Intervju s Darinkom Kosorom

1122 0

1) Izborna kampanja bit će izuzetno kratka, hoće li to biti prednost

 ili nedostatak HSLS-u? Vjerojatno prednost jer je Vaša stranka već isprofilirana, dobro poznata biračkom tijelu…

K: Svaka stranka koja ne radi političku kampanju sve četiri godine od izbora do izbora, ne može ništa bitno promijeniti u zadnjih 16 dana službene izborne kampanje. HSLS vrlo intenzivno radi posljednjih godinu i pol dana, imali smo nekoliko zapaženih akcija na državnoj razini, za zapošljavanje mladih ljudi, za promjenu mirovinskog zakona, za sve umirovljenike koji idu u mirovinu iz II mirovinskog stupa, protiv lošeg Zakona o ovrhama, a uputili smo i Javni sporazum svim malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima oko poreznog rasterećenja gospodarstva te spasa hrvatskog poduzetništva. Uvjeren sam da su građani prepoznali naše inicijative te da će nam stoga dati podršku na predstojećim parlamentarnim izborima.

2) Veliko zanimanje izazvali su plakati HSLS-a s porukama “Do 2013. svi ćemo biti zaposleni u županijama…”. Kakva će Vam biti daljnja kampanja? Ove izbore karakterizira štednja svih stranaka, nema najava velikih skupova, narodnih veselica, nastupa pjevača.. Što očekujemo od HSLS-a?

K: HSLS sigurno neće imati estradiziranu kampanju, većina građana teško živi i to bi prije svega bilo neumjesno prema njima. Imat ćemo jednu od marketinški najskromnijih kampanja, jer mi, za razliku od velikih stranaka, nemamo svoje FIMI medije. Što se tiče teaser plakata za koje me pitate, oni samo žele podsjetiti građane na lažna obećanja koja im daju druge političke stranke.

3) Za naše čitatelje svakako je najzanimljivija V. izborna jedinica. Javnost je doznala imena 1. i 2. na listi, tko su ostali kandidati HSLS-a u našoj izbornoj jedinici?

K: Nositelj liste u V izbornoj jedinici bit ću ja kao predsjednik stranke, prvi na listi je Senko Bošnjak, predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca, a druga na listi je Ružica Vidaković, slavonskobrodska dožupanica. Među prvih šest na listi još su i Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari i Marijan Šabić, predsjednik ogranka Slavonski Brod.

4) U svim svojim istupima ističete kako ni desna ni lijeva opcija, ni HDZ ni Kukuriku, nisu dobar izbor za Hrvatsku. Što je osnovno zbog čega bi građani 4. prosinca trebali zaokružiti HSLS?

K: Glavni razlog je što je HSLS u ovom trenutku jedina stranka političkog centra i što jedini imamo kvalitetan gospodarski program za izlazak iz krize. Kao što vidimo posljednjih dana, postoje čvrste veze HDZ-a sa Kerumom, Bandićem i Jurčićem, neke su sklopljene, a za druge postoje najave. S druge strane imamo isključivo lijevu koaliciju i ne bi bilo dobro za hrvatsko društvo kada bi lijeva koalicija osvojila apsolutnu većinu u Hrvatskom saboru. To se nije dogodilo čak ni 2000-e godine, kada je to bila široka koalicija lijevog centra, centra i desnog centra. Stoga je moja poruka biračima: podržite HSLS kako se ne bi narušila politička ravnoteža u Hrvatskoj.

5) Pitanje predizbornih i postizbornih koalicija? S kime izričito ne biste koalirali, a tko može doći u obzir?

K: Sigurno nećemo koalirati s HDZ-om i HSS-om, a druge stranke neka razmisle žele li surađivati s HSLS-om oko provođenja bitnih reformi. Nismo zainteresirani za vlast pod svaku cijenu.

6) Želite li prognozirati rezultat HSLS-a na državnoj razini i u V. izbornoj jedinici?

K: HSLS će sigurno imati svoj saborski klub, a koliko će nas u tom klubu biti, odlučit će građani. HSLS u V izbornoj jedinici ima više od 3500 članova i smatram da ozbiljno konkuriramo za saborski mandat.

7) Poruka biračima za kraj?

K: Građani, nemojte dati glas onima koji su vas više puta prevarili. Ovoga puta glasujte za sebe, glasujte za HSLS.

Related Post