Danas je Dan antifašističke borbe 

97 0

U narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.  U narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanskim odredima borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-e

NOVA GRADIŠKA, 22.  lipnja 2022. – Danas je Dan antifašističke borbe i državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu a obilježavanje 22. lipnja kao državnog praznika bila je ideja predsjednika Franje Tuđmana. Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja  1941. godine kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske, borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

 Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima (Narodne novine, broj 14/91) proglašen je državnim praznikom „22. lipanj (kao) dan antifašističke borbe“. Tako je i službeno izražena naša povezanost ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom.

Dio povjesničara i desno nastrojenih  političkih opcija i pojedinaca ne priznaje Dan antifašističke borbe i  sklon je njegovom  ukidanju. 

Related Post