Hrvatska spremna za novu protupožarnu sezonu

1661 0

Danas 30. svibnja je u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice održana konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2019.“
Na konferenciji su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, bojnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama, dr.sc. Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i dr.sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.
Sve prisutne je pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković te je predstavio glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu protupožarnu sezonu, a sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstva, javne ustanove, vatrogasne postrojbe, udruge) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru. Tucaković je upoznao prisutne s promjenama u sustavu, zahvaljujući kojima HVZ preuzima poslove vatrogastva koji su bili u djelokrugu bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
„Hrvatsko vatrogastvo raspolaže sa 1545 profesionalnih vatrogasaca u 70 javnih vatrogasnih postrojbi, te 64456 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 21912 operativnih u 1845 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovim snagama su na raspolaganju 3443 vatrogasca prosječne starosti 23 godine“, rekao je Tucaković.
Kao snage za gašenje požara stacionirane na priobalju naveo je 1.120 profesionalnih vatrogasaca u JVP priobalnih županija, 5.050 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 102 vatrogasca sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 12 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.114 sezonskih vatrogasaca (članovi DVD-a s priobalja). Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć).


– MORH i ove godine aktivno sudjeluje u požarnoj sezoni. Iz zraka će vatrogascima potporu pružati 6 zrakoplova Canadair CL 415, 6 zrakoplova AT 802 te 2 helikoptera Mi-8 MTV-1. Za izviđanje će služiti Pilatus PC-9 i besposadna letjelica Orbiter 3. U slučaju potrebe, angažirat će se i Hrvatska ratna mornarica sa po jednim desantnim brodom minopolagačem i desantnim jurišnim brodom te 2 gumene brodice – rekao je brigadni general Tuškan.
Ove godine je za djelovanje vatrogasaca planirano 25.000.000, kn iz sredstava HVZ-a, 105.178.000,00 kn iz sredstava MORH-a (prvenstveno za protupožarne zrakoplove) te 50,000.00 kn Ministarstva zdravstva.
Od budućih izravnih ulaganja u vatrogasnu opremu istaknuo je Projekt nabave vatrogasnih vozila vrijedan 225 milijuna kuna te Projekt opremanja sredstvima veze: 65 milijuna kuna. Također, Ministarstvo poljoprivrede je uvećalo sredstva iz Općekorisnih funkcija šuma sa 8 milijuna kuna godišnje na 40 milijuna kuna.
– Moramo istaknuti konkretne aktivnosti u ovoj godini, a to su izrada standardnih operativnih postupaka za slučaj korištenja bespilotnih letjelica/dronova prilikom izviđanja i/ili gašenja požara na otvorenom prostoru, za potrebe žurnog prebacivanja vatrogasne i teške mehanizacije s kopna na otoke te izrada SOP-a usklađenog djelovanja u akcijama gašenja požara na moru i na pomorskim objektima. Time smo spremno kroz nove tehnologije odgovoriti na niz izazova – rekao je Tucaković te istaknuo da se provodi i niz promidžbenih aktivnosti kojima je cilj osvijestiti građane o mogućim opasnostima od požara.
U sklopu priprema za sezonu, Tucaković je naveo održavanje vježbi MODEX CRES 2019 i SIGURNOST 19, koju je pratio i premijer Andrej Plenković, te niz obuka i vježbi na lokalnim razinama.
Po završetku prezentacije, potpisani su Sporazum o suradnji između HVZ-a i DHMZ-a na unapređivanju meteorološke i hidrološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj na području od zajedničkog interesa te Protokol o načinu komunikacije između Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskih šuma d.o.o. sa svrhom što kvalitetnije razmjene informacija vezanih za gašenje šumskih požara i mogućih ekoloških akcidenata u šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske.
Po potpisivanju sporazuma, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma je rekao da je osnovni cilj Hrvatskih šuma preventivnim mjerama i aktivnostima spriječiti nastanak požara i time sačuvati šume u svim dijelovima Hvatske.
– Svi djelatnici su uključeni u preventivne aktivnosti, a dodatno ćemo zaposliti oko 320 djelatnika na motrenju na 200-tinjak motrionica. Prošle godine je nabavljen sustav za ranu detekciju požara sa 92 nadzorne kamere, a u 2019. godini aktivno radimo na održavanje 750 km protupožarnih prosjeka. Hrvatske šume će u ovoj godini uložiti oko 100 milijuna kuna za protupožarnu zaštitu. Na kraju mogu samo zaključiti da su Hrvatske šume spremne za protupožarnu sezonu – završio je Jakupčić.
– Državni hidrometeorološki zavod spreman je za početak protupožarne sezone. Izrađena je nova internet stranica sa svim informacijama potrebnim vatrogascima za rad na terenu, posebice indeksi opasnosti od požara te tjedne i mjesečne prognoze – rekla je Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda o pripremama SHMZ-a za pomoć vatrogascima u sezoni.
Na kraju konferencije Tucaković se osvrnuo na veliki broj požara od početka godine. Tako je u 2457 požara izgorjelo 16347 ha. Istaknuo je da je kiša u zadnjih nekoliko dana smanjila broj požara no zbog bujne vegetacije i najavljenog toplog ljeta, možemo očekivati određene probleme u sezonu.

Related Post