HRVATSKI SELJAČKI SAVEZ U OTVORENOM PISMU POZIVA MINISTRA TIHOMIRA JAKOVINU

1057 0

Svakodnevno nas kontaktiraju proizvođači mlijeka navodeći kako su u bezizlaznoj situaciji jer su ni krivi ni dužni dovedeni do ruba obzirom da otkupljivači mlijeka ne preuzimaju njihovo mlijeko zbog povišenog prisustva aflatoksina i jednostavno

ne znaju što će s mlijekom, a da ne govorimo što svakodnevni gubitak mlijeka znači za njihovu opstojnost u danas najtežem sektoru poljoprivredne proizvodnje.

 

Pošto je funkcija države tj. resornog ministarstva osigurati uvjete svima onima koji se bave proizvodnjom mlijeka i od svog rada nažalost vrlo teško žive te jedva podmiruju svoje obveze, od Vas kao resornog ministra tražimo da ODMAH poduzmete sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko, a potrošači bili sigurni u njegovu kvalitetu jer će u protivnom i ovaj mali broj proizvođača biti još manji ili u potpunosti nestati.

 

Kažete da ste iznenađeni odlukom otkupljivača mlijeka o prestanku odvoza mlijeka sa 180 farmi; mi tom odlukom nismo iznenađeni, ali smo zato iznenađeni Vašom odlukom od prošle godine kada ste prilikom smanjenja cijene mlijeka stali upravo na stranu mljekarske industrije ne poduzevši ništa kako bi se cijena mlijeka za proizvođače povećala. Čak niste htjeli, iako je to bio zaključak saborskog Odbora za poljoprivredu održati još jedan krug razgovora otkupljivača i proizvođača i pomoći da se dođe do zajedničkog rješenja.

Valjda Vam je sada jasno kako otkupljivači mlijeka nisu našli za shodno da obavijeste Ministarstvo o prestanku odvoza mlijeka jer njih osim njihova profita ne zanima ništa drugo, a pogotovo ne domaća proizvodnja mlijeka.

 

Ovim putem Vas želimo podsjetiti da smo upravo od Vas i Vlade RH prošle godine zbog elementarne nepogode (suše) tražili da pomognete hrvatskom selu i uplatite 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a posebno da pomognete sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi jer je zbog suše stočna hrana bila slabe kvalitete što je danas u nekim slučajevima rezultiralo prisustvom aflatoksina u mlijeku.

 

No, međutim niste nas poslušali kao ni u čemu drugom, pa ćete robne rezerve aktivirati sada što će nažalost za mnoge biti prekasno. Zbog svega navedenog Vas pozivamo da podnesete ostavku na mjesto ministra poljoprivrede u Vladi RH jer to je jedini spas za hrvatsko selo – navodi se u otvorenom pismu ministru Tihomiru Jakovini, koje je potpisao Mijo Latin.

 

Related Post

Prosvjedi seljaka

Autor - 22/02/2012 0
Autor: SBplus Budući da nije izrazio nikakvo negodovanje, zbog demonstrativnih aktivnosti seljaka ovog kraja i veće potrošnje goriva, zaključili smo…

Završene PPI

Autor - 29/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. siječanj 2012. – Zatvaranjem izložbenog dijela, jučer su završene 14. po redu Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2012.“.

RAZLOG ZA ZADOVOLJSTVO

Autor - 23/09/2015 0
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pohvalio je rezultate poslovanja novogradiške podružnice koji su omogućili da se obnovi zgrada izgrađena 1913. godine…