HVALE  I PAŽNJE VRIJEDNO: „Kulturna razmjena“ – Interaktivna radionica s ukrajinskim izbjeglicama u Novoj Gradiški

917 0

Vrsta aktivnosti: interaktivna radionica za sve uzraste. Vrijeme i mjesto na kojemu je održana aktivnost: 21. travnja, prostorije Udruge Grad u srcu. Organizator aktivnosti: Udruga Grad u srcu


Autor : Udruga Grad u srcu

NOVA GRADIŠKA – Udruga Grad u srcu, 21. travnja, organizirala je aktivnost za ukrajinske izbjeglice koje su smještene u gradu Nova Gradiška i okolici. Uz pomoć Crvenoga križa okupili smo približno 30-ak izbjeglica iz Ukrajine te smo organizirali dvosatnu interaktivnu radionicu za sve uzraste.

      Naša radionica bila je prva aktivnost za ukrajinske izbjeglice na području Brodsko-posavske županije zbog čega smo posebno ponosni na nju. Interaktivnu radionicu osmislila je predsjednica Udruge Sara Šefer, a uz pomoć svih članova radionica je realizirana. Interaktivna radionica osmišljena je kao kulturna razmjena ukrajinske i hrvatske kulture. Sudionici radionice morali su uključiti sva osjetila kako bi ona zaživjela, što se uistinu i dogodilo. 

     Cilj radionice bio je aktivno uključenje svih sudionika u međusobno učenje kulture o kojoj ne znaju puno. U našoj Udruzi postavili smo četiri interaktivna pulta, sudionici su slobodno odabirali u čemu žele sudjelovati te rješavali zadatke koji su se nalazili na pultovima. Na prvom pultu mogli smo probati ukrajinska jela poput Boršča, piroški i Varenyky te hrvatska jela poput ćupteta, čvaraka i slavonske kobasice. 

     Drugi, treći i četvrti interaktivni pult sadržavali su informacije o geografskim, povijesnim, gospodarskim i kulturnim zanimljivostima obje  kulture. Sve informacije morale su se otkrivati i saznavati usputno, tijekom trajanja radionice. 

    Moramo se zahvaliti i Hrvatskom pjevačkom društvu „Graničar“ iz Nove Gradiške koji su svojim dolaskom uveličali radionicu i učinili je još interaktivnijom. Naime, za početak radionice otpjevali su himne Ukrajine i Hrvatske te dvije narodne pjesme obiju zemalja. Naša radionica, zahvaljujući njihovoj prisutnosti postala je auditivnija i emotivnija. Nakon intoniranja himni, sveprisutne pozdravila je predsjednica Udruge Grad u srcu Sara Šefer i predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Dinka Matijević.

    Uz interaktivne pultove, poseban pult bio je rezerviran za djecu. Radionicu za djecu pod nazivom „Novi druzi“ vodila je naša članica Jelena Kovre. Kako bismo mlađim generacijama pružili sadržaj koji je njima blizak, okrenuli smo se likovnosti. Tako su mali Ukrajinci ruku pod ruku s djecom članova UdRUge, po uzoru na Andya Warhola (američkoga umjetnika rusinskog porijekla), izradili vlastite matrice u tehnici kartontiska i otisnuli ih akrilinm bojama. Motivi su bili slobodni, a zabave i razonode je bilo dovoljno da sva zla ovoga svijeta utihnu barem na trenutak. Radionicu je posjetio i gradonačELnik Grada Nove Gradiške Vinko Grgić koji je svojim dolaskom potvrdio koliko je Gradu važna briga za osjetljive društvene skupine. Na kraju moramo reći kako je radionica bila vrlo emotivna te je u potpunosti ispuni svrhu povezivanja ukrajinskih izbjeglica i građana Nove Gradiške. 

Related Post