IZLOŽBA FOTOGRAFIJA STOPOSTOTNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

782 0

Javnost mora prihvati činjenicu da invalidi i branitelji nisu društveno povlašteni građani

NOVA GRADIŠKA, 22. veljače 2014. – „Dani poslije“ naziv je izložbe koja je

dio projekta „Privilegirani, povlašteni i ponosni“ kojega je pokrenula Zajednica udruga HVIDRA grada Zagreba s ciljem da javnost prihvati činjenicu da se invalidi i branitelji prestanu prikazivati kao društveno povlašteni građani.

 

Otvorena je u Domu kulture 20. veljače u organizaciji Učilišta Relković, Udruge branitelja 121. brigade-pukovnije grada Nova Gradiška i udruge Specijalne policije „ZEBRE“ te pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška.

 

Poslije pozdrava Lijepoj našoj i minute šutnje za poginule branitelje, civilne žrtve, te za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, nazočnima se u ime domaćina obratila prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog ovorenog učilišta „Matija Antun Relković“. Tom prigodom je, među ostalim, istaknula kako je izložba 43 fotografije invalida Domovinskoga rata potresni vizualni zapis onoga što je doživljavala Hrvatska u svim svojim krajevima gdje je bjesnio Domovinski rat. – I ove fotografije razotkrivaju te ožiljke, tu stigmu nedavne hrvatske kalvarije iz koje je izrasla naša domovina. Potresno je ovo svjedočanstvo o tijelima mladih ljudi koji su sebe žrtvovali i pored onih koji su dali živote za Hrvatsku, ovo su najveće žrtve, a mi prozivamo je su li dobili koju kunu više! Uglavnom te vrijednosti mi više ne priznajemo, a time ugrožavamo temelje zemlje za koju se borilo 7 stoljeća na ovim prostorima. Dokle ćemo mi opstati, ako ne poštujemo heroje i Domovinski rat na kojem je nastala ova svetinja – istaknula je u vrlo emotivnom obraćanju prof. Karlovčan Subić.

-Ovog trenutka bih vratio braniteljsku mirovinu u zamjenu za svoje zdravlje – naglasio je, među ostalim, Mario Novoselac, predsjednik udruge „Tigar“ grada Pakraca i predsjednik HVIDRE Požeško-slavonske županije. A pukovnik Mirko Ljubičić, predsjednik HVIDRE Zagrebačke županije je istaknuo kako je ova izložba prvi interdisciplinarni uradak kojim je otvoren novi diskurs rada hrvatskih branitelja. -Njome smo natjerali sve udruge da razmišljaju ozbiljno o jedinstvu braniteljske populacije. Trebamo biti ponosni jer smo imali privilegiju boriti se i ginuti za ovu državu – rekao je otvarajući izložbu te dodao kako je čast i odgovornost doći u grad u kojem je za slobodu i neovisnost poginulo 226 hrvatskih branitelja

 

Ovom iznimnom događaju bili su nazočni i Damir Špančić, bivši gradonačelnik Pakraca i bivši saborski zastupnik, predstavnici novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji i djeca poginulih hrvatskih branitelja, Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja grada Nova Gradiška, Ljiljana Vidmar u ime novogradiške Gimnazije te predstavnici medija. Program otvorenja vodio je Krešimir Baković-Bakas.

 

Snimio Dejan Ivanković

Related Post

“Noć muzeja”

Autor - 29/01/2012 0
  NOVA GRADIŠKA 27. siječnja 2011. – Zadovoljstvo je bilo prisustvovati Noći muzeja u petak na večer. U prostoru buduće…