HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA: Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković kao poticaj razvoju IT poduzetništva dovela članove Udruge Osijek Software City

1728 0

Autor Franjo Samardžić
Dolazak OSC-a u Novu Gradišku gledam kao dugoročno koristan za naš grad. Bela Ikotić, predstavnik Osijek Software City-a posjetio je Industrijski Park Nova Gradiška i održao predavanje za učenike i profesore Gimnazije i Elektrotehničke i ekonomske škole – kaže Marijana Škara Ivković

NOVA GRADIŠKA, 20. ožujka 2019. – Zanimljivu inicijativu na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća pokrenula nezavisna gradska vijećnica Marijana Škara Ivković. Predložila je gradskim vijećnicima da svako u svom domenu interesa i kompetencija organizira aktivnosti i događanja i na taj način daju doprinos u ukupnom razvoju grada. Svoju inicijativu prva je pretvorila u djelo i u Novu Gradiški dovela članove Udruge Osijek Software City u sklopu koje djeluje 40-ak IT tvrtki iz Osijeka kako bi dala poticaj za razvoj IT poduzetništva.
-Kao nezavisnoj gradskoj vijećnici grada Nove Gradiške, želja mi je uvijek predložiti nešto novo i drugačije za dobrobit naše zajednice, a prije svega doprinijeti razvoju gospodarstva i poduzetničkog duha našeg grada. A kao ekonomistica po struci znam koliko je poslovna umreženost važna za uspjeh.
Stoga sam jedan takav primjer odlučila dovesti u Novu Gradišku. Dana 19. Ožujka Novu Gradišku je na moj poziv po prvi puta posjetila udruga Osijek Software City, tj. njezin predstavnik i donedavni tajnik Bela Ikotić, s kojim sam u Osijeku zajedno i radila na nekoliko projekata. Bela, uz aktivno djelovanje u Software City-u, bio je 8 godina zaposlenik i osječkog poduzetničkog inkubatora BIOS-a, a to radno mjesto je napustio kako bi otišao u IT sektor i osnovao Studio za razvoj PC i mobilnih igara, koji sada zapošljava 15 djelatnika.
Osijek Software City je udruga u sklopu koje djeluje 40-ak IT tvrtki iz Osijeka, koje ukupno zapošljavaju preko 1000 informatičara s ciljem promicanja poduzetništva i konkurentnosti u IT sektoru te stvaranja novih kadrova u toj struci. Osijek Software City, kako ga mnogi nazivaju „Hrvatska Silicijska dolina počeo je s izgradnjom svog vlastitog IT Parka, prvog takve vrste u Hrvatskoj zbog potreba širenja svojih kapacieta.
Upravo jedan takav primjer bila mi je želja dovesti u Novu Gradišku s ciljem da potaknemo razvoj IT poduzetništva kod nas, zainteresiramo mlade školarce za obrazovanjem u IT sektoru, na otvaranje novih poslovnih pothvata u tome smjeru, a i da naš IPNG dobije korisne informacije iz njihovih primjera pa čak i realizira suradnju. Dolazak OSC-a u Novu Gradišku gledam kao dugoročno koristan za naš grad. U tome pogledu, s predstavnikom Osijek Software City-a posjetila sam Industrijski Park Nova Gradiška, gdje su direktor i djelatnici predstavili rad i projekte IPNG-a, a Bela Ikotić podijelio svoja iskustva i znanja s njima.
Nakon toga, Osijek Software City održao je predavanje za učenike i profesore novogradiške Gimnazije i Elektrotehničke i ekonomske škole, gdje je naglasio da im Osijek Software City stoji na raspolaganju za brojne projekte i edukacije. Upornost, volja, strast za poslom, učenje iz pogrešaka, suradnja i međusobno pomaganje po njegovim su riječima recepti za uspjeh. Ono što smo zamijetili je da su učenici novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole pravi mladi kreativci i inovatori koji imaju divne mentore, ravnateljicu i volju za razvijanjem novih ideja, stoga mi je i bila želja takve mlade ljude spojiti s ljudima iz struke.
Zaključak, ovo je jedna lijepa priča iz koje se može puno naučiti, razviti jedna uspješna suradnja i stvoriti buduća generacija IT stručnjaka u Novoj Gradišci. Sve u svemu, mogli bismo reći da je ovo početak stvaranja nove informatičke ere u našem gradu- navodi gradska vijećnica Marijana Škara Ivković.

Related Post

SPOMENIK POGINULIM BRANITELJIMA

Autor - 07/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 7. siječanj 2013. – Prilikom obilježavanja 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Širinci“, kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2.…