IN MEMORIAM – U Gunjavcima iznenada preminuo prof. Ivo Dautović

936 0

GUNJAVCI 28. ožujak 2011. – Iznenada, u Gunjavcima gdje je živio, preminuo je u 67. godini prof. u mirovini Ivo Dautović. Do prije dvije godine radio je u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Adžamovcima. Brojnim generacijama učenika te škole sigurno će ostati u sjećanju vrstan pedagog i čovjek koji je svoje slobodno vrijeme provodio s učenicima u raznim školskim akcijama koje su imale odjeka i izvan škole. Ostati

će zapamćen po upornosti i predanosti svojim idejama s kojima je učenike vodio u sađenje ekološkog jabičnjaka u Brđanima, ekološko osvješćivanje i akcije kao što je na primjer bila akcija čišćenja riječice Adžamovke. Zajedno sa svojim učenicima voćarima i ekolozima na okućnice u Adžamovcima, Brđanima, Gunjavcima i Drežniku vratio je stare sorte voćaka.

Pamtit će ga i voćari novogradiškog kraja zbog predanosti ekološkom voćarstvu, zašititi starih sorta voća, ponajprije jabuka. Školski jabučnjak u Brđanima sa 80 vrsta starih sorta jabuka njegovo je djelo i djelo njegovih učenika. Voćnjak je postao mjesto gdje se promiče voćarstvo i edukativno djeluje ne samo na učenike škole već i na voćare novogradiškog kraja. Njegovim poticajima šljiva bistrica vratila se u voćnjake u Gunjavace. Sada već tradicionalnu izložbu jabuka i proizvoda od jabuka i drugog voća u Gunjavcima osmislio je zajedno s članovima Udruge „Živa zemlja“. Smrt ga je zatekla u trenutku kada je s Ivom Bašićem pripremao knjigu o starim sortama jabuka.

  

 

Ivo Dutović, bio je dugogodišnji uzorni sportski djelatnik, vrsni i objektivni poznavatelj sporta, osobito nogometa. Utemeljitelj je NK „Slavonac“ Gunjavci-Drežnik. Zahvaljujući pokojnom Dautoviću kroz dobrosusjedsku dugogodišnju sportsku suradnju Gunjavci i Drežnik imaju zajednički klub.

 

Prof. Dautović bio je osobito uvažavan i vrlo cijenjeni mještanin, istican i nagrađivan za svoj rad i doprinos na unapređenju ukupnog života u svom kraju.

 

Ivo Dautović mnogima će nedostajati, ponajprije svojim prijateljima voćarima. Sahranjen je danas na mjesnom groblju u Gunjavcima.

  

Related Post

OPĆINA REŠETARI

Autor - 05/03/2015 0
REŠETARI, 4. ožujak 2015. – Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari uputio je svim javnim institucijama apel za žurno rješavanje sanacije…