„ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“

707 0

SLAVONSKI BROD, 27. svibanj 2015. – Jučer smo zaprimili e-mail učenice 8. razreda Osnovne škole „Blaža Tadijanovića“ iz Slavonskog Broda, koja je opisala svoj odlazak u Zagreb po zasluženu nagradu za najbolji literarni uradak,

pjesmu „Škola bez nasilja“, a koji u cijelosti prenosimo:

 

Lijepo je živjeti život bez nasilja“

 

„Dana 9. lipnja 2014. u našoj, OŠ „Blaž Tadijanović“ u Slavonskom Brodu održana je 3. komponenta projekta “ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“ u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, MUP-om i nevladinom organizacijom “STATUS M“.

U školi smo povodom tog događaja pripremili smotru na kojoj su predstavljeni likovni i literarni radovi učenika uključenih u projekt. Posebno je bilo zanimljivo što su s nama u 3. komponenti projekta sudjelovali i učenici susjedne OŠ „Antun Mihanović“.

Svi su radovi skupljeni u Zbornik likovnih i literarnih radova učenika, koji smo svi dobili na dar. Povjerenstvo je nagradilo najljepše radove, a moj literarni rad proglasilo najboljim i odabralo ga za smotru na državnoj razini. Zbog toga sam iznimno sretna i zahvalna.


Gotovo  godinu dana kasnije, točnije 21. svibnja 2015. u Zagrebu  u kinu EUROPA upriličen je svečani program u kojem se uručila priznanja i prigodne nagrade nagrađenim učenicima.

U pratnji učitelja, pedagoga, ravnatelja OŠ „Blaž Tadijanović“ i OŠ „Antun Mihanović“ zaputili smo se u Zagreb već u ranim jutarnjim satima. Kiša nas je pratila cijelo vrijeme, ali to nije umanjilo moje uzbuđenje.

Program je počeo scenom iz rock mjuzikla “ANTIGONA“. Nakon toga prikazan je dokumentarni film “ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“, koji je posvećen Miroslavu Tunjiću kojeg su 14. studenog 2010. pretukla dva mladića, a od posljedica je preminuo. Film nosi poruku o nasilju, slozi, ljubavi i o pravim vrijednostima življenja.

Nakon filma povjerenstvo je nagradilo likovne i literarne radove. Ja sam dobila nagradu za rad izvan kategorije sadržan u brošuri pod nazivom “ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“ OŠ „Blaž Tadijanović“ i OŠ „Antun Mihanović“ čiji je sastavni dio bila moja pjesma “ŠKOLA BEZ NASILJA“. Primivši nagradu osjećala sam se ponosno i sretno što sam dio jednog takvog projekta.

Program je završio prekrasnom izvedbom Maje Vučić i Matije Dedića. U pratnji policijskog službenika – vodiča, poslije svečanog događaja, uputili smo se u razgledavanje starog grada Zagreba, Markovog trga…

Nakon obilaska proveli smo i sat vremena u trgovačkom centru Arena na naše oduševljenje.  Oko 17 sati  dok je kiša još padala umorni, ali sretni i veseli zaputili smo se u Slavonski Brod.

Ovaj događaj zauzima posebno mjesto u mom srcu. Nadam se da će projekt nastaviti s radom i u drugim školama diljem Republike Hrvatske. Njegova svrha je prevencija nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, a ništa ne smije postati bitnije od toga. Ovakvim projektom tko zna koliko mladih života može biti spašeno.“

 

Ria Pifar, 8. r
OŠ „Blaž Tadijanović“ Slavonski Brod

 

Autor PUBP, foto Ria Pifar

 

Related Post