ISKORISTILI DRŽAVNE POGODNOSTI – OPĆINA STARO PETROVO SELO ZAPOSLILA 29 DJELATNIKA

810 0

STARO PETROVO SELO, 18. ožujak 2011. – Općina Staro Petrovo Selo postala je najveći poduzetnik na svom području i trenutno zapošljava 33 djelatnika, od kojih su samo četiri, zajedno s načelnikom, općinski službenici. – Kada me pitaju koliko općina ima zaposlenih i kada kažem broj odmah uslijedi i pitanje da se nisam zabunio – kaže

općinski načelnik Željko Kočijašević i objašnjava otkud toliki broj zaposlenih. – Krajem osamdesetih godina na području općine u tadašnjoj radnoj jedinici PPK Nova Gradiška, pogonu Modne konfekcije „Zlata“, Mljekari i u uslužnim djelatnostima bilo je blizu 500 zaposlenih. Danas, nažalost, od toga nije ostalo gotovo ništa. U sadašnjem PP-kompleksu Nova Gradiška radi desetak ljudi, Mljekara je otišla u stečaj drugi puta i ne radi, mlin „Mašek“ je prestao s radom, a u „Sara satini“, kojoj smo zbog zapošljavanja besplatno ustupili prostor za rad ima pet zaposlenih. Benzinska crpka „Baković“ ima jednog zaposlenog. To je slika zaposlenosti odnosno nezaposlenosti u općini Staro Petrovo Selo. U takvim okolnostima svako nam radno mjesto puno znači. Općina, a i ja osobno sam se angažirao da to stanje koliko je moguće popravimo. Iskoristili smo niz okolnosti za zapošljavanje koje je nudila država – kaže Željko Kočijašević.

 

Da su u općini Staro Petrovo Selo znali dobro iskoristiti te mogućnosti govori brojka od 29 zaposlenih u raznim programima.

– U Programu u kući i pomoći starijim osobama preko Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaposlili smo 12 osoba. Taj program traje već četvrtu godinu, 90 posto troškova pa i plaće financira Ministarstvo, a 10 posto Općina. Plaće su između 2200 i 2500 kuna, nisu velike ali su djelatnici uredno prijavljeni i uplaćuje im se mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Skrbe za 200 starih i nemoćnih osoba.

U programu javnih radova imamo 10 uposlenih koji rade na socijalnim programima i njihove plaće u cijelosti namiruje Hrvatski zavod za zapošljavanje. Uvjet je bio da zaposlimo osobe koji su preko 36 mjeseci prijavljeni na Zavod za zapošljavanje. Zaposlili smo osam žena koje također skrbe za 80 socijalno ugroženih osoba.

Imamo i pripravnicu koja odrađuje pripravnički staž i obveze prema njoj isto tako financira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U komunalnom pogonu Općine Staro Petrovo Selo radi 6 ljudi. Osnovna djelatnost im je ukop umrlih osoba, održavanje javnih površina, iznajmljivanje Doma za svatove i održavanje stočnog sajma. Sami zarade oko 60 posto novca za plaće. Ostaju djelatnici općine,a to je računovođa, tajnica, pročelnik i načelnik. Ukupno to su 33 djelatnika koji rade u Općini Staro Petrovo Selo. Iskoristili smo mogućnosti koje daje država jer nam svako radno mjesto zlata vrijedi – zaključuje načelnik Kočijašević.

Related Post