INDUSTRIJSKI PARK: Završna konferenciju projekta „Učenjem do znanja – znanjem do zapošljavanja“ 

2263 0

Autor Franjo Samardžić 

NOVA GRADIŠKA, 24.06.2021. – Industrijski park danas je, kao nositelj projekta,  održao  završnu konferenciju projekta „Učenjem do znanja – znanjem do zapošljavanja“.  U nazočnosti  predstavnika partnera u projektu, zamjenika novogradiškog gradonačelnika Borislava Vidošića i direktora Industrijskog parka Marka Ivkovića mag. oec., projekt je  predstavila i o njegovoj uspješnoj realizaciji govorila  je  Marijana Škara Ivković univ.spec.oec.. ističući da je osnovni cilj razvoj sustava za potporu održivom zapošljavanju ranjivih skupina na tržištu rada ulaganjem u nova znanja i vještine u skladu s lokalnim/regionalnim potrebama i zahtjevima. Ovim projektom obuhvaćene su  ciljane skupine, od mladih  bez radnog iskustva  do  žena iznad 45 godina starosti i osoba s niskim stupnjem obrazovanja. 

Projekt je sufinanciran iz Europskog Socijalnog fonda koji se realizira u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te Poziva na dostavu projektnih prijedloga Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III.

Nositelj projekta je Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje, a partneri su Hrvatski Zavod za Zapošljavanje područni ured Slavonski Brod, Obrtnička komora BPŽ i Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška. O dobroj suradnji i sudjelovanju u projektu govorila je i Slavica Štefanac ispred Pučkog otvorenog učilišta AMC Nova Gradiška.

Ukupna vrijednost projekta je 1.117.501,20 kuna, od čega je iz EU udio u financiranju ugovorenog projekta 1.000.000 kuna, a ukupno razdoblje provedbe projekta 27 mjeseci.

Projektom je usklađena ponuda i potražnja na tržištu rada te je povećana konkurentnost gospodarstva i kvalitete života u Brodsko-posavskoj županiji razvojem sustava za potporu održivom zapošljavanju ranjivih skupina.

Kroz projektne aktivnosti 74 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina pohađalo je projekte osposobljavanja i usavršavanja, koji su nakon završenih edukacija dobili potvrde ili uvjerenja o završenim edukacijama. 

Ciljne skupine ovog projekta koji su pohađali edukacije su one najugroženije i dugotrajno nezaposlene osobe; mladi bez radnog iskustva, žene iznad 45 godina, osobe s niskim stupnjem obrazovanja i osobe s intelektualnim poteškoćama. Polaznici navedenih kategorija završili su programe osposobljavanja i usavršavanja za sljedeća zanimanja: Zavarivač 5 polaznika, CNC obrada metala – 24 polaznika, Njegovatelj/ica 29 polaznika, Osnove njemačkog jezika – 9 polaznika.

 

Rezultati dobiveni ovim projektom su razvijena lokalna i regionalna partnerska mreža tržišta rada s posebnim naglaskom na zapošljavanje pripadnika ranjivih skupina, dizajniran je i razvijen Klub za zapošljavanje – radna skupina za ranjive skupine, provedeno je 5 motivacijskih radionica i 9 Klubova za zapošljavanje, 67 pripadnika ranjivih skupina završilo je programe osposobljavanja i usavršavanja, održana je promocija i potpora poticanja zapošljavanja ranjivih skupina. 

Related Post