Istraživanje otkrilo koje su boje automobili koji najčešće sudjeluju u prometnim nesrećama

522 0

Iako većina ljudi misli da je sudjelovanje u prometnoj nesreći stvar loše sreće, najnovije istraživanje tvrtke za obradu podataka o automobilima carVertical pokazuje suprotno. Čini se kako vozila određene boje imaju veću šansu za sudjelovanje u prometnim nesrećama od drugih. Budući da postoji veza između izbora boje automobila i vozačkih navika, istraživanje je otkrilo koje su boje najsigurnije.

 

Smeđi i žuti automobili češće sudjeluju u nesrećama

Na izbor boje automobila utječu osobni ukus, dostupnost, cijena i trendovi na tržištu. Međutim, većina vozača preferira neutralne boje poput sive, čija vrijednost ne pada toliko kao kod jarkih boja.

Od svih vozila na cesti, smeđa (51 %) su najviše oštećena. Iako vozači smeđih automobila preferiraju pouzdanost, luksuz i udobnost, to ih ne štiti od sudjelovanja u nesrećama. 

Vozači koji odabiru žute automobile žele biti u središtu pozornosti. Budući da su puni energije, mogli bi previše pritisnuti papučicu gasa – 50,6 % svih žutih vozila provjerenih na carVerticalu ima zapise o oštećenjima. Crvena su vozila odmah iza – 49,8 %.

Žuta i crvena često se koriste za sportske automobile, što sugerira da njihovi vlasnici vole brzinu i rizik.

„Nema izravne veze između boje automobila i njegove razine oštećenja tijekom korištenja ili prosječne snage motora. Možemo pretpostaviti da sve ove boje s najviše povijesnih zapisa o oštećenjima često biraju vozači koji se žele istaknuti u gomili. Možda mogu malo više riskirati u gradskim vožnjama”, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

 

Kako jarke boje povećavaju sigurnost automobila?

O vozačima automobila jarkih boja često se misli da su ekstravagantni. Međutim, jarke se boje također smatraju sigurnijima jer su takva vozila vidljivija u nepovoljnim vremenskim uvjetima ili u uvjetima slabe vidljivosti.

Bijeli automobili ističu se u svojoj okolini, što olakšava pješacima i drugim vozačima da ih uoče. Sasvim je druga priča sa sivim ili crnim vozilima koja mogu biti teško uočljiva na kišni dan.

Automobile svjetlijih boja također je lakše uočiti noću, što povećava sigurnost njihovih vlasnika. Iako narančasta nije baš česta boja na tržištu rabljenih automobila, stručnjaci za automobile navode ju kao dobar izbor za one koji žele biti viđeni na cesti.

Prema istraživanju carVerticala, siva (44,7 %) i bijela (44,5 %) su najsigurnije boje, što znači da takva vozila manje sudjeluju u prometnim nesrećama. Iako statistike prometnih nesreća ovise o mnogo faktora kao što su uvjeti na cesti i gustoća prometa, odabir određenih boja može pomoći vozačima da budu sigurniji. 

Related Post