direktor tvrtke Luctor d.o.o. Nova Gradiška koja u travnju 2013. godine započinje djelovati kao call centar za jednog HR teleoperatera, te vanjski suradnik tvrtke Moding d.o.o. zadužen za ekspanziju poslovanja na domaćem i inozemnom tržištu.

Iako mlad, iza njega već stoji osebujno radno iskustvo.

Komercijalist u obiteljskoj tvrtci Moding d.o.o. Nova Gradiška u kojoj je radio na razvoju prodaje proizvoda na domaćem tržištu te tvrtku prijavljivao s investicijskim projektima na natječaje Ministarstva gospodarstva. Tvrtka je u razdoblju od 2008. do 2010.ostvarila porast prodaje na domaćem tržištu od 150% čime se iz čistog lohn proizvođača pretvorila u snažan domaći modni brand.

Portfolio manager u Raiffeisen Invest d.o.o., kao jedan od peteročlanog tima zadužen za upravljanje Društvom RBA Invest d.o.o. s aktivom u bilanci od preko 2,5 mlrd HRK. Njegove glavne aktivnosti i odgovornosti bile su upravljanje deviznim i kunskim pozicijama Društva, upravljanje novčanim tijekovima te donošenje investicijskih odluka o alokaciji kapitala u različite investicijske klase na globalnoj razini,upravljanje likvidnošću samog Društva te izvršavanje investicijskih odluka top managementa, izrada analiza sektora pojedinih država te prezentiranje povoljnih investicijskih prilika kako u razvijenim državama tako i u ekonomijama u razvoju.

Kako odgovoran u svome poslu i obitelji tako je odlučio preuzeti odgovornost za razvoj i prosperitet grada. Prihvatio je poziv, za zamjenika gradonačelnika, jer smatra da je ovo prilika da mladi ljudi prestanu biti pasivni promatrači te napokon nešto poduzmu i pokrenu i to ne samo za mlade nego, za sve građane ovog grada. Gospodin Marić kaže u našem gradu treba stvoriti pozitivnu atmosferu što je preduvjet za razvoj grada. Svojim idejama i znanjem Ivan će pronaći put ka povećanju zaposlenosti. Svojim optimizmom, energijom, trudom i radom Ivan će mladim ljudima vratiti vjeru u sebe i u gradske političare. Ivan Marić, dipl. oec. ostao je u svom gradu, želja mu je svim mladim ljudima koji sa sobom nose moderne ideje, projekte i metode rješavanja problema pružiti mogućnost da realiziraju svoje ideje i stvaraju novu vrijednost. Nije li snaga, optimizam i lokal patriotizam ovog mladog čovjeka prilika svim novogradiščanima da izaberu budućnost za sebe i svoju djecu!

Related Post

HDSSB O KOALICIJI S SDP-om

Autor - 27/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. travanj 2012. – Nakon današnje konferencije za novinare Gradske organizacije HDSSB-a može se zaključiti da ta stranka…

DING NA SKLISKOM SELJAČKOM PODU

Autor - 27/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. travanj 2012. – Iako su na konferenciji za novinare Gradske organizacije HDSSB-a ispričali izostanak Dubravka Gubića, koji…