HGSS STANICA SLAVONSKI BROD: Povećana učinkovitost intervencija Hrvatske gorske službe spašavanja

1507 0

Autor Ivana Kljaić

Projekt koji su podržale Hrvatske vode donacijom od 25.000,00 kuna

SLAVONSKI BROD – Budući da su poplave najveći prirodni rizik u Brodsko posavskoj županiji te se zbog niza negativnih klimatskih promjena mogućnost pojave poplava povećava ključno je povećanje učinkovitosti službi tj operativnih snaga koje su sastavni dio Civilne zaštite, a među njima je Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Slavonski Brod.

Hrvatske vode donirale su 25.000,00 kuna za realizaciju projekta: Povećanje učinkovitosti HGSS Stanice Slavonski Brod čiji su glavni ciljevi proizašli iz iskustva stečenog tijekom intervencija na poplavom pogođenim područjima Vukovarsko srijemske županije 2014. godine. Ciljeve projekta smo ostvarili kroz niz aktivnosti: nabavku opreme potrebne za spašavanje ali i za povećanje sigurnosti putnika na plovilima, kroz opremanje logističke, interventne prikolice prilagođene neuređenim terenima.

Jedna od aktivnosti projekta je bila i vježba održana 10. prosinca 2017. u Mačkovcu kraj Nove Gradiške čiji je cilj bio uvježbavanje i korištenje znanja i vještina stečenih na tečajevima za spašavanja na brzim vodama i poplavama u vodama koje se nalaze u našem području a primarno je to Sava. Kroz ovu ali i druge vježbe unaprijedila se suradnja i timski rada članova HGSS Stanice Slavonski Brod i partnerske organizacije KPA Marsonia. 

Osim toga, ovim projektom se ostvarila prva faza ispitivanja: „Korištenje resursa Echo Sonara u situacijama poplava ili potraga na vodi“. Echo Sonar se primarno koristi za otkrivanje ribe a ovim ispitivanjem pokušati će se utvrditi optimalne postavke za pretraživanje vode u nepovoljnim uvjetima poplava i potraga s ciljem smanjenja ljudskih resursa potrebnih za ronjenje u nepovoljnim uvjetima, povećanja učinkovitost tijekom pretraživanja voda kao i povećanja sigurnosti kretanja plovila tijekom poplava. U prvoj fazi se nabavio uređaj i odgovarajuća sonda te se obavilo 30 snimanja u različitim uvjetima. Utvrđena su inicijalna stanja te nastavak ispitivanja kao i druge faze projekta, slijedi.

Related Post