HDZ OBILJEŽIO

2107 0

Niti jedan zločin ne smije umanjivati ili prikrivati, bez obzira o kojem se režimu radilo.

Autor: hdz bpž

SLAVONSKI BROD, 24. kolovoz 2012. – Posljednje dvije godine Hrvatska, poput većina europskih zemalja, obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Spomendan je obilježen i u Slavonskom Brodu u organizaciji HDZ-a Brodsko-posavske županije. Glavna poruka ovog spomendana je da se niti jedan zločin ne smije umanjivati ili prikrivati, bez obzira o kojem se režimu radilo.

 

Spomendan je inicirao Europski parlament, a Hrvatski sabor prihvatio je njegov prijedlog Deklaracijom iz 2006. godine. U sklopu programa obilježavanja jučer su ispred spomen obilježja na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Isto je napravljeno i u Staroj Gradiški na mjestu kaznionice “Stara Gradiška”. U crkvi Gospe brze pomoći održana je sveta misa, a u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici organizirana je stručna tribina na temu; ” Progoni u komunističkom totalitarnom režimu” i ” Europski dokumenti o totalitarizmu”.

“Kroz povijest su se često pojavljivali totalitarni režimi, a kažu da nije velik čovjek niti političar onaj čovjek koji dobro govori, nego onaj koji dobro sluša i razumije potrebe drugih. Totalitarni režimi uvijek su gušili demokraciju i razvoj društva i u velikoj mjeri ih moramo promatrati kao iste “- poručio je jučer župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

 

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila europskim zemljama koje drže da žrtve zločina totalitarnih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju suosjećanje, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.

 

“HDZ Brodsko- posavske županije želi poslati jasnu poruku svima- ako želimo poštivati europske vrijednosti niti jedna žrtva totalitarnih režima ne smije se umanjivati ili prikrivati. S dužnim pijetetom moramo se pokloniti žrtvama svih tih režima, jer to je jedan zalog za buduće generacije. Jedino na taj način one mogu ostvariti suživot temeljen na demokraciji i svim ostalim vrijednostima koje propagira Europska Unija”- istaknuo predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko – posavske županije Pero Ćosić.

Related Post

SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Autor - 13/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 13 veljače 2013. – U ponedjeljak je u Općoj bolnici Nova Gradiška tradicionalno je obilježen Svjetski dan bolesnika.