IVICA PIVAC: Potpore djeci, učenicima i studentima, mladim obiteljima, obrtnicima i poljoprivrednicima

1192 0

Autor Franjo Samardžić

 

OKUČANI, 21. lipnja  2022. – Svečana sjednica  Općinskog vijeća Općine Okučani, održana je 15. lipnja u povodu Dana općine i  župnog Blagdana sv. Vida Mučenika  pod predsjedanjem  Ivice Pivca.  Predsjednik Općinskog vijeća osvrnuo se na   rad vijećnika u proteklih godinu dana i stanje u najvitalnijim i za ljude  najznačajnijim segmentima djelovanja  općinske predstavničke i izvršne vlasti. 

 

                          Dobra suradnja  s načelnikom i  Jedinstvenim upravnim odjelom

   -Od protekle svečane jedinice Općinskog vijeća u COVID uvjetima održali  smo šest sjednica Općinskog  vijeća na kojima smo u čak  99 posto točaka dnevnog reda jednoglasno usvojili predložene prijedloge, mjere  i zaključke. Ovo nam je druga svečana sjednica u ovom sazivu. Pripomenuo bih stoga, a to sam prošle godine propustio  reći,  da od ukupno 13 vijećnika imamo  5 vijećnica i zadovoljavamo uvjet o zastupljenosti  od  40 posto žena.  

   Posebno bih  izdvojio dobru suradnju Općinskog  vijeća sa načelnikom Općine Okučani i Jedinstvenim upravnim odjelom, Komunalnim poduzećem „Sloboština“, Osnovnom školom Okučani  i udrugama koje djeluju na prostoru Opčine Okučani, sa poduzetnicima i obrtnicima, vjerskim zajednicama i građanima. 

   Kroz odluke i komisije i dajemo  brojne potpore  značajne za život ljudi. Dajemo pomoć mladim obiteljima  pri kupnji prve nekretnine kao i  mladim obrtnicima  i poljoprivrednicima kod otvaranja obrta i OPG-a. Svake, pa smo tako i ove  godine donijeli  odluke  o potporama sa stipendiranje srednjoškolaca koji se školuju za deficitarna zanimanja  i  redovite studente, odluku za pomoć  osnovnoškolcima kroz nabavu radnih  bilježnica i sufinanciranje toplog obroka učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, te prijevoza svih učenika. Sufinanciramo i boravak djece u vrtiću  koji roditelji plaćaju u iznosu od  samo 300 kuna. 

Pored odluka o  pomoći najugroženijim obiteljima koje donosi načelnik, donosimo i odluke u visini do 5.000 kuna  za pomoć  najugroženijima. Dajemo i potporu  za novorođenu djecu u iznosu od 3.000 kuna koji planiramo  povećati u idućoj godini, ako ne za 100 onda  za 50 posto. 

                       Poražavajući rezultati  popisa stanovništva

    Istaknuo bih poražavajuće rezultate  popisa stanovništva jer nas je oko 1000 manje u odnosu na   popis od prije 10 godina. Službenih rezultata još nema. Ono što bi kratko izdvojio,  a što se tiče popisa stanovništva, je da Općina Okučani ima u evidenciji 17 naseljenih mjesta, od kojih  kao naseljeno mjesto vodimo   Širincie bez ijednog upisanog stanovnika, Žumberkovac sa jednim stanovnikom i Čaprgince sa 3 upisana stanovnika. U odnosu na 2011. godinu imamo manje 974stanovnika. Ono što ulijeva nadu je upis djece u vrtić jer je za vrtićku 2022/2023. godinu  upisano preko  40-ero djece  kojima treba dodati i djecu  iz susjednih  Općina Gornji Bogićevci i Stara Gradiška, tako da će u vrtić biti upisano preko 60-ero djece. Nadu ulijeva i povratak mladih obitelji iz inozemstva. U proteklom periodu imamo više povrataka nego odlazaka što vidimo  i po zahtjevima za sufinanciranje kupnje prve nekretnine  i otvaranje obrta.

 

                        Ostali bez dvije banke 

   U zadnje dvije godine COVID-a ostali smo bez dvije banke što utječe na poslovanje, kako Općine i svih   društava, tako i građana, kako iz Općine Okučani tako i iz Općina Gornji Bogićevci i Stara Gradiška. Ostale su nam Pošta i FINA i pitam se do kada će i one ostati. Mi smo sve stariji i za svaku sitnicu moramo odlaziti u Novu Gradišku ili u Novsku i čekati da dođemo na red. 

    O svim većim projektima koje smo provodili i koje planiramo provesti govorit će načelnik – kazao je Ivica Pivac, predsjednik Općinskog vijeća Općine Okučani i čestitao Dan općine svim stanovnicima, a župljanima  i  blagdan  sv. Vida Mučenika.  

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 13/10/2016 0
NOVA KAPELA, 13. listopada 2016. – U Općini Nova Kapela postavljen je fitness, a ideja vježbališta na otvorenom trenutačno je…