95 GODINA GIMNAZIJE NOVA GRADIŠKA

952 0

Gimnazija je značajan i nezaobilazan dio identiteta Nove Gradiške kao grada, građen u miru i ratovima, te raznim društvenim i političkih uređenjima.

 

NOVA GRADIŠKA, 7. veljače 2014. – Okupljanjem u gradskoj vijećnici 31. siječnja je počelo obilježavanje hvale vrijedne obljetnice Gimnazije Nova Gradiška, prosvjetiteljske ustanove koja je u 95 godina svog djelovanja bila nezaobilazno mjesto, ne samo u prosvjeti i obrazovanju, već i mjesto kulturnog i političkog života u Novoj Gradiški. U njenim klupama sjedili su danas brojni stručnjaci u raznom oblastima života, eminentni profesori, novinari, poznati kulturni djelatnici i umjetnici.

 

Gimnazija je značajan i nezaobilazan dio identiteta Nove Gradiške kao grada, građen u miru i ratovima, te raznim društvenim i političkih uređenjima.

Okrugli stol, koji je vodila mr. Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, a nekada učenica Gimnazije, bila je prilika da po prvi puta u slavljeničkoj godini, o događanjima koji su obilježili povijest Gimnazije, uz mr. Lukačević, govore prof. Goran Šarić, ravnateljica Gimnazije prof. Nada Peleh, novinar Berislav Jelinić, prof. Dubravko Mačešić i prof. Marijan Bušić.

 

Gimnazija u Novoj Gradiški utemeljena je naredbom Povjerenstva za prosvjetu i bogoštovlje u Zagrebu 31. siječnja 1919. godine. Sve vrijeme radi u zgradi sagrađenoj 1896. godine. Zgrada je obnovljena je nakon Domovinskog rata. Nekoliko se godina čeka na obećanu temeljitu unutarnju obnovu i dogradnju, te izgradnju sportske dvorane.

Gimnazija Nova Gradiška proglašena je 2002. godine međunarodnom eko-školom. Status je izboren pod motom Voda izvor života – škola kao izvor znanja.

Related Post

POTPORA NADARENOM UČENIKU

Autor - 20/05/2016 0
Profesori i učenici dali potporu Željku Ćelepiroviću, vrlo nadarenom učeniku 2. razreda, kojemu je Gimnazija tiskala Malu zbirku kratkih priča…