IN MEMORIAM: Umro je Jozo Bušić, svjedok vremena i povijesti

2717 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 9. srpnja 2020. – U 93. godini umro je Jozo Bušić, Novogradiščanin koji svoja iskustva mladog emigranta i života u izbjegličkim logorima u Austriji, radu u rudniku i Njemačkoj, povratka u Hrvatsku i dužnostima koje je obnašao prenosi čitateljima u desetak knjiga pisanim tečnim jezikom. Novogradiščanima je bio poznat kao sudski tumač za njemački jezik. Odlaskom u mirovinu 1993. godine posvećuje se svom najdražem hobiju – ribolovu, ima vremena za pisanje knjiga, koje jedna za drugom izlaze iz njegovog pera. Razgovori s Jozom o njegovim knjigama i druženje uvijek je bilo pravo zadovoljstvo.
Nakon Čamca na Savi, knjige sa nizom kratkih životnih priča i knjige Oj, Savice, koja je svojevrsni spomenar s pjesmama o prirodi, Bušić se orijentira na događaje za vrijeme i poslije Drugoga svjetskoga rata, sve do Domovinskog rata i objavljuje treću knjigu Sjećanja.
U četvrtoj knjizi Emigranti opisuje odnose u ondašnjoj SNR Jugoslaviji prije bijega u emigraciju te život emigranata u prihvatnim logorima i radu u rudnicima Njemačke.


Četvrtu knjigu posvetio je svim hrvatskim domoljubima, udbaškim žrtvama, progonjenima i pobijenima u domovini i inozemstvu i svim hrvatskim emigrantima koji su izgubili život u bijegu preko granice.
– Mnogi su uhvaćeni već kod ulaska u pograničnu zonu. Početkom pedesetih godina osuđivani su na dvije godine zatvora, kasnije na jednu, a kad sam ja bježao preko granice, kazna je iznosila samo šest mjeseci. Ti su jadnici spavali po ćelijama kaso sardine jer su zatvori bili prepuni. Danju su u radnim grupama uz pratnju čuvara gradili zgrade – između ostalih i tadašnju novu zgradu milicije i Udbe u Novoj Gradiški. Puno ih je bježalo preko granice više puta, sve dok ne uspiju… Preko granice počinje novi život. Svatko ga treba uzeti u svoje ruke i načiniti od njega najbolje! Na kraju krajeva, radi toga su se prošle sve torture na tom putu. Moja je započela u rudniku !
Piše to Bušić na početku ove knjige koja je uvod u petu knjigu U tuđini koja je isto tako svjedočanstvo vremena i njegovog osobnog života autora. Treća knjiga koja je predstavljena 2013. godine predstavljena nosi naziv Ljepote posavine i paurije.
Bušić je izvrstan pripovjedač koji bez obzira da li peca na Savi ili bježi preko granice uočava život oko sebe u svim njegovim oblicima, bilo da se radi o dojmu koji na njega ostavlja priroda ili životnim okolnostima koje utiru put i ostavljaju traga u godinama ni malo lakog života koje će stoički podnijeti vjerujući u Boga i snagu koju će mu dati. Sve to Bušić pamti do u detalj i pretvara u prozu koja je svjedok vremena i povijesti.


Jozo Bušić rođen je kao najstarije dijete u obitelji Franje i Kate Bušić 1. travnja 1938. godine u selu Grabošnici, na obronku Motajice, nekih, kako navodi, tri kilometra zračne linije od ušća Vrbasa u Savu.
U Novoj Gradiški završava osnovnu školu i gimnaziju do osmog razreda. Već u šestom razredu gimnazije postaje članom Hrvatskog nacionalnog pokreta koji su u Slavonskom Brodu osnovali studenti i gimnazijalci.
Poslije uhićenja i poznate torture odlučuje se u osmom razredu gimnazije za bijeg preko granice, dakle emigraciju, što je učinio krajem travnja 1957. godine. Kako kaže, sa devetnaest godina je na vjetrometini! Izbjeglički logori u Austriji i život u njima. Odlazi raditi u rudnik u Njemačku , samo da se makne iz tih logora. Punih 15 godina radi u rudniku, od toga sedam kao rudar, a ostalih osam kao tumač za njemački jezik.
Tamo je osnivao obitelj s Gertraudom Titze s kojom ima petero djece.
Gradi kuću u domovini 1971. godine.
Odmah po povratku u domovinu polaže četvrti razred gimnazije i maturu, pe podnosi kod Okružnog suda u požegi zahtjev za rad kao sudski tumač za njemački jezik što je radio niz godina u Njemačkoj. S tumačenjem prestaje 1999. godine.
U Domovinskom ratu preuzima vođenje Caritasa i Crvenog križa u Novoj Gradiški.
Za doprinos u humanitarnom radu javno priznanje Grb grada Nova Gradiška dobio je 2007. godine. Općina Gornji Bogićevci mu je 2008. godine dodijelila PLAKETU – GRB OPĆINE za humanitarni rad u vrijeme Domovinskog rata i doprinos u zbrinjavanju prognanika.

Related Post