IGRAJ KOLO NEMOJ STATI: Opatovčani slave 100 godina KUD-a “Hrvatska seljačka sloga”

387 0

Autor teksta Franjo Samardžić, Fotografije KUD  “Hrvatska seljačka sloga”OPATOVAC – U  Opatovcu  će 26. i 27. svibnja biti iznimno svečano. Ponosni će biti Opatovčani  jer KUD “Hrvatska seljačka sloga” Opatovac slavi hvalevrijednu i rijetku obljetnicu. Imaju  Opatovčani, posebno oni  koji  su s puno godinama  od zaborava čuvali  i njegovali  običaje, vrijednu  folklornu i narodnu baštinu svoga mjesta. Kako navodi  Katarina Curić, potpredsjednica  KUD-a koji je jedno od najstarijih društava u Hrvatskoj,  afirmirali su ih punih 100 godina na smotrama folklora  u zemlji i inozemstvu.

Tim povodom će u petak 26. svibnja, uz izložbu  fotografija “Naših stotinu godina” svečano biti predstavljanja monografija. Bogat program  pripremljen je za subotu, 27.svibnja   kada će se mještanima i brojnim gostima predstaviti  čak 7 društava.  Nakon službenog programa uslijedit će zabava uz nastup TS „Satir“ i Stjepana Jeršeka Štefa. 

 

Kulturno umjetničko društvo Hrvatska seljačka sloga iz Opatovca izvorno je društvo koje već cijelo stoljeće njeguje pjesme i kola svojega mjesta. Zajednički hobi članova društva – ljubav prema pjesmi, plesu i rodnom zavičaju čini da svojim zalaganjem, nepresušnim elanom i entuzijazmom želimo očuvati običaje i tradiciju naših predaka. 

Opatovac je povijesno pripadao Pauriji. Početkom 20. stoljeća u Društvu su glazbenu pratnju činile gajde, samica i tamburaški sastav. U Opatovcu se nije pjevalo i igralo samo uz glazbenu pratnju, već su mnoge pjesme i mnoga kola izvođena i bez nje. 

KUD „Hrvatska seljačka sloga“ Opatovac je osnovano daleke 1923.godine, pod imenom koje i danas nosi. KUD njeguje izvorne pjesme, plesove i običaje sela Opatovac pored Nove Gradiške u sastavu općine Cernik. 

Učesnici smo brojnih smotri izvornog folklora kao što su: Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu te smo gostovali i izvan Lijepe naše u Austriji i Švicarskoj. Posebnost našeg KUD-a su upravo šetana kola, specifičan vokalno-plesni izraz koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. 


Program
26.5.2023. 

19:30 Svečana promocija monografije i otvorenje izložbe fotografija “Naših stotinu godina”

27.5.2023.
17:30 crkva sv. Roka, sv. Misa povodom jubilarne obljetnice KUD-a
18:00 zajedničko fotografiranje i kolo svih sudionika i mještana ispred crkve sv. Roka
19:00 Smotra folklora “Igraj kolo, nemoj stati!” na stadionu ispod škole
21:00 zabava i koncert: Stjepan Jeršek Štef i TS „Satir“


Related Post

Autor - 25/09/2018 0
Predgovor za izložbu Gorana Kujundžića „Pars pro toto“ Goran Kujundžić je autor koji kao motiv u svojemu radu koristi ornament…