MEDIJACIJA JE KLJUČNA ZA RJEŠAVANJE SUKOBA U ŠKOLAMA!

1004 0

Umjesto nasilja i narusenih odnosa kad se dogodi sukob, medijacija nudi djeci – i odraslima – mogućnost da nauče životno važne vještine i unaprijede odnose

ZAGREB, 22. siječnja 2015. godine – Prva Godišnja konferencija o školskoj

medijaciji održana je u organizaciji Foruma za slobodu odgoja danas u velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Konferencija je okupila stotinu stručnjaka koji se bave medijacijom i mirnim rješavanjem sukoba u hrvatskim školama, a pozdravne govore održali su Staša Skenžić, pomoćnik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta; Ivana Milas Klarić, Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske te Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja.

Vesna Mihoković Puhovski otvorila je konferenciju i dala pregled razvoja medijacije te napomenula kako je ovo program koji je educirao preko 1600 stručnjaka do sada. “Ideja programa je započela davne 1992. godine i drago nam je vidjeti da je medijacija prepoznata kod stručnjaka koji se bave djecom i mladima.”

Staša Skenžić istaknuo je važnost medijacije i drugih programa Foruma, kojeg je pak istaknuo kao vodeću organizaciju civilnoga društva u Hrvatskoj koja se bavi obrazovanjem. “Medijacija je način inteligentnijeg i ključnog načina rješavanja sukoba.”, istaknuo je Škenžić.

Ivana Milas Klarić napomenula je kako su jedne od najčešćih prijava u radu Ureda Pravobraniteljice za djecu upravo one koje se odnose na nasilje nad djecom i mladima. “Medijacija je jedan od projekata koji je važan za djelatnike u sustavu obrazovanja, ali i za edukaciju same djece. Podržavat ćemo i dalje projekte FSO-a koji idu u korist zaštite prava djece.”, istaknula je Milas Klarić.

Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja predstavila je program Medijacije i projekte koje Forum provodi u prodručju medijacije, dok je Ana Karlović, voditeljica programa “Medijacija” iz Foruma za slobodu odgoja, predstavila istraživanje provedeno na 260 medijatora i medijatorica. “Pokazalo se kako je više od 90% nastavnika u situaciji da redovito rješavaju sukobe na radnom mjestu, ne samo među učenicima, već i među kolegama te da im u tome medijacija pomaže tako što gradi bolju atmosferu cijele škole.”, ističe Karlović.

Finsko iskustvo u implementaciji programa školske medijacije predstavila je Maija Gellin iz Finskog foruma za medijaciju. “Preko 10 000 učenika educirano je u Finskoj tijekom prošle godine s ciljem provođenja medijacije sa svojim vršnjacima. Osim toga, 2 000 odraslih koji su prošli obuku služe im kao podrška. Zahvaljujući tome, učenici su proveli preko 10 000 mirenja.”, napominje Gellin. Osim toga, Gellin ističe kako “djeca koja prođu kroz program medijacije još u vrtiću, na početku osnovnoškolskog obrazovanja pokazuju nevjerojatnu osposobljenost za nošenje sa sukobima.“

Slična iskustva medijacije u Sloveniji predstavila je Tanja Pia Metelko, direktorica Instituta za medijaciju Concordia iz Slovenije. Tijekom panel rasprave o školskoj medijaciji, OŠ Luka iz Sesveta predstavila je sveobuhvatan program medijacije u kojemu učenici educiraju polaznike iz vrtića, učenici viših razreda predaju učenicima nižih razreda, a u projekte su uključeni i roditelji. Kvalitetne projekte predstavile su i OS Fran Galović, OS Žitnjak, I. gimnazija te OS dr. Vinka Žganca.

Na kraju konferencije napravljeni su zaključci i preporuke koji će se koristiti u daljnjim zagovaračkim aktivnostima vezanim za (ne)nasilje, medijaciju i mirno rješavanje sukoba u školama.

Konferenciju su suorganizirali Forum za slobodu odgoja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Grada Zagreba te Europske unije.

Related Post